Olvasónapló

 das letzte

 

Chován István

 

Nina Sahm: Az utolsó polaroid

                                          

            Ezekben napokban jelentkezett első regényével a német közönség számára Nina Sahm, a fiatal írónő. Könyve egy igényes szépirodalmat megjelentető kiadónál, a Blumenbarnál jelent meg. A szerző német színházaknál dolgozik dramaturgként, a magyar olvasó számára azonban az teszi személyét érdekessé, hogy egy ideig Budapesten tanult és Szerb Antalról is írt tanulmányt. Olyannyira hatással volt rá, Magyarország, hogy első regénye hazánkban játszódik, a Balatonnál és Budapesten.

            A regény húszas évek éveinek közepén járó elbeszélője, Anna fővárosunkba utazik, mert arról kap hírt, hogy gyerekkori barátnője, Kinga, akivel kamaszkorukban együtt nyaraltak a Balatonnál, kómában fekszik. Anna különleges utazásra indul: sorra veszi a múlt eseményeit, visszaemlékszik, hogyan csapta be a szüleit, hogy minél többet barátnőjével lehessen, hogyan váltak felnőtté, ismerkedtek meg fiúkkal. Szembesül azzal, hogy építész anyja és orvos apja steril jólétet teremtettek ugyan számára, de hiányzott, és talán még mindig hiányzik belőle az életrevalóság, ami Kinga sajátja. Később csak levélben tartották a kapcsolatot, Kinga mindössze egyszer látogatta meg őt Münchenben. Ezekben a levelekben is áltatja Kingát, és persze önmagát is, mert nem tud őszintén beszámolni az életéről. Szülei ellen végül fellázad, egyetemi tanulmányok helyett egy pékségben kezd dolgozni. Nina Sahm finom öniróniával szólaltatja meg főhősét, lassan sejlenek fel családi hátterek, emberi sorsok.

            Anna utazása nem áll meg a múltban. Az utolsó polaroid nevelődésregény is, a felnőtté válás regénye. Meg az identitáskeresésé. Budapesten Anna Kinga szüleinél lakik, budai kispolgári környezetben. Fél a Kingával (talán fiatalkori önmagával) való találkozástól, többször visszafordul a kórház folyosóján. Jár-kel napjaink Budapestjén, emberekkel találkozik. Szembesül átpolitizált mindennapjainkkal, a politikai megosztottsággal. Mindeközben nézegeti a Kinga által polaroid géppel készített fényképeket. Lassanként kiderül, hogy menekülni szeretne korábbi életéből. Szinte új identitást keres magának. Igyekszik megtanulni a magyar nyelvet, szinte úgy érzi, hogy elhalnak német sejtjei és magyarok keletkeznek helyettük. Ady Endrével és József Attila költészetével is ismerkedik. Egyre inkább Kinga életét kezdi élni, megismerkedik Kinga utolsó barátjával, Tiborral, akivel együtt szenvedték el a végzetes balesetet. Úgy érzi, át tudná venni a helyét Tibor életében, és Budapesten telepedhetne le.

            A regény Anna számára végzetes fordulattal zárul. Az utolsó lapokon Kinga felébred a kómából, Tibor pedig a hír hallatán azonnal elrohan hozzá. Anna, kezében a kettejükről készített utolsó képpel tanácstalanul áll. Tibor csak ennyit mond neki: „Ugye bezárod az ajtót, ha elmész?” Annának be kell látnia, hogy nem lehet minden további nélkül a barátnője identitásába bújni, nem menekülhet ki addigi életéből. Tovább kell élnie – ahogyan ő fogalmaz – apró kis katasztrófáit.

            Nina Sahm választékos stílusban írt első regénye az ígéretes folytatást reményét hordozza magában.

           

    Blumenbar Verlag, Berlin, 2014.

 


 

Főoldal

 

2014. március 11.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png