Színház

 deszka_2015_deszka-felirattal_NG_low.png 

Lovas Anett Csilla

 

IX. DESZKA Fesztivál

a kortárs magyar drámáért

 

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház március 16. és 22. között idén kilencedik alkalommal rendezi meg a DESZKA Fesztivált, a kortárs magyar drámák seregszemléjét. A fesztivál célja ez alkalommal is az, hogy bemutassa a legizgalmasabb, leginspirálóbb kortárs előadásokat.

A rendezvényre ismét jellemző lesz a nemzetköziség: idén Spiró György Az imposztor című darabját tekinthetjük meg a Varsói Drámai Színház előadásában, emellett az egyik legismertebb kortárs lengyel drámaíró, Tadeusz Słobodzianek is a fesztivál vendége lesz. A nemzetköziséget a határon túli magyar társulatok meghívása is erősíti: a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház, valamint a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is jelen lesz egy-egy előadással. A fesztivált a Csokonai Színház Akár Akárki című előadása nyitja, amely Borbély Szilárd moralitásdrámákat felidéző szövegét állítja színpadra. A tavalyi kínálathoz hasonlóan idén is a műfaji, formai változatosságé lesz a főszerep: a közönség részt vehet osztálytermi előadáson (Janne Teller – Gimesi Dóra: Semmi), megtekinthet egy monodrámát (Gerlóczy Márton: A csemegepultos naplója), vagy kelet-európai haszid legendákat is megismerhet (Kárpáti Péter: Negyedik kapu). Különösen izgalmasnak találom, hogy Janne Teller Semmi című regényéből két előadást is láthatunk, az egyiket a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház osztálytermi színházi nevelési foglalkozása keretében, a másikat pedig a Budapest Bábszínház nagy sikerű előadásában. Mindez azt is jelenti, hogy a fesztiválnak idén is része lesz az ún. GÖRDESZKA, amely a legkiválóbb gyermek és ifjúsági tárgyú, kortárs magyar szerzőjű előadásokat és bábelőadásokat gyűjti egybe.

Az előadásokat idén is szakmai programok, beszélgetések kísérik. A szervezők megtartották a „házi bölcsek” intézményét: ők minden délelőtt értékelést adnak az előző nap látott előadásokról, az utolsó napon pedig szakmai zárókonferencián összegzik a tapasztaltakat. Ez alkalommal Árkosi Árpád rendező, Háy János drámaíró és Lőkös Ildikó dramaturg fogja véleményezni a látottakat. A fesztivál díszvendégei Vörös István és Szálinger Balázs drámaírók, akik a tavalyi békéscsabai drámaíró versenyen DESZKA- különdíjban részesültek. A rendezvényt március 22-én a Budapest Bár zenekar koncertje zárja.

A legutóbbi fesztivál magasra tette a lécet: kimondottan sokszínű, érdekes programsorozatban vehettünk részt. Az idei programfüzet alapján azonban úgy vélem, a 2015-ös DESZKA sem fog elmaradni a tavalyi rendezvény színvonalától.

 


Főoldal

2015. február 23.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png