Olvasónapló

 

 

rai

 

 

 

Limpár Ildikó


Az erő nem velünk van - avagy a kék birodalom visszavág

 


A Raj, Frank Schätzing tollából, több mint 1000 oldalas, letehetetlen kortárs német regény, mely ellenáll a hagyományos műfaji besorolásoknak. Talán a legtalálóbb elnevezés az öko-thriller lehet, hiszen vizsgálódásának tárgya az ember ellen forduló ökoszisztéma, a haragvó Természet maga - nem véletlen, hogy a könyv a GEO-könyvek sorozatban jelent meg. Ez a regény egyszerre magas szintű ismeretterjesztő irodalom és lebilincselő detektívtörténet; izgalmas írás, mely intellektuálisan és érzelmileg egyszerre mozgatja meg olvasóját. Vannak benne rejtélyek, bűncselekmények, és egyre több ember sodródik veszélybe. Vannak benne majdnem magányos hősök, nyomozók, akik természetesen nem detektívek, hanem kutatók, akik képesek felfedezni az összefüggéseket az emberek - valójában az emberiség - elleni támadások közt. Van benne elkövető. Tetten lehet érni. Csakhogy nem lehet börtönbe csukni. Nem lehet likvidálni. Mert nélküle nincs élet.

Talán nincs még egy olyan szépirodalmi könyv, melynek szerzője annyi doktornak és professzornak mondana köszönetet, mint Schätzing, aki iszonyú magasra tette a lécet, megújítva munkájával, úgy gondolom, a tudományos-fantasztikum műfaját is. Mert mit is nevezünk sci-finek? Ahány lelkes rajongó, annyiféle meghatározás, de tágan értelmezve a fogalmat, azt mondhatjuk, hogy egy tudományos-fantasztikus mű létező tudományos teóriákon és hipotéziseken alapszik, és egy olyan világot mutat be, amely elképzelhető, bár létezésére nincs az adott pillanatban pragmatikus bizonyíték az általunk ismert világban. E definíció alapján elsősorban olyan művekre asszociálunk, melyek fejlettebb technológiával rendelkező társadalm(ak)at mutatnak be vagy az univerzum egy távoli pontján, vagy saját bolygónkon a(z általában távoli) jövőben, időutazással, és hasonló, jelenlegi tudásunk által egyelőre megvalósíthatatlan tudományos ínyencségekkel. Pedig a tudomány elsősorban saját világunk feltérképezéséről szól, legyen az a tudományág fizika, matematika, kémia vagy biológia. Az, hogy egy adott technológia elérhető-e, illetve elérhetővé válik-e valamikor, azon múlik, hogy saját világunk paraméterei megengedik-e a létezését. De mi van akkor, ha ezeket a paramétereket tévesen mértük fel? Mi van akkor, ha nem a világűrt, hanem az óceánok mélyét kellene fürkésznünk más intelligens életforma után?

Corin-díjas regényében Schätzing saját, jelenkori világunkat, bolygónkat vizsgálja a tudományos fantasztikum módszerével. Létező teóriákra alapoz, meglévő tudományos eredmények segítségével, a fantasztikum pedig előhívja azt a katasztrófa-állapotot, ami elvileg bármikor bekövetkezhetne. Vagy már be is következett? A regény egyik nagy kérdése ugyanis az, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor valaki végre meglátja az összefüggéseket. Mennyi és milyen mértékű figyelmeztetésre van szüksége az emberiségnek ahhoz, hogy észrevegye: megváltoztatta a világot, a paraméterek már nem ismertek, a feltételeket pedig már nem áll módunkban diktálni.

A Raj egészen különleges krimi, megírása önmagában felér több évtizednyi Greenpeace önkéntes munkával, hiszen aki elolvassa Schätzing remekművét, egészen más színben fogja eztán látni a világot, ezt garantálom.

 

 


Frank Schätzing: Raj. Fordította: Losonc Csaba. Athanaeum 2000 Kiadó, Budapest, 2005



Főoldal

2009. szeptember 14.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kovács István verseiGrecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente versei
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png