Megkérdeztük

 

Becsy_meret.jpg 

 

Megkérdeztük a „karanténban”

Becsy Andrást

 

Amikor beütött a vírus-krach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Nem is jutott eszembe, hogy ilyen témájú könyveket vegyek elő. A közösségi hálón és a tévében úgyis csak erről volt szó. Azokat a könyveket olvastam, amelyeket már kikészítettem magamnak a vírus előtt. Grecsó Krisztián Vera és Hász Róbert Fábián Marcell és a táncoló halál című könyvét olvastam. Mindkettő nagyon jó volt, csak ajánlani tudom őket mindenkinek. Megint elővettem A vihart, most Fábri Péter, és a Tévedések vígjátékát Nádasdy Ádám fordításában. A viharhoz Mészöly Dezső Új magyar Shakespeare kötetéből az erre a drámára vonatkozó részeknél nyitottam ki a könyvet, mert érdekelt, milyen az író igazi nyelvezete. A Tévedések vígjátékánál Géher István egyik tanulmányában írja, hogy a vígjáték születésekor népszerű dráma volt Londonban Plautus Az ikrek című színpadi műve. Ebből merített ötletet Shakespeare, meríthetett bátran, mert az eredetiség nem volt követelmény a korban. Így fogtam magam, és elolvastam Az ikreket, és ha már kezemben volt a könyv, A hetvenkedő katonát is. Most Joyce jön. Az egyetem melletti antikváriumban találtam rá a Dublini emberek című kötetére. Az Ulyssest nagyon szerettem, remélem, ez is jó lesz.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

Feleségemmel nézek esténként sorozatokat, főképp angol átívelős krimiket. Most az érettségiket javítom, két osztályom végzős, az egyiknél magyart, a másiknál törit tanítottam. Az egyetemen van egy Facebook-csoport, Az Odu, ott művészettörténészek, filozófusok tartanak előadásokat, illetve beszélgetnek egymással. Azt szoktam néha nézni.

 

Olvasni jó, a krimik se rosszak, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

Egy új köteten dolgozom. Azt hittem, jobban megy majd a munka, de tévedtem. Az Irodalmi Jelennek, az Előretolt Helyőrségnek írtam, a Spanyolnátha és a Tiszatájonline közölt tőlem. Nem küldök verseket sehová, a kötetre koncentrálok.

 

(Kérdezett: Kiss László)


Főoldal

2020. május 28.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png