Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 

 

Kapjátok el

 

Mészöly Ágnes

 

Tüdő Gyula kalandjai az entrópiával

 

 

Viselkedni kell, ezt minden három évesnél nagyobb tudja. Még akkor is, ha nem nagyon akaródzik. A három évesnél kisebbeknek magyarázzuk rendületlenül. Mi, fölnőttek csupa rendes, kedves szép dolgot tanítunk gyerekeinknek, szép verseket olvasunk nekik kedves állatkákról, gezemicelángosról meg mittudomén, ahogy a mi szüleink is csupa széprejóra okítottak minket.

     Ez kétségtelen. Csak azt mondja meg valaki, mi a bánatért nem hasonlít a világ egy olyan helyre, ahol csupa jó fej ember jól viselkedik?! A vaskor miatt? Vagy mégsem sikerült elsajátítanunk az alapvető viselkedési normákat? Esetleg okoljuk a termodinamika második főtételét ezért is?

     A költők úgy általában nem ódzkodnak az univerzum szemére hányni hiányosságait. Manapság már a kisebbeknek írt versekben is megemlítődhetnek a dolgok árnyoldalai. A kamaszok pedig különösen kihegyezettek az élet ilyen-olyan visszásságaira, ideális olvasóközönséget jelentenek tehát az olyan szövegekre, mint amilyeneket Lackfi János kínál nekik a Kapjátok el Tüdő Gyuszit! című kötetben.

     Negyvenkilenc bizarr, nyugtalanító helyzet sorakozik egymás után, szigorú szabadversbe szedve. Az első csokorban, mely a Kedves ősök alcímet kapta, a család kap hideget-meleget. Agyatlan szabályok, képmutatás, generációk közötti többszörös szakadékok – mind egy-egy irányfénnyel megvilágított, felnagyított helyzeten keresztül bemutatva. A költőnek egyáltalán nem jelent problémát a skizoid helyzet, hogy akár egy szövegen belül egyszerre képviselje a világos gyermeki gondolkodásmódot és a meglett, de nem begyepesedett bölcs szemléletét. Ellenérzés nélkül szembenéz az elmúlással (Hamvak), kegyetlenül tükröt tart a nevelni próbáló felnőtt elé (Retorziók), ugyanakkor szeretettel és empátiával fordul a körülötte élők felé (Család).

     A kötet középső sorozata a Kegyetlen címet kapta – nem véletlenül. Visszásságok, megalapozott és megalapozatlan félelmek, halál, vér és egyéb testnedvek. Nyugtalanítónál nyugtalanítóbb, érthetetlen dolgok, amiket azzal, hogy versbe szedjük, vagy versbe szedve olvassuk, valamelyest megszelídíthetünk. Ha lehet szelídíteni a Halk halált vagy a Sátán kutyáját egyáltalán. Ebben a ciklusban a felnőttes bölcselkedés nyomtalan és utolérhetetlen, a dolgok úgy jelennek meg a maguk félelmetes valójában, ahogy egy tíz-tizennégy éves kölök megéli őket. Illetve ahogy egy érzékeny felnőtt emlékeire támaszkodva elképzeli ezt a „megélést” – ezt nehéz, ha nem lehetetlen eldönteni.

     A Lackfi Jánosra amúgy jellemző humor és játékosság inkább a harmadik, Kapjátok el! széria verseiben köszön vissza. De ne keressünk vicceket, harsány poénokat itt sem: sokkal inkább az ironikus vagy éppen groteszk helyzetek egyszerű(nek tűnő), sallangmentes bemutatása csalhat fanyar mosolyt az olvasó arcára. Pszichológiából (Földrészek), szociológiából (Bedőlni), kriminológiából (Pasik) és filozófiából (Világ vége) jócskán jut a verseskönyv végére is. Mégsem redundáns, nem kioktató, nem túl tömény a kötet, akár egy szuszra, akár részletekben olvassuk.

     A szabadvers tökéletes formaválasztás ehhez a tartalomhoz. Így a költő még véletlenül sem szépeleg, nem élvezkedik önnön nyelvi leleményességében, s főleg nem fecseg feleslegesen. Nem vicceli-blicceli el a dolgokat egy jól sikerült rím kedvéért. Persze így nem könnyedén szavalható, iskolai versmondóversenyek-kedvence költeményeket kapunk, de mindezért kárpótol minket a versek precíz szerkesztettsége, a szinte patikai mérőkanállal milligrammra kiadagolt párhuzamok-ellentétek majdnem bosszantó tökéletessége.

     Molnár Jacqueline állandó illusztrátornak számít Lackfi János mellett, de be kell vallanom, ez az első közös kötetük, aminek minden egyes oldaláért a legapróbb szájszögletbiggyesztés nélkül tudtam rajongani. Ezerhatszáz féle technikával készített, a versek esszenciáját tükröző képek, százháromféle stílusban, mégis egységes és cseppet sem eklektikus a végeredmény. Megannyi apró ötlet és pimaszság, szokatlan, torz figurák – egyszerűen ideális az összjáték a szöveg és a grafika között.

     Remélem, hogy rengeteg család, iskola és magyartanár kapja el Tüdő Gyuszit a közeljövőben. A felnőttes gyerekek és a gyerekes felnőttek gondolkodhatnak rajta rendesen, hogy is vannak a dolgok a világban, ami, mint tudjuk, a lehető világok legjobbika. Vajon a letagadhatatlanul sok neveletlenség eredője a dolgokban rejlő gonosz vagy a legyőzhetetlen entrópia? És akár egyik, akár másik (akár ugyanaz a kettő), kell-e, tudunk-e tenni ellene bármit?

A magyartanárok meg kiválóan meg tudják tanítani e költeményekkel, hogy mi is a szabadvers,

miért más,

mivel több,

mint egymás alá írt félmondatok

tömkelege.

 

Lackfi János: Kapjátok el Tüdő Gyuszit! Versek felnőttes gyerekeknek és gyerekes felnőtteknek, Molnár Jacqueline illusztrációival, Móra Kiadó, Budapest, 2013, 88 oldal, 2490 Ft.

 


 

 

Főoldal

 

2013. június 13.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png