Hírek

Mark__-bor__t__.jpg

Megjelent Elek Tibor

Markó Béla-monográfiája

A Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron mutatták be először Elek Tibor legújabb könyvét, mely Markó Béla költői világát elemzi. A  monográfiát a Bookart kiadó adta ki. Pénteken, november 21-én, Nagyváradon, december 29-én Székelyudvarhelyen mutatják be a könyvet – mindkét helyen Markó Béla költő jelenlétében.

 *

Mi az esztétikum és a politikum viszonya? Lehetséges-e a költő világát különválasztani a politikusétól? Az individuális vagy a közösségi szabadságtörekvések a fontos(abb)ak az irodalomban és az életben? Az avantgárd jellegű formabontás vagy a klasszicizáló karakterű formateremtés, a személyiség szétesésének, szóródásának, vagy a személyiség egységének, méltóságának költői ábrázolása a korszerű(bb)? Érvényesek lehetnek-e korunkban a teljesség, a harmónia, a szépség költői alakzatai? A világ, a létezés tényei áhítattal teljes emelkedettségre, pátoszra, vagy kételyekkel teli, (ön)kritikus rákérdezésre, iróniára jogosítják fel a költőt?

Efféle és más hasonlóan izgalmas kérdésekre keres választ a monográfia szerzője Markó Béla verseit, köteteit újraolvasva. S végeredményben arra, hogy az alkotói felismerések esztétikai formákat öltve, hogyan, miért válhatnak mindannyiunk számára megtartó értékekké?

Elek Tibor József Attila-díjas irodalomtörténész, a Bárka folyóirat (és a Bárkaonline internetes magazin) főszerkesztője, emlékezetes kritika-, tanulmány-, esszé- és beszélgetéskötetek szerzője, kiemelkedő jelentőségű alkotók életművének monográfusa. Főbb kötetei: Szabadságszerelem, 1994; Székely János, 2001, 2011; Fényben és árnyékban, 2004, Gion Nándor írói világa, 2009; Irodalom és nemzeti közösség, 2014.

 

Elek Tibor szerkesztői oldala a Bárkaonline-on


Főoldal

2014. november 19.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png