Prózák

 

sztask__portr__.jpg 

 

Sztaskó Richard

 

Hosszú, kanyargós szerpentin

 

Sose láttam még ezt az arcot, pedig hozzám tartozik. Kétségtelenül az enyém. Bámulom a sötét képernyőt, a tévém halott, akárcsak az égen magatehetetlenül kergetőző cumulusok. Állítólag tavasz van. Nem tudom. Nem vagyok benne biztos. Az utóbbi időben fogalmi zavarral is küszködöm. A legbiztosabb ez a sötét képernyő, meg amit kitartó elszántsággal visszatükröz, és az egyáltalában nem szívderítő.

Ha már végképp unni fogom ezt az egészet, összeszámolom a nappaliban a parkettákat. Persze nem tudom, egésznek vagy félnek számoljam azt, amelyik pár éve kettéhasadt, mert dühömben a földhöz vágtam egy félig ivott borosüveget. A szilánkok szanaszét szálltak, a bor meg föl a falra (á la Pollock), és a foltok és a parketta azóta is vádol minden nap, szép csendesen, halkan.

Igen, jó volna, ha itt lennél, persze nem azért, hogy a magányomban osztozz, ez hülyeség, a magányom az enyém, azt nem adom, viszont minden mást magamból, igen. Önzőségem gyakran úgy ölel át, mint óvatlan lépkedőt homloktájt a finom pókfonál. Szeretném, ha úgy szeretnél, ahogyan szeretném, és nem úgy, ahogyan azt gondoljuk, szeretni kell.

Bizonyára enyém ez az arc, mégis idegennek érzem a sötét képernyőn is élesen kirajzolódó ráncaimat. Hogy kerültek azok oda, nem erről volt szó, kérem szépen, hol lehet ez ellen tiltakozni, miféle eljárásmód ez?

Azt hiszem, folytatom a céltalan lebegést a nappali-hálószoba-konyha tengelyen, csak hajózom oda-vissza, szobáról szobára, talán már csukott szemmel se tévednék el. Azt hiszem, föl kellene tépnem a szívemet ahhoz, hogy hasznosságom mérhető legyen. Legfőképpen miattad. Ez az igazi menedék, a többi csupán illúzió, pont annyira kellemetlen, mint a maszkban megülő szájszag. Ajtódhoz végül hosszú, kanyargós szerpentin vezet, várd meg, kérlek, érkezésem, ne hagyj bolyongnom az úton.

 


Főoldal

2020. május 11.
Molnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcái
Bíró József verseiSzijj Ferenc versei 21 - Kalmár András Márton: KorkülönbségAcsai Roland versei
Döme Barbara: Angyal a pincébőlOláh András: MulasztásainkEgressy Zoltán: És a te kis szobádFehér Csenge: Éhezik a test
Maruszki Balázs: Vasember fiaiTéblábolók, avagy eszetlenül váltjuk a rendszertCsík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkája
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumProgramokFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA