Hírek

 

 kali_gyorgy.jpg

 

Káli Istvánt és György Alidát díjazta

a Romániai Írók Szövetsége

 

Kiosztották a Romániai Írók Szövetségének 2021-es díjait május 30-án Tîrgu Jiu-ban. Ugyanott a magyar nyelvű irodalom kategóriájának elismeréseit is átadták. Utóbbi kategóriában a Prae Kiadó szerzőjének, Káli Istvánnak, és a Prae Köre munkatársának, György Alidának.

A Romániai Írók Szövetsége Kisebbségi Bizottságának javaslatára a magyar nyelvű irodalomért a zsűri a díjat a Marosvásárhelyen élő Káli Istvánnak ítélte Klastrom utca kettő című regényéért (Prae Kiadó, Budapest – Mentor Kiadó, Marosvásárhely, 2021). A kötet itt vásárolható meg a kiadó webshopjában.

kali_istvan.jpgAmerikából tér vissza Tomi nagyszülei egykori városába, Marosvásárhelyre a ’90-es évek elején, hogy egyetemi kutatásához az ott történt feltáratlan rablásokat vizsgálja, amelyek zsidókat és magyarokat egyaránt érintettek. A Klastrom utca kettő bátran és nyíltan mesél a 20. század három jelentős korszakáról mikronézetből: a náci és a szocialista diktatúráról, valamint a rendszerváltoztatásról. Nem tesz egyenlőségjelet a két elnyomó rendszer közé, nyíltan, de elsősorban személyes, emberi oldalról közelít a témához, és a kiszolgáltatottság különböző formáit írja le. A Klastrom utca kettő generációs regény is, amelyben a fiatalabb korosztály tesz kísérletet az idősebbek életvilágának, élettörténetének megismerésére, mely kísérlet végkifejlete egyúttal pontos jellemzést ad az aktuális korról is. Mi, olvasók egy kicsit mind Tomik vagyunk: a jelen kényelméből és megváltozott világából nehezen érthetjük meg, érezhetjük át az elmúlt korok szenvedéseit. Sokszor közömbösek vagyunk mások megpróbáltatásai iránt – a regényt olvasva viszont megpróbálhatjuk átérezni elődeink és embertársaink nehézségeit, valamint megismerni a múlt traumáit.

Káli István író (eredeti családi nevén Király) Marosvásárhelyen él. A Mentor Kiadó alapítója, a marosvásárhelyi N

emzetközi Könyvvásárok szervezője.

 

gyorgy_alida.jpg

Debütdíj

 

A magyar nyelvű, első könyves írónak-költőnek járó debütdíjat György Alida kapta Hármasszabály című prózakötetéér

t (FISZ, Budapest, 2021). Egy székelyföldi faluban élő, gyerekszemmel beszélő narrátor hangja szövi át a kötet novelláit, amelyből egy zárt, hagyományos világ bontakozik ki. A szerző jelenleg Budapesten él és alkot, a Prae Kör munkatár

sa is. A prae.hu po

rtálon itt olvasható a könyvéről pár gondolat.

 


Főoldal

2022. június 02.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png