Hírek

 

Két drámakötet

 

A felejtés ellen

 

felejtes-ellen-borito.jpgHiánypótló könyvsorozatot indított a Selinunte Kiadó, amely kortárs színdarabok megjelentését tűzte ki célul. Az Olvasópróba egyes kötetei olyan tematikus összeállítások, amelyek az utóbbi években színpadra került darabokból válogatnak. Olyan fontos szövegeket adnak közre, amelyek nemcsak színpadon élnek, hanem olvasmányként is képesek hatni, megszólítani az olvasókat, fontos kérdéseket felvetni.

Az Olvasópróba első kötetében szereplő darabok mindegyike az emlékezéssel, a múlttal való szembenézés elkerülhetetlenségével foglalkozik. Az öt mű közül három történelmi témát dolgoz fel, feledés homályába burkolt, hallgatással körülvett történelmi időszakokat idéz meg.

 

Székely Csaba: Vitéz Mihály

A nagysikerű Bányavidék-trilógiája után Székely Csaba történelmi darabot írt. Ebben a 16. század végének zavaros időszakát eleveníti fel, amikor magyarok és székelyek (és románok, szászok, lengyelek stb.) egymás ellen harcoltak, s egy köztük ügyesen lavírozó volt kereskedő néhány rövid hónapra uralma alá vonhatta Havasalföldet, Moldovát és Erdélyt. Ez a magyar történelemkönyvekben alig emlegetett, ám a román történelem nagy alakjaként számon tartott személy, Vitéz Mihály a főhőse Székely Csaba komikus történelmi tragédiájának. A darab a Weöres Sándor Színház drámapályázatának első díját nyerte el, és az ősbemutatót is Szombathelyen tartották.

 

Mohácsi János–Mohácsi István: e föld befogad avagy SZÁMODRA HELY

Az Örkény Színház számára készült darab az olykor még mai is csak „idegenrendészeti ügyként” emlegetett, 1941-es kamenyec-podolszkiji deportálások és mészárlások történetét idézi meg. Az időnként álomba, szürreális látomásba forduló jelenetek nagy drámai erővel képesek beszélni a hatalmi és emberi mechanizmusok irracionális működéséről, az emberi érzéketlenségről és kiszolgáltatottságról.

Brestyánszky B. R.: Vörös

A Szabadkai Népszínház és a budapesti Katona József Színház közös produkciója számára íródott szöveg sokáig tabuként kezelt eseményeket dolgoz fel. Arról a néhány hétről beszél, amikor 1944 őszén Bácskában az előrenyomuló Vörös Hadsereg katonáival együtt érkező jugoszláv partizánok hozzávetőleg 20-40 ezer magyart öltek meg, olykor elrettentő kegyetlenséggel és többnyire válogatás nélkül. A szöveg szemtanúk és leszármazottak vallomásain alapul.

A kötetben szereplő két kortárs tematikájú darabnak is vannak a közelmúlt történelmére utaló vonatkozásai.

Kerékgyártó István: Rükverc

A azonos című könyv szerző által készített adaptációja egy hétköznapi ember hatvan évéről mesél. Arról, hogy milyen életlehetőségeket kínáltak fel (vagy éppen zártak le) számára az elmúlt évtizedek. Mint ahogy a darab címe is utal rá, a főszereplő életének fontosabb eseményeit a halálától visszafelé lépegetve az időben ismerjük meg egészen a sokat ígérő születéséig.

Tasnádi István: Memo – A felejtés nélküli ember

A darab a nem túl távoli múltba, a nyolcvanas évek eseménytelenül fojtogató világába vezet, ám amelynek felszíne alatt mégis ott lüktetnek az elmúlt évtizedek. Tasnádi István darabjának éppen ez az egyik alapkérdése: elfelejteni kell ezeket vagy épp emlékezni, emlékeztetni rájuk.

 

Párhuzamos világok

 

A sorozat második kötete, a Párhuzamos világok című antológia az elmúlt évek legérdekesebb ifjúsági darabjaiból válogat. Olyan fontos, kiérlelt szövegek kerültek bele, amelyek témaválasztásukkal, újszerű formáikkal sikeresen ragadnak meg alapvető problémákat a mai ifjúságot feszítő kérdésekből, mutatnak meg valami lényegit a fiatalok világából. Mindezt úgy teszik, hogy nemcsak a tizenévesek érdeklődésére tarthatnak számot, hanem az idősebb generációk számára is fontos gondolatokat, felismeréseket kínálnak.

A kötet szerzői mindannyian színházközeli, a színházi alkotófolyamatokban is tevékenyen részt vevő írók. Ezért ezek a szövegek nem „könyvdrámák”, hiszen sikeres, olykor díjakkal elismert színházi előadások is születtek belőlük. Ezzel az antológiával a kiadó először tesz kísérletet arra, hogy a darabokat színházi előadástól független, önálló, irodalmi életre keltse. A kötet a Canon digitális könyvnyomtatási pályázata segítségével jelenhetett meg, a pályázatokat a Magyar Írószövetség felkért tagjai bírálták el Szentmártoni János elnökletével. 

 

A kötet darabjai:

parhuzamos-vilagok.jpg

Jeli Viktória–Tasnádi István: kettős:játék

A Kolibri Színház számára készült darab Vidovszky György rendezte előadását jelölték az idei Színházi Kritikusok Díjára.

Hajós Zsuzsa–Kárpáti István: Szélben szállók

A komplex színházi nevelési előadás a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ és a Stúdió K Színház koprodukciójában készült.

Gyulay Eszter–Kovács Krisztián–Scherer Péter: A gyáva

A darab előadása a Nézőművészeti Kft. és a MaNNa kulturális egyesület             együttműködésében készült. Az előadás elnyerte a 6. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle fődíját, valamint a VI. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé fődíját.

Pass Andrea: Újvilág

A darab előadása a Mentőcsónak és a FÜGE közös produkciójában készült, és elnyerte a 8. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle ifjúsági fődíját.

 

A Párhuzamos világok című kötet a Canon Digitális Könyvnyomtatási Pályázat nyerteseként jelent meg.

 

A könyvek a SZÍNHÁZI KÖNYVEK webáruházban (szinhazikonyvek.hu) vásárolható meg, valamint kaphatók az Írók boltjában.


Főoldal

2016. október 04.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png