Hírek

 

 TT_post.jpg

 

Megvannak a Tollak és Tappancsok

meseíró pályázat díjazottjai

A legjobb alkotásokat egy gyűjteményes mesekönyvben jelentetik meg

 

Fedina Lídia Verseny a tűzzel című meséje kapta az első díjat a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint a Magyar Írószövetség közösen meghirdetett „Tollak és Tappancsok” elnevezésű meseíró pályázatán. A második díjat Regős Mátyás Fityiszt a farkasnak! című, a harmadikat pedig Szőcs Margit A tüsszentő elefánt című meséjének ítélte oda a zsűri. Különdíjban 3 további alkotás részesült, melyek Juhász Kristóf, Milbacher Róbert, illetve Oláh András nevéhez köthetők. A „Tollak és Tappancsok – Újratöltve” névre elkeresztelt, a Nagy Zsuzsanna, a köztársasági elnök házastársának fővédnökségével fémjelzett második fordulóban a szervezők szeptember 30-áig várják a pályaműveket.

 

Június elején hirdette meg a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Magyar Írószövetség a közös meseíró pályázatát „Tollak és Tappancsok” címmel. Az első fordulót olyan tapasztalt alkotók számára írták ki, akik legalább az egyik, a hivatalos pályázati felhívásban megjelölt írószervezet tagságába tartoznak. A beküldési határidő augusztus 1-jén járt le. Az öttagú szakértő zsűri általános értékelése szerint a pályázatra számos színvonalas pályamunka érkezett. Éppen ezért a zsűritagok nehéz helyzetben voltak, amikor a díjazásra javasolt alkotásokat kellett kiválasztaniuk. Végül a 3 fődíj mellett 3 különdíjat is odaítéltek.

 

Az I. díjat Fedina Lídia Verseny a tűzzel című alkotása érdemelte ki. A szöveg klasszikusan szépívű, jól komponált mese, amely rendkívül szubtilis módon mutatja meg ifjú olvasóinak a felelősségvállalás, az önzetlenség, a szükséges helytállás, illetve esetenként a hősiesség fontosságát az állati, és persze ezen keresztül az emberi társadalomban. Ezen felül a mű még a gyerekek zoológiai ismereteit is bővíti.

 

A II. díjat Regős Mátyás Fityiszt a farkasnak! című írása kapta. A mese meglepően szellemes fordulataival, tömör és jól szerkesztett tartalmával, lehengerlő humorával, egyszerre több (gyerek)generációhoz szólni tudó képességével érdemelte ki a díjat; humora az állati természet és látásmód egészen friss ábrázolására is képes, ami klasszikusokat megidéző külön erény. 

 

A III. díjat Szőcs Margit A tüsszentő elefánt című meséjének ítélte oda a zsűri. A történet erős empátiájával, a gyerekfantázia gyógyulásban is tetten érhető hatásával olyan különleges világot teremt a kórházban lábadozó kislány körül és köré, amely feltétlenül kiemelkedik, és díjazásért kiált.

 

Ezeken felül különdíjat kapott:

 

  • Juhász Kristóf Mese Béla király kútjáról című írása, amely a beérkezett művek közül egyedüliként választott és dolgozott fel szellemesen, illetve mondaszerűen történelmi témát.
  • Milbacher Róbert Borongós Barangó és barátai című története, amelyik erőteljes nyelvi humorával és szellemességével emelkedett ki a mezőnyből.
  • Oláh András A szeretet melege című meséje, amely – címéhez híven és a mesék egyik örök küldetéséhez méltó módon – a szeretet erejéről és az összetartozás, gondoskodás fontosságáról szól.

 

Az Állatkert és a Magyar Írószövetség időközben elindította a meseíró pályázat második fordulóját is azoknak az alkotó kedvű érdeklődőknek, akik ugyan nem feltétlenül tapasztalt írók, és nem is tagjai egyik írószervezetnek sem, mégis kedvet és tehetséget éreznek magukban a meseíráshoz. Így a Nagy Zsuzsanna, a köztársasági elnök házastársának fővédnökségével meghirdetett „Tollak és Tappancsok – Újratöltve” című folytatásban a pályázatot kinyitották a tehetséges amatőr meseírók előtt is, vagyis itt az írószervezetek valamelyikében való tagság már nem számít részvételi feltételnek. Erre a fordulóra szeptember 30-áig várják a pályaműveket.

Az első forduló már nyilvánosságra hozott nyertesei, illetve a pályázat második részének legjobb alkotói egy közös díjkiosztón vehetik majd át a díjakat. Az Állatkert szándéka, hogy a legjobban sikerült meséket a pályázat mindkét fordulójából egy gyűjteményes mesekönyvben jelenteti meg.

 


 Főoldal

2024. szeptember 03.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Lázadó keresztesek eltérő fénytörésbenErdész Ádám: Változatos múlt ismét
Ocsenás Péter Bence: ForgókBoda Ábel: Operettrománc
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Zalán Tibor versei Gömöri György verseiHartay Csaba prózaverseiKovács-Kovács Máté versei
Farkas Arnold Levente: A bölcsőringatóKároly Csaba: A járdaJenei László: MűszakBene Zoltán: A detektív
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png