Papírhajó - Mentőöv

 

Cikkcakk bemutatkozás

 

CikCakk a digitális nemzedék számára

 

A helyszín kiváló választás volt, mivel izgalmas terei, interaktív játékai ugyanazt a célt szolgálják, mint amit a CikCakk Magazin el szeretne érni. Miklya Luzsányi Mónika főszerkesztő szerint ugyanis az alsós korosztályt megcélzó gyermeklap igazodni kíván a digitális nemzedék olvasási szokásaihoz: ahogyan a magazin két szereplője, Sári és Soma cikázik „égen és földön”, úgy cikázhatnak az ismeretek, az információk és az olvasnivalók között a gyerekek is, akiket a sok érdekes játék, interaktív feladat is bevon a cikkek világába. A magazin egyik fontos szerkesztési szempontja az olvasóvá nevelés: a lapban megjelenő szövegek hossza, tartalma, nehézsége és nyelvezete lehetőséget biztosít arra, hogy egyaránt siker- és olvasásélményhez jusson a gyengén és jól olvasó gyerek is.

     A digitális nemzedék gyermekei számára egészen mást jelent a nyomtatott szöveg olvasása, mint az előző generációknak. A mai gyerekek sajnos elég ritkán látják azt otthon, hogy anya vagy apa csak úgy, kedvtelésből olvas, s a szülők által felolvasott esti mese sincs jelen minden családban. A gyerekek számára tehát a felnőttek azt közvetítik, hogy az olvasás pusztán praktikus dolog, csupán az információszerzést szolgálja, amit megerősítenek később az iskolai élményeik is. A CikCakk Magazin lehetőséget szeretne biztosítani a gyerekeknek az élményszerű olvasás átélésére, az információszerzésen túljutó, befogadói olvasói attitűd kialakulására.

     Gombos Péter olvasáskutató, a Magyar Olvasástársaság elnöke a lapbemutatón megerősítette a főszerkesztő szavait, hozzáfűzve, hogy a mai gyerekek betűszámra nem olvasnak kevesebbet, mint az előző generációk, csak máshogy és másként. Kiemelte, hogy a magazin a szövegeken túl a képekkel is segíti a digitális nemzedék tájékozódását: a szöveg-kép arány sok esetben megközelíti az online felületeken megszokottat, illetve a képek maguk is információhordozó és élményt adó szerepet töltenek be a lapban.

     A gyermekmagazin olvasói a kiadó szándéka szerint elsősorban a keresztény családokban nevelkedő gyermekek közül kerülnek majd ki, így Süveges Gergő, a sajtótájékoztató moderátora azt a kérdést tette fel Béres Tamásnak, az Evangélikus Teológiai Egyetem docensének, hogy tanítható-e a hit, taníthatók-e a keresztény értékek. A teológiaprofesszor véleménye szerint sem a hit, sem a bibliai értékek nem taníthatók, csak átadhatók, az átadás folyamatában pedig éppen a történetek, a gyerekek számára modellként átélhető események és olvasmányok segítenek. A hitre nevelés egyik alapvetése az önálló gondolkodás és döntésképesség elsajátítása, s ebben a lap hathatós segítséget nyújt a gyerekeknek, mivel egy adott témát igen sokféle oldalról és nézőpontból mutat be. Mindezeken túl a CikCakk Magazin szerkesztői ügyelnek rá, hogy a gyermeklap ne legyen semmilyen teológiai irányzat szócsöve, hanem tisztán a bibliai és örök emberi értékekre építsen.

     Reméljük, hogy a tartalmában és küllemében is igényes kiadású gyermeklap valóban el tudja érni a célját, és kedvelt olvasmánya lesz az alsó tagozatos gyermekeknek.

 

Felek Anna 

 


 

Főoldal

 

2013. szeptember 19.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png