Beszélgetések

 

 

Bárka-körkérdés


Válaszol: Bíró-Balogh Tamás

 


Mi volt számodra a 2011-es év legnagyobb irodalmi (és/vagy kulturális) élménye?


Szépen gyűlnek polcomon a Kosztolányi kritikai kiadás kötetei, idén kettő jelent meg, az Esti Kornél és a Spanyol műfordítások. Szívesen olvastam Grecsó Krisztián és Kiss Ottó új regényeit. A Beszélő februári novellakonferenciáján én voltam Centauri, decemberben a Hovatovább fesztiválon pedig Parti Nagy Lajos; mindkét felolvasás jól sikerült, azt mondták. És örülök a hírnek, újra összeáll a Black Sabbath, az eredeti felállással.


Mit olvastál az idei Bárka-számokban a legszívesebben, mire emlékszel vissza a leginkább?


Szakmai érdeklődésem egyre inkább az irodalmi személyesség kérdései felé fordul, így kifejezetten szeretem a Bárka nagyinterjúit olvasni (pl. Háy, Grecsó), a levéltári anyagokat, a levelezésekkel foglalkozó írásokat (még tavalyról a Simonyi-Sarusi-közlést, vagy idén Korpa Tamás Szilágyi Domokos levelezésértelmezését), a félmúlt „elfeledett" regényeinek újraolvasását, vagyis Kránicz Gábor, Mogyorósi László és Szabó Tibor Benjámin tanulmányát (még ha vitatkozni is lehet velük, de hát ez nem baj), de a legemlékezetesebb, mert a legmegdöbbentőbb az utolsó lapszámban volt Ilia Mihály közleménye a titkosszolgálat által megrajzolt profilképéről.


A saját pályád, művészeted szempontjából mi(k) volt(ak) az elmúlt év legfontosabb eseménye(i), történése(i)? Szakmai szempontból hogyan tudsz visszatekinteni, hogyan zárod az évet?


Nem unatkoztam. Az év elején netnaplót írhattam a Literán, kaptam jót és rosszat közben és utána. Tavasszal jelent meg a többszáz Radnóti-dedikációt közreadó dolgozatom, minden olvasóját név szerint ismerem. Nyáron találtam egy teljes írói hagyatékot, a fiatalon meghalt Lovass Gyuláét, életművének sorsa jól példázza az irodalmi felejtést. Ugyancsak nyáron a Szépírók Társaságának Ir(T)ás táborában, Visegrádon, megismertem pár embert. Négy év kihagyás után ősszel újra elkezdtem prózát írni. Télen pedig azzal szembesültem, hogy még tovább romlott az egyetemi hallgatók műveltségi színvonala és művelődési szándéka, ugyanakkor megszaporodtak a Facebook-bejelölések és lájkolások, amiknek persze semmi közük a vizsgaidőszakhoz és a jegybeíráshoz.


Mit vársz a 2012-es évtől általában és a személyes életed, pályád alakulása szempontjából (lesz-e új köteted például?)


Nem fogok unatkozni. Vannak adósságaim (a Kosztolányi-levelezés első kötetének sajtó alá rendezése, cikkek, tanulmányok), melyeket megpróbálok törleszteni. Összeállt egy kötetnyi Kosztolányival foglalkozó tanulmányom, de hogy lesz-e belőle könyv jövőre, azt nem tudom. Az sem (csak) tőlem függ, hogy pályám hogy alakul. Következő decemberben erről többet tudnék mondani.





 

2011. december 26.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png