Hírek

 

 jak_tabor.jpg

 

Elkezdődött a JAK 28. tábora

 

Turista és zarándok címmel jelent meg a 200. JAK-füzet, s ez is jól tükrözi, az irodalom folyamatos úton levés, keresztutak és találkozási pontok hálózata, akárcsak egy nyári irodalmi tábor, így ennek szellemében szerveződtek idén a programok. A jubileumi kötet kapcsán az “utazó” Kemény Istvánt, majd Keresztesi József, Fekete Richárd szerzőket és Balajthy Ágnes szerkesztőt Szegő János kérdezi. Németh Gábor pedig elmeséli nekünk, hogy milyen is egy mormota nyara, s hogy miért olyan nehéz egy vámpírfilm helyszíneinek kiválasztása.

A magyar tenger mellett azért többször evezünk majd nemzetközi vizekre is. A JAK ArtPop világirodalmi sorozatáról, valamint a nemzetközi és hazai könyvpiac műfaji rétegzettségéről például Szécsi Noémi író-fordító, Gács Anna kritikus, valamint Gálos Orsolya, a Jelenkor Kiadó munkatársa Bárány Tiborral beszélget. Érdekes párhuzamként vetődik fel a kérdés, a hazai folyóiratkultúra viharos vizein vajon hogyan tud érvényesülni egy lírára és műfordításra szakosodott online folyóirat? A válaszokat a Versum folyóirat szerkesztőitől (Krusovszky Dénes, Mohácsi Balázs, Nemes Z. Márió, Urbán Bálint) tudhatjuk meg. Az Osztrák Kulturális Fórummal közös szervezésben lassan hagyománnyá váló osztrák-magyar műfordítói workshopon idén Max Oravin–Gábor Fónyad (AU) és a Zilahi Anna–Molnár T. Eszter (HU) műfordítói kvartettet hallgathatjuk meg a Re:Verse keretein belül. A Solitude-délutánon a legutóbbi budapesti vendégünk Louis Scoufaras négy kisvideójára korábbi ösztöndíjasaink, Szőcs Petra, Csehy Zoltán, Lanczkor Gábor és Nemes Z. Márió készül szöveggel, zenével és performansszal, valamint kihirdetjük a 2016-os magyar ösztöndíjast is.

Természetesen az elmúlt időszak gazdag irodalmi kínálatából szintén szemlézünk. Németh Zoltán kérdéseire néhány újabb, izgalmas lírakötet szerzője, Bende Tamás, Hyross Ferenc, Mezei Gábor és Závada Péter válaszol, a JAK-füzetek sorozatában pedig Nagy Kata, Horváth Benji és Tolvaj Zoltán új líraköteteit ünnepelhetjük. Az induló alkotóközösségek közül ezúttal a Márai Sándor Író Kör mutatkozik be Mucha Attila és Laboda Róbert segítségével, valamint Mucha Dorka és Dékány Nikolett szereplésével. Az idei nyár egyik legszínesebb és legizgalmasabb antológiájának is nevezett, a JAK és a Móra Kiadó közös kiadásában megjelent, kortárs ifjúsági novellákat tartalmazó Jelen! c. kötetet a szerzők (Béres Tamás, Gáspár-Singer Anna, Nagy Ildikó Noémi) és a szerkesztők mutatják be. Akit pedig igazán érdekel a téma, ezúttal egy workshopon is részt vehet a Móra Kiadó munkatársainak vezetésével.

A társművészetek most sem hiányozhatnak a programból. Dénes József Dönci Szökésben c. kötete kapcsán pedig a hazai underground világáról, az emlékezés töredezettségéről és a zenei memoárokról Kamondy Ágnes, Kiss László, Krausz Tivadar, Bárdos Deák Ágnes és kötet szerkesztője, Vass Norbert beszélget. A JAK-táborban ott lesz a Tájidegen alkotói program és művésztábor vezetője, Horváth Tibor (Szombathely) és Takács Fruzsina, akik beszámolnak a szentgotthárdi, összművészeti akcióprogram-sorozatról, melyben ez évtől a JAK is részt vesz.

A Szigligetre szervezett irodalmi-művészeti táborban pedig idén líraszemináriumot Szálinger Balázs, prózaszemináriumot Kiss Noémi tart, a színházi szöveg, átírás és fordítás nehézségeiről pedig Parti Nagy Lajos szemináriumán lehet tanulni.

 

(Forrás: JAK)


Főoldal

2016. augusztus 24.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png