Olvasónapló

 

covers 192083

 

Limpár Ildikó

 

Lenni – az nem-lenni

 

Ülök a Nyitott Műhelyben, és hallgatom Géher István síron túli szavait – utolsó, köteten kívüli verseinek két darabját, mellyel a Tanár Úrra emlékező est kezdetét veszi. Aztán megidézzük a múltat. Visszatekintünk a tanárra, az irodalomtörténészre, a műfordítóra, a szerkesztőre, a dramaturgra, a műhelyvezetőre, a költőre. A tanárra, aki mindig egyszerre volt mindez a sok ember, és akinek verseiben ez a sokféleség tükröződik.

Hozzám nyilván azok a versek állnak közelebb, melyek születésénél jelen voltam, melyeket úgy olvashattam, hogy szinte tapintható volt rajtuk a születés mázgájának misztikus anyagtalansága. Ezzel szemben, amikor elolvastam Géher István első verseskönyvét, először valami távoli, idegen dimenzióban bolyongtam. A kötet 1981-ben látott napvilágot, címe: Mondom: szerencséd. Gondoltam is magamban, jókora tiszteletlenséggel, hogy „mondom: szerencséd, ha egy tucatnyi ember megérti ezeket a verseket, mert az én bicskám bizony jó párszor beletörött.” Ez a kötet, csakúgy, mint a következő, a Mi van, Catullus? igencsak megdolgoztatja az elmét és a szívet. Irodalomtörténeti, műfordítói, szerkesztői és tanári rejtvények ezek. Olyan rejtvények, melyeket nem a máshol szerzett tudás nyit meg, hanem az újraolvasás és a továbbolvasás rituáléja.

Ha tovább olvasom Géher István költői világát, minden annyira világossá, letisztulttá válik. Ő változott? Vagy az élete?

Az emlékest egyik első megszólalója, Jankovics József szerint Géher István ugyanaz az ember maradt, akit ő fiatal tanárként megismert. Hogy az ő hasonlatát idézzem: mint Pallasz Athéné, ki a maga tökéletességében pattant ki Zeusz fejéből, Géher István is úgy állt első osztálya elé. Már akkor az a tökéletesen elhivatott tanár és tudós ember volt, kire mind emlékezünk, azok is, akik csak később ismertük meg. Akkor még nem volt költő. Legalábbis nem volt publikáló költő. És most, hogy a versesköteteiről írok, számomra a kérdés: vajon a költő is ugyanaz maradt az évtizedek alatt?

Géher István verseskötetei óriási változásokat mutatnak fel. A köteteket egybeforrasztó elv: a forma. Hol Catullus töredékei inspirálnak, hol az anakreóni dalok hangolódnak át a modern hangszerelésnek köszönhetően, hol a szonett hívja életre/tetemre a teremtés tüzét. A forma azonban csak ruha a költői énen, mely nem tűri a test anyagságából fakadó „minden nyűgét és nyilait”, és anyagtalan tűz, teremtő és pusztító erő, mely a rá aggatott gúnyát is egy pillanat alatt semmivé foszlatja. És amikor ez megtörténik, átlátunk a formán, és csodálkozva látjuk: a költő nem változott.

Az est egyik megemlékezője, Szabó T. Anna is felidézte azt a pillanatot, amikor Géher István, mint oly sok költő tanítványától, tőle is megkérdezte: „biztos, hogy ezt akarod csinálni? Biztos, hogy bele akarsz halni a költészetbe?” A belülről emésztő tűz, mely életre hívja, s egyúttal marcangolja a költőt – ez az a láng, mely megvilágítja Géher István költői szavait minden kötetben és köteten kívül megjelent versében. Teremtés és halál összefonódása, végtelen körré formálódása a versben: ez az az idea, mely nem változik, bármilyen ruhát is aggat rá a költő.

Vers: eleje nincs           mint testedet

/testemet/ a föld:          befejezetlen

 

A fenti két sort Géher István 1981-es kötetéből választottam. 1997-es kötete, a szonetteket egybefűző Hol az a látvány? minden egyes versében is visszaköszön ez a gondolat. Géher István olyan költő, aki tudta: a versírásba bele lehet, talán bele kell halni. Ám versei alapjában véve az életről szólnak. Sokszor megmosolyogtat az irónia, mellyel ránk kacsint a sorok mögül, vagy a játékosság, mellyel a formát kezelte. Néhol komolyabban, néhol könnyedebben, de a költő mindig is arról írt, ami számára a költészetet jelentette: az életről, vagyis a halálról. Mert itt a hamleti kérdésre a géheri válasz: lenni – az nem-lenni.

 

                                 … ami

romlékony bennem: a vers vesse ki!

A vers, ha vers /hogy tudjuk, kik vagyunk/ –

ünnep: amibe belehalhatunk.

 

 

Géher István: Mondom: szerencséd (versek) Szépirodalmi, Budapest, 1981.

Géher István: Mi van, Catullus? (versek) Szépirodalmi, Budapest, 1984.

Géher István: Anakreóni dalok (versek) Liget, Budapest, 1996.

Géher István: Hol az a látvány? (összegyűjtött és új versek) Liget, Budapest, 1997.

Géher István: Új folyam (versek, 1997–1998) Liget, Budapest, 1998.

Géher István: Esztendők éve (versek, 1998–2002) Liget, Budapest, 2002.

Géher István: Polgár Istók (versek, 2002–2007) Kalligram Kiadó, Pozsony, 2008.

 

 


 

 

Főoldal

 

2013. február 27.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kovács István verseiGrecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente versei
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png