Papírhajó - Primér/Primőr

 

 V__rfalvy_m__ret.jpg

 

Várfalvy Emőke

A bukás

 

– Rohamra! – üvöltött Pétervári Alexander tábornok jegesmedvebundával bélelt parancsnoki foteljéből.

– Értem, Uram, rohamra – válaszolt Zimankovszky Frigyes őrnagy, és elindult, hogy átadja a parancsot a kint várakozó embereinek.

– Zimankovszky – ordított a tábornok a távozóban lévő hadsegéd után.

– Igen, tábornok úr?

– Úgy érzem, nem ért egyet a paranccsal.

Zimankovszky őrnagy megpödörte kifogástalan bajuszát, mint mindig, ha valami különös érzése támadt. Ez egyre gyakrabban fordult vele elő, mióta Pétervári tábornokkal belefogtak a TÉL 20.17-es fedőnevet viselő hadműveletbe.

A tábornok hideg kék szemével hosszan fürkészte az őrnagy meleg, barna tekintetét, aztán hanyagul megigazította a foteljét borító prémet, és megszólalt:

– Tudom, mit gondol, fiam. De nincs mit tenni. Muszáj megpróbálnunk, amit még lehet. Három hónap alatt szinte semmit nem haladtunk előre. Voltak jól kivitelezett akciók, de igazából egy helyben toporgunk, és semmit, de semmit nem tudunk felmutatni.

Zimankovszky őrnagy feszes vigyázállásban hallgatta a tábornokot, majd, mikor az idős katona abbahagyta a beszédet, és zavartan elkezdett nézelődni a parancsnoki sátorban, az őrnagy odaszaladt a szamovárhoz, és töltött neki egy csésze forró, méregerős teát.

A tábornok ráncos kezébe szorította a gőzölgő csészét, és halvány mosollyal az ajkán, behunyt szemmel szívta magába, a kijózanító illatú, langyos párát.

– Nem mondhatom ki, amit mindketten tudunk. Nem mondhatom ki, mert akkor itt és most le kéne tennünk a fegyvert, és akkor… – nem tudta folytatni.

A tábornok keze megremegett, és egy korty tea loccsant a mindig tükörfényes katonai bakancsára.

– Kérek engedélyt beszélni! – húzta ki magát Zimankovszky őrnagy, miután egy puha ronggyal letörölte a tábornok bakancsáról a foltot.

– Beszéljen!

– Tábornok úrnak jelentem: csapataink harcban állnak. A tartalékos Magashegyi Fagy elitalakulat még bevethető a hadművelet sikeres befejezése érdekében, de a felderítők jelentése szerint…

– Ne folytassa, fiam, tudom.

– Tudja?

– Persze. Már egy hete. Olvassa!

A tábornok egy levelet húzott elő a zsebéből. Zimankovszky őrnagy, ahogy meglátta, azonnal tudta, kitől jött. Mikor kezébe vette a halványzöld, katonai levelezésre használt borítékot, megérezte az enyhe ibolyaillat semmihez sem hasonlítható édességét. Szíve azonnal megtelt örömmel, de nagyon ügyelt rá, hogy az arcán ebből semmi ne látsszon.

– Ne totojázzon már, fiam! Olvassa!

A borítékban lévő halványlila levelezőlapra ennyi volt csak írva:

 

Drága Alexem!

Ideje visszavonulót fújni, merthogy nyertem.

Megint.

Viszontlátásra jövő februárban!

Csókjait küldi

Nemzetes Pacsirtaváry Ibolya Klára,

főparancsnok

 


 

Főoldal

2018. március 07.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Új pályázatok fiatal íróknak és színházi szakembereknekIrodalmi díjak a nemzeti ünnepen - 2018 Krasznahorkai László ismét esélyes a Nemzetközi Man Booker-díjraXII. DESZKA Fesztivál a kortárs magyar drámáért
Versek
Bék Timur versei Fekete Vince: VályúsútGéczi János versei Vári Fábián László versei
Prózák
Hartay Csaba novelláiPataki Tamás: HungarooptimizmusHálára kötelezett emberekBéres Tamás: Amnézia
Kritikák
Célia, avagy a nem létező főhősMagánszemmel látni és láttatni - Tarján Tamás könyvérőlStand up-Hrabal - Bödőcs Tibor könyvéről Annus aureus, avagy nem mind Arany…
Esszék, tanulmányok
Történetek a vidéki rendszerváltozás kezdeteirőlAz érzelmek viharában – Az 1867-es kiegyezés rendhagyó megvilágításbanRossz időkben bukott angyalokElek Tibor: 25 évesek vagyunk
Drámák
Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalonMario és A VARÁZSLÓ
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA