Képzőművészet

 

 B__k__st__ji_jub_1.jpg
Cs. Tóth János, Aknay János, Szarvas Péter, Lonovics László, Szente Béla

 

Lonovics László

 

25 éves a Békéstáji Művészeti Társaság

 

Ha arra tennék kísérletet, hogy röviden összefoglaljam a társaság negyedszázados történetét, biztosan kudarcot vallanék. Mindenkiben más emlékek tolulnak fel az elmúlt 25 év kapcsán, így valószínű, hogy az én történetem is töredékes lenne.

Talán szokatlanul, de egész más szempontú megközelítéssel kezdeném mondandómat.

Vajon miért mennek az emberek egy városba, például Budapestre, Prágába, Párizsba, Szentendrére vagy éppen Békéscsabára? Biztos nem azért, hogy megtudják milyen volumenű a város gazdasági teljesítménye, milyen gyárai és termelőüzemei vannak.

Mégis mi az a vonzerő, amely arra késztet százezreket, milliókat, hogy órákon keresztül járják egy város utcáit, betérjenek egy kávézóba, bemenjenek egy múzeumba, színházba, meghallgassanak egy koncertet? Valószínű egy érzést keresnek, amelyet egy város látványa, kulturális programjai, kiállítások, koncertek, vagy a természeti szépség vált ki belőlük.

Ha Budapesten járok, mindig elbűvöl a Duna-parti panoráma. Mily csodálatos építmény Steindl Imre alkotása, az Országház, a Pestet és Budát összekötő hidak látványa, a vár impozáns épületegyüttese! És ott vannak a múzeumok, ahol remek képzőművészeti alkotásokban gyönyörködhetünk, színházak, amelyekben az emberi élet örök drámájának művészi előadásait láthatjuk, aztán az Operaház, hangulatos kávéházak és éttermek. Hosszasan sorolhatnánk a példákat.

Kiknek köszönhetjük mindezeket?

A kreatív alkotóknak, építészeknek, formatervezőknek, képzőművészeknek, zenészeknek, színészeknek, táncosoknak, íróknak, költőknek, egyszóval a MŰVÉSZEKNEK.

Ők teremtik meg valójában egy város, egy ország vagy egy kontinens kulturális imidzsét.

Látszólag haszontalan emberek, talán sokszor úgy tűnik, hogy értelmetlen dolgokkal foglalkoznak megszállottan. Képeket festenek akkor is, ha a műveiket jobbára nem veszi meg senki, de vannak sokan, akik gyönyörködnek alkotásaikban. Egy verseskötet megjelentetése se igazán rentábilis, mégis születnek új és értékes versek. Milyen jó, hogy így van! Ők azok, akik az élet sóját adják, amitől a létünk gazdagabbá, tartalmasabbá válik, az alkotásaik befogadásakor kialakuló érzés az, ami kiemel bennünket a létezés elemi szintjéről.

A Békéstáji Művészeti Társaság alkotói is hasonló attitűddel alkotnak.

25 évvel ezelőtt célul tűzték ki többek között, hogy tevékeny alakítói legyenek Békéscsaba, és Békés megye kulturális életének, továbbá hozzájáruljanak ahhoz, hogy a térség kulturális arculatát sokszínűbbé, vonzóbbá tegyék. Ennek érdekében alkotnak, rendeznek kiállításokat, szerveznek művésztelepeket, tanítanak művészeti iskolákban. Együttműködést alakítottak ki az ország különböző művészeti közösségeivel. A nemzetközi művésztelepek szervezésének köszönhetően széleskörű nemzetközi művészeti kapcsolatok is jellemzik a társaság életét.

A tagok egyénileg is aktívan, rendszeresen bekapcsolódnak az országos és nemzetközi művészeti életbe. Legtöbbjük tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, de ezen túl számos más országos és nemzetközi művészeti szervezetben is aktívan részt vesz. ( Magyar Képző-és Iparművészek Szövetsége, Magyar Festők Társasága, Magyar Elektrográfia Tásaság, Nemzetközi Kepes Társaság, és még sorolhatnám.)

A társaság elkötelezett a szakmai értékek mellett. Természetesen a vállalt kulturális misszióban nem vagyunk egyedül, itt vannak a társművészetek alkotói, közösségei, a különböző kulturális intézmények városban és megyeszerte. És érdemes erre a vidékre is eljönni akár Budapestről, vagy külföldről. A valamikori 50-es évekbeli szürke, egyhangú, poros Békéscsabából mára egy élhető, vonzó város lett, amelynek kulturális kínálata is egyre gazdagabb. Ezt nem én állítom, hanem azok a barátaim, akik Pestről vagy külföldről érkeznek ide. De ott van Gyula, Orosháza, Szarvas és a többi település, amelyeket hasonlatos fejlődés jellemez.

Reményeink szerint a társaság elmúlt 25 évben folytatott tevékenysége is hozzájárult Békéscsaba, Békés megye kulturális arculatának gazdagításához.

Céljaink megvalósításához támogatókra is szükségünk volt. Az elmúlt 25 évben legjelentősebb és évente rendszeres anyagi támogatónk Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata volt. Több alkalommal kaptunk anyagi segítséget a Békés Megyei Önkormányzattól is.

Partnereink sorában jelentős szerepet játszott a korábbi Ifiház és jogutódja, a Csabagyöngye Kulturális Központ, a Munkácsy Emlékházzal karöltve. Mindig szívesen kapcsolódtunk rendezvényeikhez, például a Csabai Szalonhoz és más tematikus kiállításokhoz. A kecskeméti, orosházi és kalocsai kiállításunk is ennek az intézménynek és munkatársainak köszönhetők. A Csabagyöngye megnyitását követően az együttműködés még szorosabbá vált a Békéstáji Galéria megszületésével, ahol társaságunk évente 8-10 kiállítást rendez.

A Munkácsy Mihály Múzeum is fontos partnerünk, korábban az Alföldi Tárlatok megrendezésben is együttműködtünk. A társaság tagjai rendszeres bemutatkozási lehetőséget kaptak a múzeumban, ahol jelenleg is önálló tárlata van Várkonyi János és Fazekas Attila festőművészeknek. Az utóbbi években a Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep záró kiállításainak is helyszínéül szolgál.

A megszűnt Jankay Galériával is hosszantartó, gyümölcsöző szakmai együttműködésünk volt, számos egyéni és csoportos kiállításunk rangos színhelyéül szolgált.

A Békéscsabai Nemzetközi Művésztelep megrendezését a Garzon Szálló Kft. támogatta kezdetektől fogva, 2003 óta évi rendszerességgel biztosítanak számunkra kiváló feltételeket az alkotó munkához.

Rendszeresen támogatta a művésztelep megrendezését a Basteln Kft. Hobby és Művészellátó.

Jó kapcsolatot alakítottunk ki a következő nemzetiségi szervezetekkel és intézményekkel is: Szlovák Kultúra Háza, Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, Magyar–Lengyel Baráti Kulturális Egyesület, Lengyel Kisebbségi Önkormányzat. A sikeres együttműködésünk eredményeképpen sok színvonalas, felejthetetlen rendezvény, kiállítás valósult meg.

Művészkollégáinkról szóló szakmai írásoknak rendszeresen helyt ad a Bárka folyóirat nyomtatott és online formája. A kollégák gyakran illusztrálják az egyes számokat. Különösen fontos számunkra ez a lehetőség, mert az irodalmi művekkel együtt szerepelnek alkotásaink, továbbá országos, sőt nemzetközi ismertségünket segíti.

Testvérszervezetünkkel, a Körös Irodalmi Társasággal, Irodalom és képzőművészet karöltve címmel több sikeres programot rendeztünk az utóbbi időben.

Végül, de nem utolsósorban hálás köszönetünket fejezzük a kiállításaink, rendezvényeink iránt érdeklődő, és azokat látogató közönségnek. Az ő visszajelzésük, biztatásuk is sarkall bennünket a további alkotásra.

A társaság jövője sok mindentől függ, a legfontosabb az emberi tényező ebből a szempontból. Elengedhetetlen, hogy megmaradjon az aktivitás, ambíció és a közéleti szerepvállalás, hogy a 25 évvel ezelőtti célkitűzések továbbra is megvalósulhassanak.

Arra törekedtünk az utóbbi években, hogy a társaságban minden korosztály arányosan legyen képviselve. Bizony az alapítók – mondhatnám viccesen – már érett korúak, de ott vannak mögöttünk a középgenerációs tagok. Az elmúlt években nagyszámú fiatal pályakezdő alkotóval is gazdagodott egyesületünk.

A vezetőség igyekszik bevonni őket, kiállítási lehetőséggel, művésztelepi meghívás biztosításával, különböző vezetői feladatokkal.

A generációs sokszínűségnek köszönhetően bizakodjunk abban, hogy az elkövetkező években is eredményes lesz közösségünk.

B__k__st__ji_jub_2.jpg
Szarvas Péter polgármester köszönti a társaságot

 

A képeket a Csabagyöngye Kulturális Központ bocsájtotta rendelkezésünkre.


Főoldal

2017. március 30.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png