Hírek

 

 Tolnai_Ott___meret.jpg

 

Tolnai Ottó kapta

a Vajdasági Írók Egyesületének életműdíját

 


Tolnai Ottó író, költő, műfordító kapta a Vajdasági Írók Egyesületének, azaz a vajdasági írószövetségnek az életműdíját – számolt be róla a Magyar Szó című újvidéki napilap pénteken.

A bíráló bizottság indoklása szerint – amelyet a lap ismertetett – jelenleg Tolnai Ottó „a legismertebb, legtermékenyebb vajdasági író”, akinek műveit a legtöbben fordították szerbre. Bordás Győző, a zsűri elnöke kifejtette: az utóbbi negyven esztendőben mindössze három vajdasági magyar író kapta meg ezt az elismerést, Pap József, Bori Imre és Bányai János.

A zsűri az indoklásban hivatkozott a Kossuth-díjas szerző szerteágazó munkásságára a hatvanas évektől napjainkig. Mint mondták: „vele és az ő generációjával kezdődött meg a vajdasági magyar irodalomban a vidékiességnek a felszámolása és egyfajta avantgárd irodalomnak a létrehozása”.

Tolnai Ottó 1940-ben született Magyarkanizsán. Első verseskötete 963-ban, első regénye, a Rovarház 1969-ben jelent meg. 1966-tól 1990-ig a Jugoszláv Írószövetség tagja, majd a szervezet utolsó elnöke annak megszűnése előtt. 1969 és 1974 között az Új Symposion című folyóirat főszerkesztője, majd 1994-ig az Újvidéki Rádió munkatársa, szerkesztője volt. 1992-től a veszprémi Ex Symposion főszerkesztője. 1994-től a Szabadka melletti Palicson él.

1991-ben József Attila-díjjal tüntették ki, 1998-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagja. 2001 júniusában a Digitális Irodalmi Akadémia tagjai sorába választották. Költő disznózsírból című könyvéért 2005-ben megkapta a 2004. év legjobb szépirodalmi alkotásának járó Magyar Irodalmi Díjat. 2007-ben megkapta a Kossuth-díjat az avantgárd hagyomány magas szintű megújításáért és a vajdasági magyar irodalom szervezésében vállalt szerepéért. 2009-ben a Grenadírmars című kötetéért Artisjus irodalmi nagydíjjal tüntették ki.

Legújabb elismerését április első felében adják át.

 

 (MTI)


Főoldal

2017. március 10.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png