Megkérdeztük

 

 V__mos_Mikl__s.jpg

 

Megkérdeztük a karanténban

Vámos Miklóst

 

Amikor beütött a vírus-krach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Én kétféleképpen olvasok. Először az adott munkához, ha éppen regényt írok. Másodszor számomra megunhatatlan szórakozásként. A sors szeszélye folytán a karantén kezdetén épp egy háromnegyedig elkészült regényhez olvastam (részben újra) fontos könyvet. Egy szabatos szakmunkát Raoul Wallenbergről, a neve a címe. Egy másikat, Carl Lutzról és a Vadász utcai üvegházról (Svájci védelem alatt). Továbbá Szép Ernő Emberszag című regényét a három hetes munkaszolgálatáról, tovább Heltai Jenő háborús naplóját (Négy fal között). Saját mulattatásomra egy vastag kínai regényt (Mákháború), aztán a megunhatatlan Švejket, legalább húszadszor, aztán egy remek izraeli regényt (Egy galamb és egy fiú), meg J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője egyetlen felnőtteknek szóló regényét, ezt kivételesen angolul (The Casual Vacancy), de tudtommal kiadták már magyarul, ha nem csalódom, Átmeneti üresedés címmel. Ezek – a szórakozásból olvasottak – a nagy cseh klasszikust kivéve mind könyvtáriak. Most nem lehet őket visszavinni.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

Megnéztük újra az Ifjúság című remek filmet, aztán a 141 perc a befejezetlen mondatból-t, mely Fábri Zoltán remeke, még gimnazista voltam, amikor először láttam, akkor lenyűgözött. Most is tetszett, de kicsit azért lelassult.

 

Olvasni jó, filmet nézni se rossz, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

Mint említettem, főleg az új regénnyel foglalkoztam. Az lesz a címe: Dunapest, és az élő főszereplők mellett egy házról szól, mely Budapesten, a XIII. kerületben, a Szent István parkban áll, 1938 óta. A cím magyarázata az, hogy az egyik figura egy francia nő, akinek immár meghalt magyar származású angol férje volt, s a nő megismerkedésük időszakában félreértette a magyar főváros nevét. Ezenkívül kért tőlem néhány számomra fontos hetilap kis novellát a járvány kapcsán, örömmel megtettem, mert ezeket magamtól is megírtam volna előbb-utóbb. Én akkor teljesítek fölkérést, ha ilyen módon magam felé tudom hajlítani.

 

(Kérdezett: Kiss László)


Főoldal

2020. május 08.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Molnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcái
Versek
Debreczeny György: Virágember - Tandori-kollázsokFodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA