Hírek

 

 KVIT.jpg

 

Fiatal kárpátaljai irodalmárok

mutatkoznak be Budapesten

 

Négy harminc év alatti kárpátaljai irodalmár, Varga Nikolett, Marcsák Gergely, Kovács Eleonóra és Csordás László mutatkozik be a budapesti közönségnek a Magyar Írószövetség székházában május 25-én, csütörtökön.

 

A találkozó az Írószövetség és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) közös, Rész-e még? című új sorozatának első alkalma lesz, amelyen arra keresik a választ, hogy mihez kezdhet egy mai fiatal az olyan fogalmakkal, mint a határon túli, kisebbségi, nemzetiségi magyar irodalom.

„Kárpátalja mindig is az egyik legveszélyeztetettebb régió volt a magyar kultúra megmaradása és kontinuitása szempontjából” – mondta el az MTI-nek Szentmártoni János, az Írószövetség elnöke. Mint fogalmazott, ezért is becsülendő az a szívós küzdelem, amelyet többek közt az Együtt című folyóirat szellemi műhelye és a Magyar Írószövetségnek a lap köré szerveződött kárpátaljai írócsoportja végez.

„Az értékek megőrzése mellett ugyanis kezdettől fogva különös hangsúlyt fektetett azok átadására is, az ott élő ifjú tehetségek felkarolására és bekapcsolására a magyar irodalom vérkeringésébe” – fűzte hozzá, rámutatva, hogy ebből a törekvésből nőtte ki magát a KVIT.

Csordás László 1988-ban született Eszenyben, jelenleg a KVIT elnöke, az Együtt című folyóirat olvasószerkesztője, valamint az ungvári székhelyű Intermix és a budapesti Napkút Kiadó szerkesztője. Kovács Eleonóra 1989-ben született Szalókán, írásai 2011-től jelennek meg az Együtt című kárpátaljai irodalmi folyóiratban.

Az 1990-ben Kincseshomokon született Marcsák Gergely első versei 2010-ben jelentek meg nyomtatásban az Együtt lapjain. A 2013-ban megjelent, Szárnypróba című antológia társszerzője, a versek mellett rövidprózákat is ír. Varga Nikolett 1996-ban született Csepében, 2016-tól az Ungvári Magyar Tannyelvű Elemi Iskola és Drugeth Gimnázium tanára. Versei a Somogy és a Napút folyóiratokban jelentek meg.

Közös pont a KVIT pályakezdő fiataljainak irodalomfelfogásában, hogy nem utasítják el az önazonosságuk részeként jelen lévő múltat, ugyanakkor kritikusan viszonyulnak az előttük járó nemzedékek irodalmi teljesítményeihez, ahogyan a fizikai vagy szellemi határokhoz is – hangsúlyozta az MTI-nek Csordás László.

Hozzátette: a Rész-e még? sorozat várhatóan ősszel folytatódik további kárpátaljai fiatal alkotók bemutatkozásával Budapesten. Emellett szeretnének magyarországi alkotókat, irodalmárokat is vendégül hívni Kárpátaljára, ahol – főleg Beregszászon és Ungváron – vannak ugyan irodalmi rendezvények, de a rendszeres irodalmi élet kialakítása még várat magára.

 

(MTI)


Főoldal

2017. május 18.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Könyvhétzáró irodalmi délután BékéscsabánKincsek cserélnek gazdát az Országos Széchényi KönyvtárbanTöbb mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi KönyvhétreIII. Kolorádó Fesztivál
Ütőér
Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái
Versek
Csillag Tamás verseiBalázs K. Attila verseiTurczi István verseiBeck Tamás versei
Prózák
Abafáy-Deák-Csillag novellái Nagyanyám kalandjaiSoltész Béla novellái Haász János: Üzenet
Kritikák
Sötét jóslat„Az ember mindig cifrázza magát”Csodák, tálalva - Molnár Vilmos könyvéről Versküllők és verssávok héthatárán
Esszék, tanulmányok
Arany János emlékkönyvi verseirőlNagy Gáspár autoreflexív beszédmódjaÚjraragasztott borítékok nyomábanProfán feltámadás, avagy heroikus újrakezdés
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA