Megkérdeztük

 

Becsy_meret.jpg 

 

Megkérdeztük a „karanténban”

Becsy Andrást

 

Amikor beütött a vírus-krach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Nem is jutott eszembe, hogy ilyen témájú könyveket vegyek elő. A közösségi hálón és a tévében úgyis csak erről volt szó. Azokat a könyveket olvastam, amelyeket már kikészítettem magamnak a vírus előtt. Grecsó Krisztián Vera és Hász Róbert Fábián Marcell és a táncoló halál című könyvét olvastam. Mindkettő nagyon jó volt, csak ajánlani tudom őket mindenkinek. Megint elővettem A vihart, most Fábri Péter, és a Tévedések vígjátékát Nádasdy Ádám fordításában. A viharhoz Mészöly Dezső Új magyar Shakespeare kötetéből az erre a drámára vonatkozó részeknél nyitottam ki a könyvet, mert érdekelt, milyen az író igazi nyelvezete. A Tévedések vígjátékánál Géher István egyik tanulmányában írja, hogy a vígjáték születésekor népszerű dráma volt Londonban Plautus Az ikrek című színpadi műve. Ebből merített ötletet Shakespeare, meríthetett bátran, mert az eredetiség nem volt követelmény a korban. Így fogtam magam, és elolvastam Az ikreket, és ha már kezemben volt a könyv, A hetvenkedő katonát is. Most Joyce jön. Az egyetem melletti antikváriumban találtam rá a Dublini emberek című kötetére. Az Ulyssest nagyon szerettem, remélem, ez is jó lesz.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

Feleségemmel nézek esténként sorozatokat, főképp angol átívelős krimiket. Most az érettségiket javítom, két osztályom végzős, az egyiknél magyart, a másiknál törit tanítottam. Az egyetemen van egy Facebook-csoport, Az Odu, ott művészettörténészek, filozófusok tartanak előadásokat, illetve beszélgetnek egymással. Azt szoktam néha nézni.

 

Olvasni jó, a krimik se rosszak, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

Egy új köteten dolgozom. Azt hittem, jobban megy majd a munka, de tévedtem. Az Irodalmi Jelennek, az Előretolt Helyőrségnek írtam, a Spanyolnátha és a Tiszatájonline közölt tőlem. Nem küldök verseket sehová, a kötetre koncentrálok.

 

(Kérdezett: Kiss László)


Főoldal

2020. május 28.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Vári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcái
Versek
Lajtos Nóra: kórtermekGaraczi László: Cioran-dalokAczél Géza: (szino)líraFalcsik Mari versei
Prózák
Nagy-Laczkó Balázs: KékszínkörMurányi Sándor Olivér: Halak közöttBene Zoltán: Isten, ítéletMárton László: Hű
Drámák
Maruszki Balázs: Vasember fiaiTéblábolók, avagy eszetlenül váltjuk a rendszertCsík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkája
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA