Helyszíni tudósítások

 

 SzilAgnes_SzilasiLaszlo.JPG
Szil Ágnes és Szilasi László

 

Dávid Péter

 

Luther kutyái Békéscsabán

 

A Luther kutyái igazi Szilasi-szöveg. Intellektuális, kendőzetlenül őszinte, és üt, mint a buszkerék. A Szentek hárfája, A harmadik híd és az Amíg másokkal voltunk könyvek írójának békéscsabai estjén január 14-én erről a legújabb regényről volt szó a Sík Ferenc Kamaraszínházban.

 

Szilasi_kozonseg.JPG
Az est közönsége

 

A moderátor, Szil Ágnes bevallottan nehezen kezdett a beszélgetésbe, hiszen a Luther kutyái olyan szöveg, amit nem lehet nem referenciálisan olvasni, ha már a szerző betegségéről és abból való kilábalásáról szól, ha már az ő MRI-felvételei láthatók a könyv „műtőzöld” borítóján. Szilasi László szerint viszont a referenciális olvasat nem is annyira veszélyes, „csak folyton felmerül” a regény olvasása közben, de az, hogy a narrátor, a főszereplő és a szerző ugyanannak tűnik, hogy illetőségi körük nincs részletesen tisztázva a szövegben, nem hátrány, sőt ad egy sajátos „billegést” a regénynek, ami kifejezetten a hasznára válik. Ugyanis így az olvasó is alkalmazhatja saját magára a szöveget, ami az irodalom egyik legfontosabb titka. A szerző egyébként rá is játszik a referenciális olvasatra. Felolvasás közben megáll, magáról beszél, mint a regény főszereplőjéről, azután folytatja a felolvasást, mintha csak egy meg nem írt részletet szúrt volna be éppen a regénybe.

 

Szilasi_olvas.JPG
Szilasi László felolvas

 

Szilasi nem terápiás céllal írta meg ezt a szöveget, nem betegségének művészi módon való feldolgozása vezette, legfontosabb célja a megértés volt. Megérteni azt, hogy mi történt abban a két napban, ami agydaganatának köszönhetően teljesen kiesett az emlékezetéből; megérteni a test működését, és azt, hogy azokban a súlyos napokban, amikor a halállal nézett farkasszemet, miért nem imádkozott. Amikor Luther kutyája, Tölpel az asztal alól áhítattal figyelte, hogyan eszik az asztali beszélgetések résztvevői a finomabbnál finomabb húsokat, a nagy reformátor rámutatott, és azt mondta: ilyen az ima. Hogy miért nem volt meg ez az áhítat a beteg, halálközeli emberben, arról is szól ez a regény. És nem utolsósorban a félelemről, arról, hogy mi történne akkor, ha egy olyan személy, aki szerint csak a szerelem és a kultúra hozhat igazi boldogságot, elveszti kreativitását, mondatait, lényének addigi lényegét, annyira, hogy már azon gondolkozik, hogy írás helyett inkább birkákat fog nevelni a csúcsgasztronómiának. Nem véletlenül nevezi Szil Ágnes „megszabadulásregénynek” a Luther kutyáit, a pokolból való visszatérés műtőzöld borítós regényét.

Az esten szerepet kapott a három kisregényt tartalmazó Amíg másokkal voltunk kötet is, ami három irodalmárt, a Szegeden tanító Babits Mihályt, az Erdélyben bujdosó Jókai Mórt és a hazatérő Bessenyei Györgyöt ábrázolja életük egy-egy fordulópontján, amikor éppen nem írnak. Szilasi elhárítja magától a dicsőséget, hogy ez a szöveg egy intellektuális regény lenne, saját bevallása szerint nem sokat olvasott ahhoz, hogy megformálja ezeket az alakokat.

 

Szilasiek_kozonseggel.JPG
Együtt

 

Az irodalmi estek legizgalmasabb része mindig az, amikor egy író a saját műhelytitkairól beszél. Szilasi László is elmondta, hogyan szokott kibontani jegyzeteiből egy regényt. Betegsége ebben is hátráltatta, hiszen a műtétje az Amíg másokkal voltunk megfogalmazásának idejére esett. Lidérces volt – mondja –, ahogyan saját szavainak értelmét is nehezen találta a lábadozás időszakában.

Szil Ágnes kérdésére, hogy mi készül most a Szilasi-műhelyben csak sejtelmesen annyit válaszolt a szerző, hogy a szerelemről ír éppen. Azt hiszem, tőle ennyi éppen elég is beharangozóként, hiszen aki ismeri regényeinek világát, sejtheti, hogy következő könyve intellektuális lesz, kendőzetlenül őszinte és ütni fog, mint a buszkerék.

 


Főoldal

2019. január 18.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái
Versek
Lanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián verseiKaracs Andrea versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA