Hírek

 

irogepek.jpg 
(Kép forrás: Birtalan Zsolt/PIM)

 

 

PIM 70 

Írók gyűjteményeiből nyílt kiállítás

a Petőfi Irodalmi Múzeumban

 

Szerdától látható a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) A tárgyak társasága – Írók gyűjteményei című kiállítása, amely a 19. és 20. századi magyar írók gyűjtőszenvedélyét mutatja be.

 

A tárlat a PIM alapításának 70. évfordulóját ünneplő kiállítássorozat második állomása.

A kiállítás a PIM által őrzött írói gyűjteményeket hat tematikus műtárgycsoportba rendezve mutatja be. Az írók tárgyai mellett az érdeklődők abba is bepillantást nyerhetnek, hogy a szépirodalmi szövegekben hogyan jelenik meg a gyűjtőszenvedély.

Mint írták, a kiállításon megtekinthető többek között Lázár Ervin nyakkendőgyűjteménye, néhány festmény Ady Endre és Csinszka egykori Veres Pálné utcai lakásából, továbbá helyet kaptak Tamási Áron szivarosdobozai, Gyurkovics Tibor különböző országokban vásárolt kalapjai, Karinthy Ferenc leányfalusi házának egyik ajtaja neves személyiségek aláírásaival, valamint Tandori Dezső játékmedvéi is. A tárlat legkorábbi tárgyai Jókai Mór kagyló- és csigagyűjteményéből, illetve botgyűjteményéből származnak.

A tárlaton nyolc kortárs író gyűjteményébe is betekinthetnek a látogatók: Bartis Attila, Kukorelly Endre, Márton László, Rakovszky Zsuzsa, Szabó T. Anna, Tóth Krisztina, Ugron Zsolna és Várady Szabolcs mesélnek tárgyaikról, gyűjteményeik és írásaik találkozási pontjairól.

A kiállítás legbelső terében a múzeum egyik kiemelt gyűjteményét lehet látni, az írógépeket: itt látható Babits Mihály 1945-ben bombatalálatot ért írógépe is, amelyen életművének legjelentősebb részét írta.

A PIM gyűjteményében csaknem 4500 relikvia található, amelynek többsége hétköznapi tárgy.

A kiállítás december 15-ig tekinthető meg.

 

(MTI)


 Főoldal

2024. május 08.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Magad lehetszHáy János: TermoszBíró József verseiKürti László versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png