Tárca

 

hcsfejl

 

Hartay Csaba tárcái

 

 

 

Pölyd Erik


Meg mertem volna esküdni, hogy a 645-ös bőven elég lesz, erre tessék, rövid. Hiába illesztem az elejére, végére, híja van. Emlékszem, pár éve simán kihúztuk egy 423-assal, ráadásul nem is volt rajta oldalsó ráfnihenger. De a 766-ost ki tudja megfizetni? És mi a garancia arra, hogy nem lóg túl? A boltban sem tudtak semmi biztatót mondani. 645, nyugodtan vigyem, az imént is eladtunk belőle négyet, bólogattak a kék köpenyes szakik. Tényleg, ha valaki olvassa, és hasonló problémája akad, keressen meg, megdumáljuk, mi a legjobb megoldás, együtt hátha okosabbak leszünk. Csak ne kezdjen gömbolajat telepíteni az ember, mert ha nincs baj, képes rá, és csinál magának. Pár éve, amikor Pölyd Erikkel belevágtunk az elektromos pocoknevelde építésébe, bejött az esős idő, persze, hogy ronggyá áztak szerencsétlen pockok, az egyiket még meg is csípte az áram, azóta félrebeszél. De legalább megszólalt, vág közbe Pölyd Erik. És valóban, ennek a beszélő pocoknak köszönhetjük az egzisztenciánkat. Voltak persze hullámvölgyek is, amikor a poci egy kicsit morci volt, pár napig még annyit sem mondott, hogy gumitüdő, Pölyd Erik bele is csípett szegénykébe, de csak vinnyogás volt a válasz, s még szerencse, hogy nem volt a közelben egy fanatikus állatvédő. De nem ez a legfőbb gond, hanem hogy Erikkel naponta megkapjuk a szüleinktől, hogy más normális gazdák csirkékkel, kismalacokkal hancúroznak, mindenki rólunk beszél a faluban, már csak az hiányzik, hogy a helyi lap is megírja felháborító különcködéseinket. Úgyhogy aki pockokkal kezd, ne bízzon a gyors sikerben, évtizedek kellenek a társadalmi előítéletek leküzdésére.

 

 

A képlet


Rendt Elvinders szerint R4+W3+ZD78=DST9. Rendt Elvinders erre a megállapítására igen korán rájött, alig múlt 16 éves. Igaz, a képlet elfogadtatása mind a mai napig nem történt meg maradéktalanul, hiszen a szakmában jelentős azoknak a kételkedőknek a száma, akik nem értenek egyet a végeredménnyel, sőt, akadnak olyanok is, akik szerint már az első betűjelekkel és számokkal kapcsolatban is komoly gondok merülnek fel. Nézzük meg alaposabban: R4. Mindannyiunkban megfogalmazódik a kérdés, hogy vajon az „R" mit jelöl, de nem ez a lényege a levezetésnek. Rendt Elvinders szerint az a fő baj az emberiség jelentős hányadával, hogy folyton okoskodni akarunk, előtérbe helyezve saját véleményünket, ezáltal elnyomva az esetleges ötletes felvetéseket, jó megoldásokat. Az R4 pontos meghatározásához tehát nem a nagyhangú tömeghez kell fordulnunk, hanem magához a halk szavú, komoly szakmai múlttal rendelkező Rendt Elvindershez. A probléma viszont az, hogy Rendt Elvinders jelenleg már nem erősíti az élő tudósok táborát, így mégiscsak a kétkedő szkeptikusok közül kell megszólaltatnunk valakit, aki legalább nagyvonalaiban ismeri a híres Rendt Elvinders munkásságát. Szomorú, de erre a hálátlan feladatra mindeddig nem akadt megfelelő jelentkező, ugorjunk hát a képlet végére, hátha világosabban látjuk a dolgot: DST9. Sajnos nem lettünk okosabbak, ez még bonyolultabbnak tűnik. Rendt Elvinders, ha élne, büszke lenne ránk, amiért ismét elővettük nagyszerű képletét, de egyben csalódott is, mivel látná, hogy tényleg nincsen kulcsunk az ő képletekben kifejezhetetlen zsenialitásához.



Flipi


A nagyfiúnak egy ideje már kellett flipilnie. Minden gondolatát próbálta elterelni a flipiről, de valahogy még a löncsfejű húshentesről, sőt, a kisvakond zsebes nacijáról is csak a flipi ugrott be neki. Nincs mese, valahol kéne egy jót flipilnie, mert ha nagyfiú létére itt, mindenki szeme láttára beflipil, lesz hírértéke a balesetnek, a nyakam teszem rá. Tessék, még a csirkenyakról is a flipi jut eszébe. Nagyfiúkám, teperj egy olyan terepre, ahol nem szégyen flipilni! A nagyfiú sűrű elnézések közepette átvergődte magát a tömegen, míg végül egy tisztáshoz érkezett, a flipilés területe ez, érezte, amikor is egyenruhás alakok jelentek meg körülötte, kiszagolva, hogy itt bizony egy erőteljes flipilés készülődik. Az ellenőrök a Nagy Nemzetközi Flipiléskoordinációs Hivataltól jöttek, még igazolványuk is volt, amely feljogosította őket arra, hogy a világon bárhol dobhatnak egy flipit. Nem úgy a mi nagyfiúnk, aki már izzadt, annyira küszködött a flipijével, de előbb válaszolnia kellett az egyenruhás ellenőrök néhány kérdésére: vannak-e önnek flipiproblémái? Vagy: flipil-e ünnepnapokon, családi összejöveteleken? Illetve: flipilt-e már külföldön, s ha igen, milyen minőségben és mennyiségben? A nagyfiú egyenes, gyors válaszokat adott a kérdésekre, át is ment a flipiteszten, s az ellenőrök felkérték, flipiljen előttük. Nem titok, hogy meg akartak győződni arról, alkalmaz-e a nagyfiú törvénysértő eszközöket a flipilés végrehajtásához, történik-e közszeméremsértés, illetve bármilyen visszaélés a flipivel kapcsolatban. A nagyfiú végül sikeres flipilést hajtott végre, majd megkönnyebbülten tért vissza a Szarvasi Szabadtéri Szegszuális Játékok színhelyére.

 

 


 

Főlap

2009. május 25.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png