A jó tanuló felel

 

Bencz__r_Gyula_Miksz__th_K__lm__n.jpg
Mikszáth Kálmán (Benczúr Gyula festménye)

 

Miklya Anna

 

A Bede Anna tartozásáról

mindig a kishúgom jut eszembe,

 

meg én, és nem csak azért, mert én is Anna vagyok, a húgom meg szebb nálam, hanem mert ha valaki valami görénységet csinálna a családban, az tuti én lennék, és az is fix, hogy az én morálisan szeplőtelen húgom megpróbálná jóvátenni a dolgot. Ezért érzek különösen nagy rokonságot ezzel a szöveggel. De egyébként Mikszáthtal úgy vagyok, hogy a szövegeinek a szagát is szeretni szoktam, meg az apró zörejeit. Mennyi ez a novella is, két oldal, maximum? Tördeléstől függ. És az van, hogy ahogy elkezdődik a cselekvés, nagyon finoman érzékeled a párbeszéd alatt a háttérben, érzékekkel felfogható történéseket. Érzed a különböző kabátok zsíros szagát. Látod a kissé elnehezült arcokat. Hallod, ahogy a háttérben, a falon egy minden fantáziát nélkülöző óra mutatója másodpercenként kattan egyet. A bíró nagy, vöröslő tenyere egy papírlapon pihen. Az egyik ujjbegyén tintafolt. Valaki krákogva köhög. Az ablak alsó részét, félkörívesen kábé a feléig, finom pára fedi.

Mikszáthnak nem kell túl sok, nem kellenek monumentális körmondatok és hosszas leírások, hogy tűpontosan érzékeld a helyszínt, és megismerd a szereplőket, akiket meg akar mutatni. Mikszáth varázsló, és határozottan érti a merengő használatát. Ennél több nem kell egy novellába. Megragad a tarkódnál fogva, és izgulsz a piruló kis Bede Erzsiért. Érzed, hogy valami baj van. Mert tökmindegy, hogy busszal jutott haza, vagy vonattal, vagy szekéren, vagy gyalog, vagy lapult-e iphone a hátsó zsebében, és ködmönkéje volt vagy Zara kabátja.

Ismered őt is, és ismered a fáradt, kicsit mogorva bírót is, aki nagy nehezen, dörmögve, de megadja magát, míg a terem többi nagytudású szakértője megértően asszisztál hozzá. Ismered a fogalmakat, amiket használ, de nem fogalomként, hanem az élet részeként, tudod, mi az ártatlanság, a félelem, a megértés, felismered történés közben, a történés közben, amibe már belevonódtál. Két-három percnyi szöveg, olyan pontos, mint egy varázslat leírása, és épp olyan gyorsan meg is történik. Egy mikrogrammal sem lehet elmérni. Végül is csak ennyi kell a merengőhöz. Meg a szándék, hogy belemerítsd az arcodat.

 

A novella:

http://www.sgyak.u-szeged.hu/tanar/nyemcsokne/lapok/mk_bedea_tartozasa.htm


 Főoldal

2015. június 09.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Lanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián verseiKaracs Andrea versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA