Tárca

 

 

 

ektomorf

 

 

 

Kiss László

 


Elmúltak az ünnepek

 

 


Hangok


Nem várjuk meg, míg valaki metáltörténeti elfogultsággal vádol bennünket - nem az Ektomorf nagyszabású, 1996-os lemezére gondolunk. (Attól még lehet valaki normális, mert nem érti a metált, hogy egy pillanatra a nagy Laurin George-ot idézzük.)

A Hangokat, amelyekről im allgemeinen szó van, minden bizonnyal tényleg nagybetűvel rója a természet.

Az ősz hangja, ahogy vidáman csattog a metszőolló, és jó, mert Ferike még nincs berúgva. Vagy a nyáré. A Körös mélyén beszélgetnek a kárászok.

De a tél hangja a legszebb. Közelebbről a disznóé. Kajátlan sivítozás az udvar végiből, melyre fölébred bennünk - közelebbről: szívünkben - a szunnyadó gyermek, s takarni van kedvünk biciklivel. Taknyunk-vérünk folyjék egybe.

Németvároson, írja a múlt századi krónikás, az emberek egy időben lejöttek a disznóról, s csupán hasznavehetetlen macskák, elkényeztetett ebek heverésztek a portákon.

Jól csak a szívével lát az ember. Mi keblünkhöz szorított rózsaszín malacokat látunk, akik felserdülvén, csúnya nagy disznókká válnak, s gitárral a nyakukban szökdécselnek egy hátsó udvari ólban, miközben azt énekelgetik, hogy valójában ők mind egy sárga tengeralattjáróban élnek. És bizonyára igazuk is van.

 

axl_rose


Axl


Attila panaszkodik, hogy akár megbabonázott szerető, összezavarodott az elmúlt években. Mint Jónás a cethal mélyén, seggből a zsoltár: mi is vogymuk ő valójában? Zeneileg, például.

Merthogy be kell ismernie, nem érez különösebb nosztalgiát a Neoton Família iránt, és a Dolly Roll is rég a virsliszagú gyermekkorba száműzetett. Megemésztette, hogy feloszlott a Bros, mi több, a Hip Hop Boyz vagy a Picasso Branch már inkább irritálta őt, mint nem. Nem okozott fájdalmat neki, hogy Bono önmaga paródiájává vált, és a Pearl Jam kazettáit se szokása előásni a fiók mélyéről.

De a Guns n' Roses, tépelődik látható elszánással, azzal mégiscsak kéne neki kezdeni valamit. Ki volt ő egykor, hogy elhitte Axl Rose-nak, feszülős boxeralsóban rohangálni elismerésre méltó dolog. Soha nem büdösödött bele a lába a bakancsba? Vagy hány váltás fehér zoknija volt. És mi célt szolgál rendszeres időközönként elagyabugyálni egy-egy zsurnalisztát!

Egykori kedvencét mostanság hajlamos a rock Michael Jackson-jaként emlegetni, aminél, tudja ő, erősebb sértés kevés akad. De ha mégis?

Tegye fel a kezét, néz rám sötét-súlyos pillantásokkal, aki el tudja képzelni, amint Axl kenyeret vásárol, füvet nyír, vagy nevetve flekkenezik a spanokkal. Na, ugye, jön a következtetés, Axl Rose egy ufó.

 

kft


Nem múltak el az ünnepek


Tavaly március 19-én, egy nappal a legújabb Ektomorf album megjelenése előtt KFT koncertre voltunk hivatalosak. A KFT zenekar különös képződmény - gyerekkorunkból rémlik fölfele a kép, amint maszkírozott fiatalemberek, akárha a korai Picasso álmodta volna meg őket, geometrikus mozdulatokkal bábuvagyoznak. Akkor azt hittük, hogy ez a KFT ilyen bolondok. Aztán kiderült, hogy de.

A KFT később, mintegy a semmiből előbukkanva, utat mutatott az első szerelmekhez, melyeknek, mint az első szerelmeknek általában, csúfos pofára esés lett a vége.

Utóbb kulturált szanazugi partik állandó rekvizitumává nemesedett, amit kevesen toleráltak. Pedig csumáig tekert voluméval nyomatni a Jó éjszakát! című szentimentál-ódát, hajnali négykor, meglátásunk szerint emelkedett lélekre valló cselekedet. Humánus gesztus, intellektuális jótékonykodás.

A KFT is humanista, a dalok között versek hangoznak el, kétségbeejtően magas színvonalú költemények. Mint Bornai Tiboré, a Tél („Nagy a tél, / nagy a hó, / nagy a sár, / nagyanyó."). Ráadásul hajban is nagyon ott vannak a fiúk. A koncert: ülve pogózás.

No, de mért volt oly kevés ember, hol voltak a sokan mások?

Ők bizonyára a másnapi Ektomorf lemez megjelenésére vártak. Vagy vadul iwiw-eztek, kapcsolatok után kajtatva, barátságtalan meleg szobákban.

 

 

 

Kiss László helyszíni tudósítása a vajdasági rövidpróza fesztiválról, a KIKINDA SHORT-ról


 


2010. július 01.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png