Papírhajó - Primér/Primőr

 

Balázs Imre József

 

Balázs Imre József:

 

Bivaly Lonci

 

Este van. Mama és a Nagyobbik egy állatos képeskönyvet nézegetnek.

– Mama! Ez bölény vagy bivaly a képen?

– Ez bölény. Ő általában vadon él. És főleg az indiános könyvekben. De bivalyunk szinte nekünk is volt.

– Tényleg? És miért csak szinte?

– Mert nekünk tehenünk volt gyerekkoromban. De Zsuzsi mamáék családjában sok bivaly volt.

– Zsuzsi mamának is volt saját bivalya?

– Hát, igen is, meg nem is. Ha akarod, elmondom a Zsuzsi mama bivalyának igaztörténetét. Jó lesz?

– Igen!!! De igazi történet legyen!

 

     Nem tudom, te hogy vagy vele, de én féltem a bivalyoktól, mert én „kicsi” voltam, ők „nagyok”, lomhák és feketék. Szinte naponta találkoztam velük. Furcsa, ringó járásuk volt, szomorú szemük. A szájuk állandóan mozgott, ilyenkor kérődznek, mondták a szüleim.

     Hiába menekültem előlük, szembejöttek velem a Lápos folyó partján, legelőn, úton-útfélen, és csak még jobban féltem, ha mély hangjukon meg is szólaltak. Édesanyám észrevette, hogy sehogy se megy nekem a bivalyokkal való megbarátkozás, ezért elmesélte kislánykora egyik történetét, amelyiknek Bivaly Lonci volt a hőse. Ez lett aztán a kedvenc történetem, mindig nagyon jól el tudtam képzelni, milyen lett volna, ha velem történik meg.

     Legalább száz éve, régen volt ez, nagyapám, Joó János huszár az első világháborúban katonáskodott, s nem került haza onnan. Anyámék négyen voltak testvérek, és nagyanyám az Esterházy gróféknál főzött, később pedig a galgói erdészetnél takarított, hogy meg tudjanak élni valamiből. Anyám volt a gyerekek között a legnagyobb, hatévesként. A jószívű rokonok nyaranta, áprilistól szeptemberig elszegődtették tehénpásztornak.

 

– Akkoriban más gyerekek is pásztorkodtak?

– Igen, elég sokan. Akiknek állataik voltak, kellett melléjük pásztor is.

– És az miért volt segítség, hogy Zsuzsi mama pásztorkodhatott?

– Azért, mert a pásztorkodásért kapott jó ennivalót, szállást, törődést. Nagymamámnak kevesebbet kellett így dolgoznia, hogy a többi kisebb testvérnek is jusson ennivalóra, ruhára.

 

     Anyámnak nem volt más dolga, mint kihajtani az állatokat a legelőre, aztán meg az, hogy ne engedje őket a vetésbe tévedni. A csordában tehenek és bivalyok is voltak, vegyesen. Legelni tudtak maguktól, a Lápos folyóból lehetett itatni – ebben nem volt semmi nehézség. Anyámnak tettek a tarisznyájába ennivalót is, mikor mit. Kenyeret, szalonnát, hagymát, pogácsát, hideg puliszkát – ahogy ők nevezték: málét. Gyümölcs is akadt útközben: vadalma, szamóca, málna, szeder, kökény, vackor. Forrás is volt nem messze a folyótól, a Csere-domb oldalában, abból ihatott ő is.

     A gond csak az volt, hogy a legelő a Lápos folyó túloldalán volt: mindig át kellett kelni a vízen. Híd viszont nem épült azon a folyószakaszon. Ha szép, meleg idő volt, és langyos, tiszta vizű a Lápos, akkor játék volt az egész. Néha megtörtént, hogy elcsúszott és beleesett a vízbe, de ruhái ilyenkor gyorsan megszáradtak a fűzfaágakra felterítve. Esőzéskor és utána viszont megnőtt a folyó, a sodra megerősödött, a palás köveken könnyű volt elcsúszni, és a kislányt már vitte is ilyenkor a víz, amíg meg nem kapaszkodott egy nagyobb kőbe vagy behajló faágba. Bonyolult lett az átkelés olyankor is, amikor hideg volt a víz, és ez gyakran megtörtént, mert reggel korán kellett menni a legelőre, tavasszal és ősszel pedig hideg szelek jöttek a Cibles hegy felől, amelyik jól ellátszott odáig.

     A tehenek és bivalyok gyorsan megismerték, megszerették a kis Zsuzsikát, főleg azért, mert szépen szólt hozzájuk. Ha tilosba tévedtek, inkább csak kézzel legyintette meg őket, nem ütötte őket bottal, ahogy a felnőttektől látta. Ha tehette, a bögölyt is elhessegette róluk onnan, ahová nem ért el a „legyezőjük”. Énekelgetett, figyelte a bogarakat, hangyákat, madarakat, virágokat, méheket, és közben persze rajta tartotta szemét a rábízott állatokon.

     Így teltek a napok, egyik a másik után, míg egyszer, amikor a víz erősen hideg volt, és még az állatok sem szívesen léptek bele, anyám beteg lett, lázas, gyenge. Szomorúan ült le a parton egy kőre, és törte a fejét, hogyan mehetne át a túlparti legelőre. A tehenek már átértek, a bivalyok lomhán egyensúlyoztak a palás mederben, amikor anyám kedvence, Lonci megállt a folyó közepén, és visszanézett. Mintha azt kérdezte volna: Te miért nem jössz már utánunk?

     Anyám szomorúan intett, majd megyek én is, csak egy kicsi bátorságot gyűjtök, hogy belelépjek a hideg vízbe… Akkor Lonci visszaindult a maga csendes módján, határozottan megállt a kislány előtt, és elülső lábait megeresztve kérte: ülj csak fel a hátamra, elég széles, majd én átviszlek! A kislány felült Lonci hátára, szarvaiban jól megkapaszkodott, és mint egy biztos, jól kormányozott ringó csónakon, át is jutott a hidegen hullámzó Lápos folyón.

     Soha ilyen boldogságot nem érzett még – Lonci megértette, hogy segítségre szorul, és megtette, amit akkor ott senki más nem tehetett meg, hiszen nem volt épp ott felnőtt vagy gyerek, aki a kislányon segíthetett volna.

     Ettől kezdve, ahányszor csak át kellett kelni a folyón, Lonci előállt, mint egy hivatásos batár. A kényeztetés sem maradt el: Lonci volt az első, akivel a vadalmát, vackort és egyéb gyümölcsöket megosztotta kislány. És óriási fürdőzések, pancsolások, sárfürdők történtek iszapos helyeken és csendes vizekben – ezt mindketten imádták, még ha a fülük hegyéig sárosak lettek is. Persze, mire haza kellett indulni, újra ragyogtak a tisztaságtól.

     Mióta Zsuzsi mama elmesélte ezt a történetet, másképpen nézek a bivalyokra, azóta valahogy úgy érzem, kicsit nekem is a barátaim. Igaz, én még sohasem vettem sárfürdőt velük.

 

– Mama! Milyen színű tejet adnak a bivalyok?

– Fehéret… De ha kakaót teszel belé, akkor egészen kakaószínű lesz.

– Jó, akkor kérek egy nagy bögre kakaót! Ha most nincs bivalytej, jó lesz tehéntejből is. És holnap is mesélsz egy igaztörténetet, ugye? 

 


 

Főoldal

 

2013. július 04.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Lázadó keresztesek eltérő fénytörésbenErdész Ádám: Változatos múlt ismét
Ocsenás Péter Bence: ForgókBoda Ábel: Operettrománc
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Zalán Tibor versei Gömöri György verseiHartay Csaba prózaverseiKovács-Kovács Máté versei
Farkas Arnold Levente: A bölcsőringatóKároly Csaba: A járdaJenei László: MűszakBene Zoltán: A detektív
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png