Papírhajó - Primér/Primőr

 Hal__sz_B__lint___j.jpg

Halász Bálint

Apa feje

 

Jákobnak semmi kedve nem volt óvodába menni. Szerencsére előző nap este készített zsugorító fagyit, még hozzá eperízben. Kilopózott a konyhába, és kinyitotta a mélyhűtőt, a jégszekrény fájdalmasan felnyikorgott. Apa a hálóban felhorkant, de anya egyenletesen szuszogott mellette.

Hamarosan elcsendesedett újra minden.

Jákob óvatosan kihúzta a készítményt, állagra tökéletes volt. Belenyalt. Átjárta az eper frissítő íze, és már érezte is, ahogy megy össze. Hamarosan olyan apró volt, mint egy hangya. Szerencsére gondosan előkészítette a legómotort, hogy gyorsan tudjon közlekedni a szobák között.

Kész terve volt. Berobogott a hálószobába, egy pók ügyességével felmászott az ágyon, megpuszilta anyukája arcát, és utána belemászott apukája fejébe. Úgy vélte, itt biztos nem fogják megtalálni.

Próbálta kitapogatni, hogy lehet a villanykapcsoló, de hasztalan. Szerencsére erre is gondolt, előkotorta a zseblámpáját.

‒ Áh, itt is van! – kiáltott fel diadalittasan, és apukája feje immár fényárban úszott. – Micsoda rendetlenség!

Valóban, mindenféle limlom állt halmokban odabent: egy szebb napokat látott teniszütő, ócska írógép, amiből hiányzott az M és a K betű, egy elhasznált pingpongasztal, amiről lepattogzott a kék festék több helyen, legalább nyolc különböző típusú, színű és méretű bicikli ‒ furcsa, mert úgy emlékezett, ezeket mind ellopták korábban ‒, és még volt egy csomó más holmi, amiről nem is tudta és nem is szerette volna megállapítani, hogy milyen célt szolgálhatnak.

‒ És még ő mondja, hogy nem nézhetek mesét, ha nincs minden elpakolva! – méltatlankodott Jákob. ‒ De hol fogok én most itt lepihenni, és elmajszolni az uzsonnámat?

Kénytelen-kelletlen elrámolta a kacatokat, és megnyílt előtte az út, egy hosszú folyosó volt mögötte. Egyaltalán nem érezte magát fáradtnak, a korai kelés ellenére se, és irtó kíváncsi volt, mit találhat még az apukája fejében. Hátha van benne valami hasznos is, vagy egy olyan hely, ahol kellemesen eltöltheti a napot, hogy aztán délután előmásszon, amikor már mindenki otthon van. Benyitott egy sárga, apró faajtón.

‒ Na ez kell nekem! – ült ki egy elégedett vigyor az arcára.

Bevágta magát a nyugágyba a csillogó vizű medence mellett, és elégedetten kortyolgatta a banánturmixot, ami egy kis asztalon várta, karnyújtásnyira a fekhelyétől. És persze rögtön feltöltődött, ahogy elfogyott.

‒ Csobbanok egyet! – húzta ki magát, és belegázolt a medencébe.

A víz kellemesen hűs volt, tempózott kettőt Jákob, aztán alábukott. Ekkor érte az igazi meglepetés: delfinek úszkáltak körülötte, és játékosan bökdösték. Mégis a legjobb az egészben az volt, hogy bármennyire mélyre követte őket, nem fogyott ki a levegőből.

‒ Állj! – állította meg egy tudálékos polip. – Csak akkor mehetsz tovább, ha megmondod, hogy ki és mikor írta a Héja-nász az avaron-t!

 

‒ Milyen ász zavarom? Esetleg a tök? – próbálkozott Jakab.

‒ Rossz válasz! – a polip belilult. Majd bordón villogott, fénye befestette a tengert, ami így egész vörösnek tűnt. Jakabnak még ideje se volt rácsodálkozni, mert nyolc tengeri sün kerekezett feléjük, mindegyik apa egy-egy biciklijén. Az egyik elvesztette az egyensúlyát, és nekisodródott a polipnak, aki menten kipukkadt. A víz kiömlött az akvárium üvegén, merthogy akváriumban voltak. Jákob merő vörös máz lett. A sünök lázasan meregették tégelyekbe a festéket.

‒ Jó lesz még a háló kifestésére! – magyarázta az egyik a maga elé bámuló Jákobnak.

‒ Hol találom a fürdőt? Szeretnék lemosakodni – hebegett Jákob.

‒ Ott ni – mutatott a sün egy fehér ajtóra, amire zuhanyzó képét pingálták.

Jákob bekopogott. Nem jött válasz, így megkönnyebbülten belépett, és behúzta az ajtót. Csak halványan hallotta, ahogy a sün utána kiabált:

‒ Jaj, összecserélték! Az a kijárat!

Jákob kizuhant az apukája fejéből, és sós víztől elmúlt a zsugorító varázs is.

‒ Jó reggelt, hétalvó! Nyomás az ovi!  – mosolygott rá álomittasan az apukája.

Fél órával később már az óvoda udvarán búcsúzkodtak, pacsi, puszi és ölelés.

‒ Gyere értem hamar, alvás közben! És addigra rakj rendet a fejedben! ‒ súgta az apukája fülébe Jákob.


 Főoldal

 

2021. november 30.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Boda Ábel: OperettrománcMindák Dániel: Csokitorta
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png