Hírek

 

 KVIT.jpg

 

Fiatal kárpátaljai irodalmárok

mutatkoznak be Budapesten

 

Négy harminc év alatti kárpátaljai irodalmár, Varga Nikolett, Marcsák Gergely, Kovács Eleonóra és Csordás László mutatkozik be a budapesti közönségnek a Magyar Írószövetség székházában május 25-én, csütörtökön.

 

A találkozó az Írószövetség és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) közös, Rész-e még? című új sorozatának első alkalma lesz, amelyen arra keresik a választ, hogy mihez kezdhet egy mai fiatal az olyan fogalmakkal, mint a határon túli, kisebbségi, nemzetiségi magyar irodalom.

„Kárpátalja mindig is az egyik legveszélyeztetettebb régió volt a magyar kultúra megmaradása és kontinuitása szempontjából” – mondta el az MTI-nek Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke. Mint fogalmazott, ezért is becsülendő az a szívós küzdelem, amelyet többek közt az Együtt című folyóirat szellemi műhelye és a Magyar Írószövetségnek a lap köré szerveződött kárpátaljai írócsoportja végez.

„Az értékek megőrzése mellett ugyanis kezdettől fogva különös hangsúlyt fektetett azok átadására is, az ott élő ifjú tehetségek felkarolására és bekapcsolására a magyar irodalom vérkeringésébe” – fűzte hozzá, rámutatva, hogy ebből a törekvésből nőtte ki magát a KVIT.

Csordás László 1988-ban született Eszenyben, jelenleg a KVIT elnöke, az Együtt című folyóirat olvasószerkesztője, valamint az ungvári székhelyű Intermix és a budapesti Napkút Kiadó szerkesztője. Kovács Eleonóra 1989-ben született Szalókán, írásai 2011-től jelennek meg az Együtt című kárpátaljai irodalmi folyóiratban.

Az 1990-ben Kincseshomokon született Marcsák Gergely első versei 2010-ben jelentek meg nyomtatásban az Együtt lapjain. A 2013-ban megjelent, Szárnypróba című antológia társszerzője, a versek mellett rövidprózákat is ír. Varga Nikolett 1996-ban született Csepében, 2016-tól az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium tanára. Versei a Somogy és a Napút folyóiratokban jelentek meg.

Közös pont a KVIT pályakezdő fiataljainak irodalomfelfogásában, hogy nem utasítják el az önazonosságuk részeként jelen lévő múltat, ugyanakkor kritikusan viszonyulnak az előttük járó nemzedékek irodalmi teljesítményeihez, ahogyan a fizikai vagy szellemi határokhoz is – hangsúlyozta az MTI-nek Csordás László.

Hozzátette: a Rész-e még? sorozat várhatóan ősszel folytatódik további kárpátaljai fiatal alkotók bemutatkozásával Budapesten. Emellett szeretnének magyarországi alkotókat, irodalmárokat is vendégül hívni Kárpátaljára, ahol – főleg Beregszászon és Ungváron – vannak ugyan irodalmi rendezvények, de a rendszeres irodalmi élet kialakítása még várat magára.

 

(MTI)


Főoldal

2017. május 18.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
A magyar kultúra napja – programok Békés megyébenLackfi János és Vörös István BékéscsabánÚj Bárka-díjasok a fedélzetenIdén is lehet pályázni a Visegrádi Irodalmi Rezidens Programra
Versek
Bálint Tamás: Szennyes Gyukics Gábor verseiMagyari Barna verseiVörös István: Eurüdiké-szonettek
Prózák
Juhász Tibor novellái Tamás Dénes: A gyilkos fényKiss László: Tisztelt Miniszterelnök Úr!Kiss Judit Ágnes: A női princípium
Kritikák
Szó, kép, írás Válságmonológok - a Júlialepkéről Nyilvánvaló - Szakács István Péter novelláiról „Szemétdomb az egész világ”
Esszék, tanulmányok
Egymás hiányai - Szabó Magda Für Elise című regényérőlAdvent, négy óraA dilemmás költő - Közelítések Csoóri Sándor kései verseihez Ilia Mihály: Háromszéki orvosok
Drámák
Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalonMario és A VARÁZSLÓBartis Attila: Rendezés
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA