Papírhajó - Mentőöv

Akinek_a_kedves_dacos.JPG

 

Szepesi Dóra

„Nem! Inkább jó leszek juszt is.”

 

A hétvége amúgy is a kikapcsolódás ideje, a népszerű játszóházban természetesen telt ház volt és zsivaly. A könyvbemutatóhoz hangosítást kellett beállítani, hogy az érdeklődők hallják Csapody Kinga szerkesztő és a szerzők beszélgetését.

Az első kötet, az Akinek a lába hatos négy évvel ezelőtt született, amikor Varró Dániel kisfia alig múlt egyéves. Nemcsak az olvasóközönség körében aratott sikert, 2010-ben elnyerte a Szép Magyar Könyv-díjat is. Ezután jött a folytatás, az Akinek a foga kijött, és milyen gyorsan nőnek a gyerekek; máris a dackorszakba léptünk! A piros borító és a közepén virító sárkánybőrbe bújt csemete is jelzi a váltást: a könyvecske ugyanis kis lázadóknak szóló mondókákat tartalmaz, 2-4 éves gyerekek számára ajánlják és persze szüleiknek, hiszen felolvasás közben bizonyára ők is remekül fognak szórakozni. Még akkor is, ha a dacos csemete nem elsősorban mulattató, – az ellentmondásos érzelmeket is oldja ez a humorral, mesével, rímmel, ritmussal és kedvességgel teli könyv, amelyben a rajzok egyenértékűek a szövegekkel.

     Van ez a kicsike ember, / veri a szüleit szemmel. / "Tomboljál, romboljál, pusztíts!" / "Nem! Inkább jó leszek juszt is." – olvassuk mindjárt a hátsó borítón, ezzel kapcsolatban pedig írója beismeri, hogy egy ideig működött náluk ez a bizonyos fordított dac. Azt is megtudtuk, hogy a borítónál közösen ötleteltek, és elcsípték a duzzogó sárkányt, telitalálat! Maros Krisztina úgy érzi, könnyebb dolga volt, mint az előző köteteknél, ugyanazt a figurát, stílust kellett megrajzolnia, csak nem a „rózsaszín baba” típust. És hogy melyik darabok állnak szívéhez a legközelebb? Az Altató Misinek és A kistesó, merthogy ő is ugyanígy élte meg ezeket a helyzeteket a saját gyerekeinél. (Idézek: „A kistesó az bajt csinál, / az felborít meg eltép, /  a kistesó az Jancsikám, / hát hányszor mondjam el még?”) Hogy Daninak melyik vers volt először meg, arra nem emlékszik, de felidézi, hogy már korábban volt 1-2 kezdemény, mint például a Bömbölgető, amelyik szeparációs szorongásos élményt dolgoz fel. („Elment anyád öt méterre, / búbánatos lettél erre, / oá, oá, böm böm böm.”)

     Kinga szerint nagyon inspiráló lehet, ha kétéves korban dúl valakiben az indulat. Az érdekelte, hogyan, mikor jön az ihlet: ha nagy a zsivaj, mint egy játékszobás bulin? Vagy amikor Misi földhöz vágja magát? Nem, nem így történik. Dani nem szokott versben reagálni szituációkra, azért írja le előre, hogyha lesz ilyen meg olyan helyzet, akkor majd lehessen mondani. A felesége, Zsófi, viszont szeret rögtönözni, dallamokra is kitalál más-más szövegeket. A gyerekeknek pedig sokszor már egy szóból eszükbe jut egy vers, és ez nagyon vicces.

     Maros Krisztina lányai már egy kicsit nagyobbak Misiéknél. Ők is aktívan rajzolnak, sőt könyvet gyártanak, saját történetet találnak ki. Stílusukba az anyuka nem szól bele, mint ahogyan a gyerekek sem kritizálják őt, mindenevők és készpénznek veszik, hogy úgy jók a figurák, és a látvány, ahogy édesanyjuk megtervezte őket.

     Krisztina rajzokat hozott, és a bemutató végeztével közösen lehetett színezni a gyerekekkel. Dedikálás közben pedig még volt mód beszélgetni a szerzőkkel. Meg is kérdeztem Varró Danit, mi a véleménye a közelmúltban zajlott vitáról. Emlékezetes, mekkora indulatot kavart a közösségi oldalakon a Hat jó játék kisbabáknak című verse. Varró Dani mint felnőtt irodalmat művelő költő, műfordító és mint apuka, nem gondolja, hogy ne férne meg egymás mellett az új meg a régi. Ők szeretik a klasszikus mondókákat is és azt is, ami a gyerekeket körülvevő világról szól. Furcsállotta mindenesetre, hogy a szó szerinti értelmezés ennyire jellemző az olvasókra. Ez mindenképpen tanulságos. Amíg nem voltak gyerekei, azt gondolta, a csörgő meg a plüssfigura érdekli őket. De nem így van! Az érdekli őket, ami a szülőket: a mobiltelefon, a laptopkábel, a konnektor, meg maga a tiltás, az a bizonyos fordított dac, amikor a gyerek sandít, ő is nevet, mégis csinálja... Apaként a gyerekversek most előtérbe kerültek nála, de ezen kívül mivel foglalkozik most? – tettem fel még egy rövid kérdést. Megtudtam, hogy fordít és ír. Rég tervezi, hogy összerak egy felnőtt verseskötetet. Az Akinek a… sorozat pedig bizonyára folytatódik, ahogyan a gyerekek cseperednek.


 Főoldal

2014. december 08.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png