Papírhajó - Mentőöv

 

 Szalma_Edit__Gyetvain___Zov__t_Kinga.jpg
Szalma Edit, Gyetvainé Zováth Anikó és Csapody Kinga

 

Szepesi Dóra

 

Családbarát mesék utazáshoz

 

A szerzők, Csapody Kinga és Szalma Edit eddig három könyvvel büszkélkedhetnek. A tájak, amelyeket bemutatnak: a Balaton, Eger, a Velencei-tó és térségük. Az ismeretterjesztő mesék az egész családnak szólnak, segítséget nyújtanak abban, mi mindent lehet megnézni, kipróbálni, megmászni Magyarország legszebb helyein. A bemutató házigazdái, a Manó Könyvek és a KidsOasis csapata e tájegységek finomságaival, ízeivel is készültek, volt többek között noszvaji sokna és szilvalekvár, velencei háziszörpök – ezzel is felhívták a figyelmet arra, hogy utazás közben a helyi specialitások kóstolása a nyaralás egyik legfontosabb élménye.

 

 

a_k__nyv_szerepl__inek_figur____ltek.jpg
A könyv szereplőinek figurái is elkészültek

 

A résztvevők a mesesorozat szereplőinek kalandjaiba is belekóstolhattak, és a családbarát pihenésről is megtudhattak egyet s mást. Oláh Andrea, a bemutató háziasszonya először a szerzőket faggatta. Az ötlet a KidsOasis letölthető színezőiből indult, Csapody Kinga Szalma Edit figuráihoz, a meglévő karakterekhez találta ki a történeteket, amelyekből megismerhetjük a bájos, kissé szeleburdi családot: a szülőket, Tildát és Tódort, Rozit, az iskolás lányt, az óvodás ikreket, Teót és Zsuzskát, Nasit, a lusta és falánk macskát és Tóbiást, a kutyát, aki egyben a narrátor is. Az (eddig) háromkötetes gyerekútikönyv mesés elemekkel, szerethető figurákkal, kalandokkal, színeznivalóval kalauzol, emellett sok-sok információt tartalmaz, de egy kis nyafogás is belefér, szerencsére egy-egy fárasztóbb túra után különböző pihentető, kikapcsolódást nyújtó programon vehet részt a család minden tagja. A cél a régiók bemutatása a mese nyelvén. Ritka a mai könyvpiacon és a turizmusban is az árukapcsolás. Gyetvainé Zováth Anikó, KisdOasis – családi utazási szakértő elárulta, hogy a sorozat bővül, sőt további terveik is vannak a szereplőkkel, egy társasjátékot szeretnének kiadni.

 

K__nyvbemutat___a_Magvet___Caf__ban.jpg
Könyvbemutató a Magvető Caféban

 

     A Balaton kötet azért lett az első, mert Kinga balatoni lány, úgy gondolta, alaposan ismeri mindkét partot. Közben rá kellett jönnie, hogy gyerekkorához, fiatal felnőttkorához képest mennyi minden megváltozott – és ezzel így vannak más szülők is, ha régi iskolai kirándulásaik élményét keresik. Néhány év, évtized alatt sok minden átalakult, fejlődött, a kiállítások izgalmasak, interaktívak, a szállodák új családbarát szolgáltatásokkal várják a kikapcsolódni vágyókat. Ő egyébként nem annyira tudatos utazó, mint a könyvbeli család, épp ezért is tartja nagyon jónak, hogy a könyvekben össze van szedve a sok programajánlat. A munkautazások során Kinga négyéves kisfia, Noel remek tesztszemélynek bizonyult, nagyon élvezte a neki szóló programokat, tőle származó élmények is bekerültek a mesékbe. A balatoni programjavaslatok közt olvashatunk a Tihanyi visszhangról, a kecskekörmök eredetéről, a füredi Anna-bálról, a keszthelyi Festetics-kastélyról, az első gőzösről, Jókai emlékházáról, de az élménymedence és a csúszdapark sem maradhat ki.

 

Ir__ny_a_Balaton_.jpg

 

     Eger, Szilvásvárad a második legkedveltebb hazai úti cél: a második kötetben Észak-Magyarországot fedezhetjük fel. Hogy milyen varázslatos helyeket járunk be Tódor családjával? Eger, az egri vár, Egerszalók, Szilvásvárad (amiről megtudjuk, hogy nem is szilvás, hanem inkább pisztrángos), Noszvaj (innen származik a finom szilvalekvár), a vadregényes Mátra és a tájegységhez tartozó, matyómintás Mezőkövesd.  

 

Ir__ny_Eger_.jpg

 

     Irány a Velencei-tó! – a harmadik kötetből kiderül, hogy a család ismét vízpartra vágyott. Mivel a Velencei-tó minden évszakban látogatható, remek döntés. Tódorék családja itt bebizonyítja, mennyire sportos: biciklivel körbetekerik a tavat, kenuval beeveznek a tó közepére, hogy közelről csodálják a madárvilágot és az éppen virágzó rencét. A tó selymes vízén kívül élvezhetik a családbarát szállodában lévő hatalmas wellness-részleg szolgáltatásait is. A környék sem marad ki a kirándulásokból: elmennek a Gorsium Régészeti Parkba és Székesfehérváron is eltöltenek egy király(i) napot! A könyvek belső borítóján rajzos térkép segíti a tájékozódást, a könyv végén kibővítve ehhez adódnak hozzá Tóbiás úti tippjei, arról, hogy mit érdemes megnézni (múzeumok, fürdők, látogatóközpontok, játszóhelyek, tanösvények, kerékpáros túraútvonalak).

 

 Ir__ny_a_Velencei-t___.jpg

 

A könyvek alkotói a turizmus képviselőinek adták át a szót. A KidsOasis védjegy négy éve indult, már 15 szálloda viseli, és a tagság egyre bővül. A gyerekbarát szállodák esetében a komfortfokozatot csillag helyett szélforgó jelzi. Kritériumrendszerükben ötven szempontot vizsgálnak, amelyek által garantáltan biztosítani tudják elsősorban a gyerekek biztonságát, ezen kívül például az ételek minőségét, a gyerekanimációt. Apróságnak tűnik, de fontos például a dugaljak biztonsága, a fürdőszobában a bili, a fellépő. Van, ahol babakocsit is biztosítanak, ehhez a szálloda területe akadálymentesített. A turisztikai irodák, szállodák szakmai iránymutatással és támogatással segítették a kötetek megjelenését. A szerkesztésnél meghatározták, hány fejezet legyen a könyvben, majd egyeztették a tartalmat a turisztikai irodákkal.  

 

A_sz__llod__k_k__pvisel__i.jpgA szállodák képviselői

 

     Somossy Eszter, a Velencei-tavi TDM vezetője szerint, ha a gyerek jól érzi magát, és újabb kérdések merülnek fel benne, nyert ügyük van. Ezért a legfontosabb az volt számára, hogy Noel jól érezze magát, mert akkor Kingának is személyes motivációja támad az izgalmas és fordulatos mesék írására. Hazai vizekre evezve elmondta azt is, hogy a „strand-tömeg-visszük a szendvicset”-hozzáállás helyett ma már más arcát mutatja a Velencei-tó. Az aktív turizmust és a kulturális turizmust nem lehet külön választani. Érdekességként említette a környéken, Agárdon Gárdonyi Géza szülőházát, a pákozdi Nemzeti Emlékhelyet, a Dinnyési várparkot, ahol a Kárpát-medence várainak makettjeit találjuk. Sárvári Krisztina, az Oxigén Hotel Noszvaly ügyvezető igazgatója, és Sívó Roland a Velence Resort & Spa ügyvezető igazgatója a családbarát jelzőt részletezték. A legújabb kihívás megpróbálni kimozdítani a családokat a szállodásból, ösztönözni a vendégeket, hogy a térségben élményeket szerezzenek. Ezért is találták ki a gyerekbarát koncepciót, hiszen, ha a gyerek jól érzi magát, akkor a szülő is jól fogja érezni magát. Állandó fejlesztésre, ötletbörzére van azonban szükség, a visszatérő családok felnövő gyerekeit újra és újra le kell tudniuk kötni.

 

Ol__h_Andrea_a_szerz__ket_k__rdezi.jpg
Oláh Andrea a szerzőket kérdezi

 

     A visszajelzések szerint a gyerekek gyűjtik a köteteket, van, aki olvasónaplót vezet, osztálykirándulás előtt ezekből készülnek fel, a benne lévő térképet memorizálják. A könyv megálmodóinak nem titkolt célja a tudatos turistává nevelés, az, hogy ismerjék meg, milyen csodás tájak vannak itthon. Emellett persze arra is szeretnének ösztönözni a kicsiket, hogy az olvasás napi rutin legyen a szünidőben is.

 

A fotókat Bach Máté készítette.


Főoldal

2017. július 06.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Új szerelmes regényt mutatott be Temesi Ferenc BudapestenÁtadták az idei Déry Tibor-díjakatÚj kültéri kiállítás nyílt a Magyar Írószövetség székházánálA Szépírók Társasága XIV. Fesztiválja
Ütőér
Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái
Versek
Bertók László versei Csobánka Zsuzsa verseEgressy Zoltán verseiGrecsó Krisztián: Józan ima
Prózák
Sándor Zoltán: Jelenetek egy kivándorló életébőlLackfi János: Beatles ledarálvaRhédey Gábor novelláiMagyariné szeretője
Kritikák
Történetek háború után - Horváth László Imre könyvéről Képzelt futás belső tájbanA pénz hatalma - Száraz Miklós György: OsztozkodókA megőrzés makacs igyekezete
Esszék, tanulmányok
Objektív helytörténet szubjektív szemszögbőlA valamikori szlovák településből többnemzetiségű, multikulturális város?Csabensis - Háromszáz mozaikból összeillesztett nagy történetCsabatörténet dióhéjban
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA