Tárca

 

 

 

Poós Zoltán


Húsvéti üdvözlet



Hogy milyen volt Battonyán a húsvét? Hogy volt-e piros tojás? Belepisiltek-e az intézeti gyerekek a kölnis üvegekbe? Hozzávágta-e Szemi és Gitáros a villanyoszlophoz a piros tojást?

Kókadoztak-e tulipánok a vízakna mellett? Leverte-e a macska a tejfölös tasakban keltetett paradicsompalántákat? Átjárta-e a főtt sonka illata a tyúkólat és a hengerelt falú tisztaszobát? Igaz-e, hogy sonkaillatú volt a tévé? A Magyar televízió a Csizmás kandúr a világ körül című japán rajzfilmet adta? Ilyen volt a húsvét? Fűvel bélelt, sárga műanyag kosárban voltak a piros tojások? A tojás matricái a világoszöld konyhakredencen pállottak? Tizenegy körül már forrázni kellett a moslékot, aminek szintén főtt sonka illata volt?

Biciklire gyűjtöttek a fiúk, vagy horgászbotra? Címlistával dolgoztak, vagy a szokásos, bejárt útvonalon mozogtak? Volt bátorságuk becsöngetni a hetedikes jó csajhoz?

Igaz, hogy randibugyit viselt, és a futóversenyt is megnyerte Kovácsházán? Csókolózott Tyúkommal? A srác kivitte kisszimón a MOM mögötti Kecskés tóhoz, hogy fogjanak néhány napsit? Igaz, hogy leütötte Hadobást, a rendőrt a hegyesi állomáson, a resti húgyszagú alumínium pultja előtt?

Kúrt-e azzal a nyolcadikos lánnyal, akinek ünneplő melegítője is van? Milyen az ünneplő melegítő? Piros színű és Puma? Viselte-e néha a suliban is, úgy, hogy kilóg alóla az iskolaköpeny? Megtanított bárkit smárolni, akinek nem volt koszos a körme, és nem volt csöves?

Délben már a világoskék vázas biciklinek is kölni szaga volt?

Ha beleültél volna a sonkaszagú lány hintájába, le tudtad volna rúgni a tulipánokat?

Így noszogattak, hogy fogyasszál? Édeset vagy sósat? Egy ujjnyi császárkörtét? Sándor-napon ízlett, nem?

Fogyasszál? A Gundelben vagyunk? A lóistállóból kialakított vályogház konyhájában egy Autó Motor Sport-posztert rajzszögeztek a falra?

Golf I. 1.5 GL (51 kW 69 Le)?

Ahogy egyre nagyobb lett a lány, az anyuka úgy lett egyre színpadiasabb? Mikor megérkeztél a hetedikes jó csajhoz, becsúsztatta a bérmálkozásra kapott lakkretiküljébe a manikűrkészletét? Megdöbbent, hogy volt bátorságod elmenni hozzá?

Megdöbbentél, hogy milyen szegény körülmények között él? Talán ezért beszélt sokat a menő szekrénysorról, amit a keresztapjától kapott staférba? Megmutatta az átlátszó szappant, és közben kiejti a bűvös szót: Rexona? Ugyanazzal a kék zsírkrétával írták fel a konyhájuk ajtajára, hogy 19+G+M+B+81, mint a tiétekre?

Ő volt az első, aki azt mondta, hogy nem kell locsolóverset mondanod? Megkínált bóléval? A Gundelben vagyunk?

Amikor kikísért, megkérdezte, hogy jó, mennyi jött össze? Azt mondta, vagány srác vagy, és hogy ismeri az unokabátyádat?

Mikor hazaérkeztél, úgy nyitottad ki az ajtót, hogy nem szálltál le a bicikliről? Egészen a kerti vízcsapig tekertél, ahol egyensúlyodat elveszítve belehajtottál az aranyesőbokorba?

 

 


 

2011. április 22.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png