Hírek

 

 Tokaj_fent.jpg

A szabadság és az autonómia

a témája az idei Tokaji Írótábornak

 

Augusztus 12-én kezdődik a háromnapos 52. Tokaji Írótábor, amelynek kiemelt témája az idén a szabadság és az autonómia.

 

A Kárpát-medencei írók egyik legnagyobb irodalmi találkozóján a kerekasztal-beszélgetések mellett felolvasó esteket, koncerteket és borkóstolót is tartanak.

A tábor első napján, a megnyitót követően határon túli magyar írók és költők tartanak felolvasást Hodossy Gyula vezetésével. Ezt követően a Volver La Vida együttes ad koncertet.

A második nap kerekasztal-beszélgetésekkel kezdődik. A Rákóczi Pince és Udvarház teraszán L. Simon László, a Tokaji Írótábor Egyesület elnökének vezetésével a szépirodalmi könyvkiadásról beszélget a gyermekvédelmi törvény tükrében Erős Kingával, Mészáros Sándorral és Bán Jánossal. Ezt követően A tudományos könyvkiadás jövője és a kultúrafinanszírozás intézményi háttere címmel tartanak beszélgetést Gyenes Ádám, Richly Gábor és Tóbiás Krisztián részvételével, Konkoly Dániel moderálásában.

Ezen a napon tarják a Tokaji Nemzetközi Művésztelep kiállításának megnyitóját is. A Világörökségi Bormúzeumban Matl Péter Munkácsy-díjas szobrászművész mutatkozik be. Kedden barátságos labdarúgó-mérkőzést játszik az írótábor és a város csapata, majd a Fiatal Írók Szövetségének tagjai tartanak felolvasó estet. A nap a Tokaji Borászok Asztaltársaságának borkóstolójával és Kubinyi Júlia, Szokolay Dongó Balázs és Balogh Kálmán koncertjével zárul.

A szerda ismét kerekasztal-beszélgetésekkel indul: Gulyás Gábor, Kálomista Gábor és Tallai Gábor a Véleményszabadság a nyugati művészeti életben címmel beszélget Gulyás István vezetésével. A 90 éve született Csurka Istvánról pedig A mélység vándora címmel Kiss Gy. Csaba, Vasvári Erika és Zárug Péter Farkas cserél véleményt Pozsgai Zsolt moderálásában.

Szerdán délután is folytatódnak a kerekasztal-beszélgetések. Elsőként Engem a történelem választott címmel Kertész Imre műhelyéről beszélget Hidas Zoltán, Soltész Márton és Sturm László. Ezt követően Cseres Tibor és a történelmi regény témában Alexa Károly, Diószegi Szabó Pál, Falusi Márton és Márkus Béla beszélgetését hallhatják az érdeklődők.

A Tokaji Írótábor egykori elnökének, Pomogáts Bélának emlékművét is felavatják szerdán a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban, ahol Ferdinándy György emlékére Csender Levente író ültet fát.

Az irodalmi találkozó zárásaként a Tokaji Ferenc Gimnázium aulájában adják át a Tokaji Írótábor díjat és egyéb elismeréseket, köztük a Magyar Írószövetség debütdíjait szerdán este.

 

52-Tokaji-Irotabor_A4___2.jpg

 

(MTI)


 Főoldal

2024. augusztus 05.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Lázadó keresztesek eltérő fénytörésbenErdész Ádám: Változatos múlt ismét
Ocsenás Péter Bence: ForgókBoda Ábel: Operettrománc
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Gyukics Gábor verseiIancu Laura verseiDér András verseiBerta Ádám versei
Farkas Arnold Levente: A bölcsőringatóKároly Csaba: A járdaJenei László: MűszakBene Zoltán: A detektív
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png