Hírek

 

 _VG95367.JPG

 

Kihirdették a Mastercard

– Alkotótárs ösztöndíj győzteseit

 Idén Vajna Ádám és Vonnák Diána részesül elismerésben

 

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Az tavaly első ízben átadott Mastercard – Alkotótárs alkotói ösztöndíjra idén várakozáson felül, 48 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete.

Vonnák Diána első prózakötete tavaly jelent meg Látlak címmel. Az elmúlt hét évben hónapokat dolgozott Ukrajnában, a háború hátországában. A tervezett dokumentumregény ezeket a tapasztalatokat dolgozza fel: a forradalomtól az orosz invázióig, a reménytől a rettegésig.

 

_VG95834.JPG

 

„Vonnák Diána első kötete, a Látlak sok égtájat bejárt, az otthontalan világot a benne megtapadni vágyó, otthontalan hősei által, sűrű nyelvével, tömör képeivel. Ukrajna is e világok között volt, ez a közel-távoli ismeretlen világ. Az író és az antropológus – Vonnák Diána esetében a kettő egy – ugyanazt a világot szemléli, térképezi: a láthatatlant, az ismeretlent." – emelte ki laudációjában Tompa Andrea író, a zsűri tagja.

Vajna Ádám verses regényében egy 19. századi új-zélandi ornitológus, Sir Walter Lawry Buller és egy 1990-es években született magyar költő életútja találkozik.

 

_VG95807.JPG

 

„Vajna Ádám az a költő, akihez valamilyen módon mindnyájan tudunk kapcsolódni. Miközben nem kínál tálcán, nem rág szájba semmilyen megoldást. Szórakoztat, és megdolgoztat.– hangsúlyozta laudációjában Závada Péter költő, a zsűri tagja.

A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíj második évére felkért zsűri, Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea, Máté Gábor és Závada Péter döntése nyomán a díjat Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója adta át a Margó Irodalmi Fesztiválon. Eölyüs elmondta: „A Mastercard – Alkotótárs ösztöndíjprogram sikerét jelzi, hogy az első év nyertesei közül Czakó Zsófia Szívhang című regényét már a kezünkben is tarthatjuk. Idén többen pályáztak újra a projektjük fejlesztése után, amit a tavaly nyáron megrendezett Alkotótábor is segített. Egy program igazi sikerét nem az elindítása, hanem a fenntartása jelenti, mert felelős vállalatként sem az üzletben, sem a kultúra támogatásában nem rövid távon tervezünk. A kortárs magyar irodalom mecénásaiként hiszünk abban, hogy a Mastercard innovációi nem csak a fizetéstechnológia jövőjét határozzák meg, hanem az elkészülő könyvek segítségével az olvasókét is.”

 


Főoldal

2022. június 13.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png