Hírek

 

trianon_cover.jpg

 

Trianon határain – online konferenciát

szervez a FISZ

 

A Fiatal Írók Szövetsége Trianon határain címmel online konferenciát szervez 2020. december 14-19. között. Szó lesz a magyar folyóiratokról határon innen és túl, a kis magyar kánonokról, az Erdély-képről és a Trianon-emlékévről. A beszélgetések a FISZ Facebook-oldalán lesznek megtekinthetőek.

 

Részletes program:

december 14.,  19 óra, Magyar folyóiratok határok nélkül - résztvevők: Berényi Emőke, Láng Zsolt, Szalay Zoltán; moderátor: Zelei Dávid

Milyen folyamatok segítették elő a rendszerváltás után a magyar irodalom egységesülését a folyóiratok terén? Voltak-e ennek előzményei a ’70-es, ’80-as években? Mely fórumok kezdtek el bevonni és kiket a honi irodalmi szcénába a határon túlról? Kialakult-e szakmai kapcsolat az erdélyi, felvidéki, valamint a magyarországi folyóiratok között?

december 16., 19 óra, Kis magyar kánonok – résztvevők: Selyem Zsuzsa, Csordás László, Csehy Zoltán, Bencsik Orsolya; moderátor: Szilágyi Zsófia

A világirodalom kánonja nemzetenként eltérő, így a magyar irodalom (hazai és külhoni) helyzete is speciális. Ez a két kánon találkozott, hatást gyakorolva egymásra, miközben különböző élményeket és tapasztalatokat interiorizáltak. Hol értek össze és hol tértek el az anyaországi és a határon túli magyar irodalom kánonjai? Milyen stratégiákkal épültek be a külhoni magyar alkotók egyes művei az anyaországi kánonba? Kánonhatár-e az országhatár?

december 18., 19 óra, Miért Erdély? – résztvevők: Korpa Tamás, Szálinger Balázs; moderátor: Hermann Veronika

Miért jut eszünkbe főként az erdélyi irodalom, ha határon túli irodalomról beszélünk? Az Erdély-téma az elmúlt évtizedekben jelentős teret kapott a magyar irodalomban – gondoljunk itt Bodor Ádámra, Dragomán Györgyre vagy Tompa Andreára. Milyen Erdély-képet jelenítenek meg a szerzők? Milyen kortárs és történeti reprezentáció-láncolatok alakítják Erdély képzetét az anyaországi társadalmi imagináriusban? Mi az összefüggés az egyes ideológiai hagyományok történelemkoncepciója és az Erdély-értelmezés között?

december 19., 19 óra, Visszanéző - ilyen volt a Trianon-emlékév - résztvevők: György Péter és Smid Róbert

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/391712172105177

A rendezvény az NKA támogatásával valósul meg.


Főoldal

2020. december 08.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png