Hírek

 

Jon_Fosse.jpg 

Az idei irodalmi Nobel-díj nyertese:

Jon Fosse

 

Október 5-én 13 órakor, Stockholmban Mats Malm, Svéd Akadémia titkára bejelentette a világsajtó előtt, hogy kit ismertek el az irodalmi Nobel-díjjal. Az elismerést a norvég szerző, Jon Fosse nyerte „innovatív drámáiért és prózájáért, mely megszólaltatja a kimondhatatlant”. 

Fosse hatalmas életműve a műnemek és műfajok szélés skáláján mozog: drámák, regények, versek, esszék, gyerekkönyvek és műfordítások teszik ki. Jelenleg az egyik legnépszerűbb norvég drámaíró világszerte (Henrik Ibsen után a második legtöbbször játszott norvég színpadi szerző), és prózája is nagy elismerésnek örvend. 

Jon Olav Fosse 1959. szeptember 29-én született Haugesundban, Norvégiában. Hétéves korában egy súlyos baleset során közel került a halálhoz; ez az élmény jelentősen meghatározta felnőttkori írásait. A Bergeni Egyetemen tanult összehasonlító irodalmat. Első regényét 1983-ban adták ki Raudt, svart (Vörös, fekete) címen, nynorsk nyelven (szó szerint „újnorvég”, mely egyike azon két hivatalos nyelvnek, amelyek együttesen alkotják a norvég írásos nyelvet. A másik nyelv a bokmål.).  Első drámáját 1994-ben jelentette meg, és ugyanazon évben elő is adták. 

Műveit eddig több mint negyven nyelvre fordították le. 

Játszik hegedűn, és tizenéves korában dalszövegeket is írt zenei művekhez.

A francia Nemzeti Érdemrend lovagja (Chevalier de l′Ordre National du Mérite) kitüntetést 2003-ban nyerte el, és a The Daily Telegraph 100 élő géniuszt felvonultató listáján a 83. helyet foglalja el. 

2011-től a norvég királyi plalota telkén, az Oslo belvárosában található 19. századi rezidenciát használhatja, mellyel a norvég király megbecsülését fejezi ki az író felé. Ezen kívül több más helyen is van otthona, többek között Ausztriában is. 

Az író a díjjal 11 millió svéd koronát (368 millió forintnyi összeget) kap. A díjat hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján adják át.

 

(Forrás: a Nobel-díj hivatalos honlapja, Wikipédia, MTI)


Főoldal

2023. október 05.
Elek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png