Papírhajó - Mentőöv

 

 

„Nekem ez a méregtelenítésem.”

 

Békés Márta, Író Cimbora

 

 

– Miért csatlakoztál az Író Cimborák társaságához?

 

– Dávid Ádám hívott a várbeli lakásába, az alakuló gyűlésre, olyan volt, mint egy régi házibuli, csak jobb kajákkal. Emlékszem, feszengtem, mint minden buli előtt, ahol ismeretlenek közé csöppentem. Mind az íróság, mind a cimboraság, de legfőképpen a fiatalságom tekintetében voltak aggályaim. De Ádám biztosított, hogy ott a helyem.

 

– Melyik akció/havi téma tetszett a legjobban, és miért?

 

– Több is, főleg azok, amik nem a kalendáriumhoz köthetők, mert azok túlságosan is kézenfekvőek. A Függőségek téma tetszett a legjobban, mert az most nagyon aktuális.

 

– Milyen jó vagy rossz tapasztalatokat szereztél az eddigi együttműködés során?

 

– Engem mindig lenyűgöz, ahogyan a cimborák azonnal és nagyon pozitívan reagálnak az ötletekre. Egymást inspirálják. A rossz, hogy így még jobban szembesülnöm kell saját nehézkességemmel.

 

– Volt olyan írás az oldalon, ami különösen inspirált?

 

– Több is nagyon tetszett.

 

– Az itteni tevékenységedet hogyan tudod összeegyeztetni a többi munkáddal?

 

– Nekem a többi munka a tanítás, klubvezetés, ezek kissé leamortizálnak. Írni csak akkor írok, ha van rá késztetésem. Nekem ez a méregtelenítésem. Mostanában sokszor vagyok mérges. Remélem, ez majd hasznosul.

 

– Hogyan zajlik az együttműködés az Illusztrátor Pajtásokkal?

 

– Mivel még nem voltam témafelelős, nem tudom. Szerintem az illusztrációnak kell követni az írásokat, ezt már a neve is sugallja. De volt már, hogy a gyerekrajzok ihlették az írásokat.

 

– Mennyire követi a világtrendet a kortárs magyar gyerekirodalom?

 

– A gyerekirodalom korosztályonként nagyon más. Fogyasztókiszolgálás történik, hat éves kor alatt a felnőtt ízlése a mérvadó, ők a saját gyerekkorukat olvasnák újra a gyerekeknek. Az újra kiadott könyvek erős konkurenciát jelentenek a kortárs gyerekkönyveknek. A kamaszoknak már önálló ízlésük van, de őket nem köti le a klasszikus ifjúsági irodalom. Ők a pörgős fantazit, a tömény humort, az érzelgős naplóregényeket szeretik, és mind a külföldi, mind a magyar szerzők bőségesen el is látják őket.

     A versek szorosabban kötődnek az adott nyelvhez, kultúrához, azok nemzetközi szinten nehezebben terjednek, így a trend is csak nagyon lassan tud kialakulni.

 

– Milyen lesz tíz év múlva egy magyar gyerekkönyvszerző élete?

 

– Tíz évvel ezelőtt egy zenész meg tudott élni a lemezeiből. Ma a letöltések korában ez irreális. Ez a helyzet a filmekkel is. A technika elbánt a szerzői jogokkal, és ez azt jelenti, hogy nem tud megélni egy író a műveiből. Hogy mennyire maradnak meg a papíralapú könyvek, még nem lehet tudni. A kicsiknek talán igen. De valószínű, hogy az illusztrátoroknak még nagyobb szerepük lesz, mert a könyv kinézete még nagyobb hangsúlyt kap. Az a gyerekkönyvszerző lesz sikeres, akinek a könyve lekiabál a polcról, hogy vegyél meg.

 

Both Gabi

 


 

 

Főoldal

 

2013. augusztus 22.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png