Beszélgetések

 

 

 

 

Bárka-körkérdés


Válaszol: Darvasi Ferenc

 

 

Mi volt számodra a 2011-es év legnagyobb irodalmi (és/vagy kulturális) élménye?


Idén is kisprózát és regényt olvastam elsősorban. Sok jó mű került a kezembe: gondolok itt Egressy Zoltán Szaggatott vonal, Balla D. Károly Tejmozi, Grecsó Krisztián Mellettem elférsz és Bodor Ádám Verhovina madarai című könyvére. Ezek voltak a kedvenceim. De örömmel olvastam Farkas Péter Johanna, Grendel Lajos Négy hét az élet, Kálmán Gábor Nova, Tompa Andrea A hóhér háza című regényét is.

A lírikusok közül Bálint Tamás, Borbély Szilárd, Farkas Wellmann Éva, Krusovszky Dénes, Marno János, Varga Zoltán Tamás és Zalán Tibor művei jelentették a legnagyobb élményt.

Az év felfedezettje számomra egyértelműen Turi Tímea volt, akiről bebizonyosodott a folyóiratpublikációi alapján, hogy kiváló, teljesen kiforrott hangú költő - remélem, minél hamarabb megjelenik a verseskötete.

Színházban keveset jártam idén, az Egyszer élünk avagy a tenger azontúl tűnik a semmiségbe (Nemzeti Színház), a Mesés férfiak szárnyakkal (Debrecen), a Roló (TÁP Színház), a Szutyok (Pintér Béla Társulat) és a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból (Nemzeti Színház) tetszett leginkább.

Az újabb filmek közül a Még egy év, Az élet fája, a Levegőt venni, az Akvárium, a Biutiful, a Feo Aladag rendezte Az idegen, a Köntörfalak, a Hiteles másolat, a Bibliotheque Pascal és A bőr, amelyben élek jelentett nagy élményt.


Mit olvastál az idei Bárka-számokban a legszívesebben, mire emlékszel vissza a leginkább?

 

Legjobban az V. Irodalmi Humor Fesztiválnak szentelt, 2011/5-ös Bárka-szám él bennem, és abból Garaczi László, Kiss Ottó, Muszka Sándor és Varró Dániel szövegei.

Az online-ról pedig kiemelném egyrészt Antal Balázs és Bódi Katalin olvasónaplóit, valamint Borbély Szilárd Lilla Presszó. Tar Sándor emlékére, Csobánka Zsuzsa Női kezek és Miklya Anna Huszonhat szürke pulóver című tárcáját.


A saját pályád, művészeted szempontjából mi(k) volt(ak) az elmúlt év legfontosabb eseménye(i), történése(i)? Szakmai szempontból hogyan tudsz visszatekinteni, hogyan zárod az évet?


Kétségtelenül az egyik legemlékezetesebb dolog, hogy megkaptam a Király István-díjat. Idén többek közt Bálint Tamással, Farkas Wellmann Évával, Grecsó Krisztiánnal, Lackfi Jánossal és Szvoren Edinával beszélgethettem irodalmi esteken. Amellett, hogy a BárkaOnline-t szerkesztem, illetve a nyomtatott Bárkába is besegítek, Varga Zoltán Tamással közösen szerkesztettem a Tanítvány folyóirat Test tematikájú számát. Ünnepi ebéd című novellám bekerült Az év novellái 2011 antológiába. Novellák mellett színház- és irodalomkritikákat, valamint interjúkat is publikáltam.


Mit vársz a 2012-es évtől általában és a személyes életed, pályád alakulása szempontjából (lesz-e új köteted például?)


Áprilisban, a Könyvfesztiválra jelenik meg a novelláskötetem a Palatinus Kiadónál. A könyv anyagát már lezártam, így a 2012-es év nagy valószínűséggel az útkeresésről fog szólni számomra.

 


 

 

2011. december 29.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png