Hírek



Karafiáth Orsolya költőnőt kérdeztük az új évről, a fitneszről, Lajosokról  



 Egy tavaly nyáron megjelent interjúban érdekes, a 2007-es évre szóló tervedről tettél említést. "Az én fenekem nem nagyon reklámozni való. De majd jövőre. Elhatároztam, hogy én leszek az első fitnesz költőnő. Gyúrok, aerobikozom, és verseket írok a témáról." Elindult az év, a kérdés így adja magát: Hogyan halad a fitneszköltészeti program előkészítése? (Kérdésem természetesen a törekvés poétikai vetületét célozza.) Esetleg születnek is már a szövegek?  

Karafiáth OrsolyaMint minden nagy tervem, természetesen ez is pihen jelenleg, sok egyéb miatt. Az egészséges életmódra valóban ráálltam január 2. óta, nem iszom alkoholt, tudatosan táplálkozom, de se a szobabiciklimre rá nem ültem azóta, se egyetlen ilyen témájú költeményt nem írtam. Ám ez nem tragédia! Jelenleg egy szerzői nagylemezen dolgozom, amelyen 17 szuper zenekar írt zenét az én szövegeimre, és én valahány dalban éneklek is! A Kistehén, a Sziámi, a Kaukázus, és még sok egyéb remek csapat kísér – és ez bizony sok melóval, szervezéssel jár. Persze, ha kész lesz, a fele legalább dallamos, gyors szám lesz, arra bárki aerobikozhat!  

Karafiáth Orsolyát elsősorban költőnőként tartják számon, de az utóbbi években (a versek mellett) itt is, ott is jelentkeztél prózával. A Bárka szervezte II. Irodalmi humor fesztiválon  (2005 nyarán, Bárka 2005/5) egy készülő regényből olvastál, a szövegben Lajosok tűntek fel. Mit tudhatunk mi, olvasók erről a formálódó regényről? Vagy el is készült közben?  Kiadódnál, az Ulpius-háznál nem kapnak sikítófrászt az évekig tartó munkálatok miatt?

A regény immár hat éve folyamatosan készül, most a finisben vagyok. 12 nő monológja ez, és mindegyik szöveg egy nem látható főhős, Lajos személyiségét járja körül. Az alapgondolat már teljesen megváltozott azóta, átment krimibe, alapja az általam hőn szeretett Agatha Christie műve, a Poirot karácsonya. Csak ebben nem lesz vér, vagy inkább másképp. Több fejezetet publikáltam már belőle, a Jelenkorban, az ÉS-ben is jelentek meg belőle részletek, az Éjszakai állatkert és a Főbűnösök antológiákban is. Pont tegnap éjjel lettem kész az egyik fő résszel. Jó volt hajnali négyig a monitor előtt ülni, rég nem csináltam már ilyet. Az Ulpius már megszokta ezt a halogatást, először 2004-re lett ígérve, szinte már nem is hisznek nekem. De azt hiszem, kedvelnek – ez az én nagy szerencsém, a hihetetlen vonzó lényem.  

 Gyakran elmondod nyilvános beszélgetésekben, felolvasásokon, hogy költőnek lenni  — az nem főfoglalkozás. Tudható rólad, hogy a kiemelkedő szerzői tevékenység mellett az irodalomhoz nem, vagy csak részben kötődő munkát is végzel. Állásban vagy. Így van ez még? Így lesz 2007-ben is? Mivel foglalkozol, amikor éppen nem verset írsz (de mégis dolgozol)?  

Oh, már nem vagyok állásban, jelenleg csak felkérésekre dolgozom, és azt nagy örömmel és vehemenciával. Most például írok egy szerelmi tanácsadó füzetet, meg cikkeket, meg mindenfélét ide-oda. Lehet, hogy megint elmegyek majd reklámozni valami céghez, mint eddig párszor, de az is lehet, hogy kivonulok külföldre írni egy ideig. Rég éreztem magam ennyire szabadnak. Nekem nagyon fontos, hogy akkor keljek, amikor akarok, és hogy naponta másfél órát a lazító habfürdős kádban áztathassam magam, hűsítő szemmaszkkal a koponyámon. Igaz, ezt eddig is műveltem, csak éppen bűntudattal.

Az egyik ismert internetes közösségi portálon stuttgarti illetőségűnek mondod magad. Ez miért van? Ösztöndíj programod fut?  

Stuttgart csak tréfa. Egyik ellenségem kapott ott ösztöndíjat, aki úgy kerül engem, mint a sátánt. Gondoltam, ráijesztek egy kicsit, tudom, hogy naponta felmegy megnézni, mi is a pálya…. 

Február 18-án a disznó éve kezdődik a kínai asztrológia szerint. Karafiáth Orsolyának legendás gesztusa a röfögés. Milyen jelnek lehet ezt tekinteni az előttünk álló évet illetően? 

Örülök a disznó évének, lévén hogy tényleg egyik totemállatomról van szó! A röfögés nálam a felszabadultság, korlát nélküliség szimbóluma, a hentergés pedig az egyetlen lehetséges (és néha sajna csak vágyott) életforma. Sokat várok ettől az évtől, a tavalyi nagyon nem tetszett.   


Karafiáth Orsolya prózája a 2005/5-ös Bárkában

Karafiáth Orsolya verse a 2002/2-es Bárkában

Főlap

2007. január 12.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Kovács István verseiGrecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente versei
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png