Prózák

 

 

 

 

Fekete Vince

 

Bestiarium Siculanae

 

hasznos tippek

 

 

HA MOZOG A SZÉK LÁBA

Azt jelenti, hogy - rossz szokásunk szerint - a tévét bámulva, hintázni szoktunk a széken. Ne nézzünk tévét, hagyjuk az annyira imádott szeriálokat. Foglaljuk el magunkat valami egyébbel. Így a székünknek nem lesz semmi baja. És nem kell arra fordítanunk a drága időnket, hogy a székláb csapjára nejlonszálat tekerve, minduntalan javítgassuk, szinte hetenként enyvezzük ülőalkalmatosságaink lábait. Ha mégsem tudnánk lemondani rossz szokásunkról, a széken való hintázásról, mert nem tudunk, az biztos, akkor cserélgessük a székeket. Hetekbe, sőt egy hónapba is beletelhet, amíg a konyhaszékektől az asszony hozományáig, a nagyszoba furnérozott, párnázott székeiig mindeniket sorra vesszük.


HA AKADNAK A FIÓKOK

Ne hívjunk rögtön asztalost, csináljuk meg magunk. A nehezen járó részeket gyertyaviasszal vagy szappannal kenjük be. Szinte két-három naponta elfoglalhatjuk magunkat ezzel az unaloműző művelettel. Persze, ha van bőven szappan vagy gyertya a lakásban.


HA A CSAVAR MEGLAZUL

Tegyünk a lyukba gyufaszálakat, majd mielőtt a csavarokat visszacsavarnánk a helyükre, a gyufaszálak végét gyújtsuk meg, hangulatos apró fényeket varázsolhatunk ilyenkor a lakásban.

 

JEGYEZZÜK MEG!

Balra kicsavarni, jobbra becsavarni! Ám kitűnően elszórakoztathatjuk magunkat a fordítottjával is. Nagyszerű türelem- és kitartás-próba.

 

HA A BÚTORFOGANTYÚ LÖTYÖG

Becsavarozás előtt kenjük be az asszony legdrágább körömlakkjával. Nem kár érte, s egy-két napig biztosan kotyogás-lötyögés nélkül nyithatjuk-csukhatjuk a bútoraink ajtóit.

 

HA A CIPZÁR AKADOZIK

A cipzár akadozása is olyan, mint amikor akadozva működik a kapcsolatunk. Ha a cipzáron végighúzunk egy szappant, rögtön engedelmesebb lesz. Az asszonnyal pedig próbálkozhatunk egy életen át, ott semmi nem segít, az engedelmességet ki kell várni. Ez a különbség a cipzár és a fehérnép között.

 

KÉZTÖRLŐNEK

Ne vásároljunk drága kéztörlőket, se bizonytalan eredetű turkálós dolgokat. Ott van kéznél a szétszakadt ing, amit amúgy egy-egy ritka pásztoróránk után is előszeretettel használtunk: az úgynevezett inghát-tabletta, a székely ötletesség legjobb gyógyszere; egy-egy régi ingünk hátából jó néhány ilyen kéztörlőt gyárthatunk.

 

HOGY A DÖRZSPAPÍR TOVÁBBTARTSON

Hátlapját megnedvesítve rátekerjük egy darab fára. Ha csak egyet-kettőt súrolunk vele, akár hónapokig is eltarthat. De ha a hátlapját is használjuk időnként dörzspapír gyanánt, mondjuk dörzsölésre, hónapokkal meghosszabbíthatjuk dörzspapírunk életét. Gyengébb helyeken a vécépapír ilyetén, mindkét oldali hasznosítása is felvetődhet az emberek fantáziájában. Mi idáig soha ne jussunk! Ez már - takarékosság ide, válság oda! - gamaty munka volna, semmiképp ne éljünk vele!

 

HA A VÁZÁBÓL SZIVÁROG A VÍZ

Vonhatjuk a belsejét be parafinnal, csinálhatunk akármit, mert az előbb-utóbb úgyis szivárogni fog. Ne sajnáljuk, dobjuk el! A kukába dobott váza csörömpölő hangja hajdani háztartási, konyhai csatáink emlékét idézheti fel az emlékezetünkben.

 

MIRE ÜGYELJÜNK A MOSÓGÉPNÉL?

Időnként tisztítsuk ki a mosógépet. Töltsük fel langyos vízzel, öntsünk bele - ilyesmi, dugiban, minden igazi, előrelátó székely háziasszonynál van - négy liter megecetesedett bort. Forgassuk végig az egyik programot. Az ecet feloldja a vízkövet, és leszedi a mosópormaradékot, plusz nem kell tartanunk attól, hogy azok a „mocsok, iszákos férfiak" valamelyike, leghamarabb a férj, a rejtekhelyén előbb-utóbb megtalálja, és megissza még a dugi ecetet is.

 

A BÁRSONYNADRÁG KEZELÉSE

A kissé megszürkült fekete bársonynadrág színe felfrissül, ha félbevágott vöröshagymával - szálirányban! - átdörzsöljük. Azon kívül, hogy friss színt kap a nadrágunk, napokig nem kell használnunk semmiféle dezodort.

 

HOGYAN FRISSÍTSÜK FEL A TOLLPÁRNÁT?

Forgassuk meg néhányszor a centrifugában. Ha a párnahuzaton előzőleg egy kis lyukat vágunk a bicskával, úgy egy egész centrifuga friss, bolyhos tollat nyerhetünk. Ha meleg nyárban sűrű hópelyhekkel pilinkélő, télies élményre vágyunk, nyissuk fel a centrifuga tetejét, majd tartsuk be a hajszárító csövét a centrifuga belsejébe. Fehér karácsonyi élményben lehet részünk augusztusban.

 

HA A FÜGGÖNY MEGSÁRGUL

A fehér függöny - főként, ha műanyag, és mi, ugye, leginkább a műanyagot szeretjük - a hosszan tartó használat után megsárgul, és bármivel kezeljük, mossuk, az istennek se lesz többé kifogástalanul fehér. Főzzünk egy jó erős teát a zölddió héjából, annyit, hogy a frissen mosott függönyünket ellepje. Mártsuk az anyagot a meleg tealébe, forgassuk át egy tiszta és jól lecsiszolt fakanállal, hogy mindenütt egyformán érje a folyadék. A szokásos módon, csavarás nélkül csöpögtessük ki, és félszárazon akasszuk a helyére. Így egy mindig divatos, szép barna függönyünk lesz. Plusz nyertünk egy szép, csillogó barnára pácolt fakanalat is. Most már csak azon kell agyalnunk, hogy mitévők legyünk a narancssárga meg világoskék bútorainkkal meg a fehér meszeléssel.

 

HA A LAKÁSBA TÉLEN IS SZÉP, ÜDE VIRÁGOKAT SZERETNÉNK

Mert szeretjük a természetet, és azt is, ha az a lakásunkban van, és még takarékoskodni is szeretnénk ezáltal, vegyük ki a vázából a nagy csokor műrózsát, műszegfűt meg műtulipánt.

Áztassuk meg langyos, ecetes vízben, majd lecsöpögtetve, helyezzük vissza a vázába.

 

A FOLTOK ELTŰNTETÉSE

A világos ruhákból a fű- és gyümölcsfoltokat eltűntethetjük, ha azokat 12 órán át aludttejben áztatjuk, utána pedig meleg vízben kimossuk. Ha este túl fáradtak voltunk, és elfelejtettük eltenni a konyhaasztalról az aludttejjel az edényt, s másnap reggel üresen találnánk, ne firtassuk, hogy ki volt a tettes. Tegyünk némasági fogadalmat. Azzal pedig, aki a családtagok közül aznap sűrűbben megfordul majd a mellékhelyiségben, legyünk együttérzőek.

 

HOGYAN SZÜNTESSÜK MEG A DOHOS SZAGOT

A szekrényeket erős ecetes oldattal - minden pontján! - alaposan átmossuk. Az oldatot közben cseréljük tisztára. De hogy ne kelljen az ecetes oldattal annyit bajlódni, tegyünk a szekrénybe egy szilvapálinkás palackot. Napi hét-nyolc bekukkintás a szekrénybe, plusz egy-egy kortyintás a palackból, a szilva semmivel össze nem téveszthető, kellemes illatát kölcsönzi úgy a szekrényünknek, mint a benne tárolt ruháinknak. De ugyanez fenyővízzel is elérhető.

 

HOGYAN KEZELJÜK A GUMICSIZMÁT

Gumicsizmát leggyorsabban hajszárító segítségével száríthatjuk ki: a hajszárítót a csizma szárába irányítjuk, és addig járatjuk, míg a csizma meg nem szárad. Ha például egy egész napos hegyi túráról érkeztünk haza, szárítás közben eszünkbe juthatnak a kis hegyi esztenák, a kedves, barátságos csobánokkal, és azzal a félreismerhetetlen szaggal, amelyet ezek a kedves, borostás bácsik árasztottak. Ajánlatos közben lekapcsolni a szárítót és néhányszor meglóbálni a csizmát, így a gőz jobban eltávozik és a lakásunk minden sarkáig eljut a csobánok kellemes, semmivel össze nem téveszthető, átható szaga.

 

A CIPŐ KEZELÉSE

Vízhatlanná teszi a cipőtalpunkat, ha csukamáj és ricinusolaj keverékével bekenjük. Ha véletlenül a ricinusolajos palackot a kamrába a többi palackok, flakonok közé tesszük be, és figyelmetlenségből kortyintunk belőle egy nyelésnyit, még a legmakacsabb gyomrúak is hosszan tartó délelőtti vagy délutáni foglalatosságra számíthatnak a mellékhelyiségben.

 

A CIPŐKRÉM TÁROLÁSA

Semmiképp ne tároljuk a kenceficéink, a mindenféle bőrápoló krémjeink társaságában. Könnyen előfordulhat - egy apró figyelmetlenség, oda nem figyelés, és meg is történik a baj -hogy a férjünk a neszesszerünkben kutakodva a tubusból, félálomban, még félig, vagy tán egészen ébren, arcápoló helyett magára ken egy emberes adagot. Rögtön igazi szerecsent láthat szegény a tükörben, amikor a masszát alaposan eldörgölvén a pofázmányán, szemét kinyitja és szembenéz a saját ábrázatával. Ilyenkor ne szégyelljünk a dühöngő bika elől elszaladni.

 

HA ŐSZÜL A HAJUNK

És nem szeretjük az ősz hajszálakat formás, igazi székely üstökünkön, nézzük meg jól, hogy mit is ír a tubus oldalán, mielőtt a hajfestéket a hajunkra kennők. Könnyen előfordulhat, hogy éppen egy fontos családi eseményre, mondjuk esküvőre készülődés előtt a kökörcs-fekete szín helyett, véletlenül, szórakozottságból a róka legrikítóbb árnyalatát dörzsöljük a hajszálaink közé. Gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen dolog násznagyasszonyként, ráadásul a forró cserépkályha mellett ülve, egy egész éjszakát vastag bundasapkával a fejünkön tölteni. Ha még nem volnának a sapka alól árulkodóan kikandikáló, jobbról-balról szinte kiabálóan kigöndörödő, rikító vörös színű szálak.

 

 


Megjelent a 2011/6-os Bárkában.



Főoldal

2012. január 16.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png