Hírek

 

Mastercard.jpg

 

Kiválasztották

a Mastercard Alkotótárs ösztöndíj

10 döntősét

 

Az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíjra 48 pályázat érkezett. A Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíjra nyílt pályázaton jelentkezhetett minden, a 40. évét be nem töltött vers-, és prózaíró, akinek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi kötete. A 2021-ben elindított alkotói ösztöndíj első nyertesei, André Ferenc és Czakó Zsófia voltak, utóbbinak a 2022 tavaszi Margó Irodalmi Fesztiválon mutatják be az ösztöndíj alatt elkészült regényét, a Szívhangot.

Az Antal Nikolett, Lapis József és Valuska László alkotta előzsűri kiválasztotta a legjobb tíz pályázatot. A döntősök közül az ösztöndíj második évére felkért, Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea, Máté Gábor és Závada Péter alkotta szakmai zsűri választja ki a 2022-es Mastercard Alkotótárs férfi és nő ösztöndíjasait, akik rendszeres megjelenési lehetőséget és 2-2 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák.

A legjobb tíz pályázó augusztus 11-13. között a zalai Margófeszten fejlesztheti munkatervét: a tavaly a Mastercard támogatásával megvalósult Alkotótábor célja, hogy szakmai vezetéssel, egyénileg és csoportban dolgozzanak az írók és költők terveiken. Az Alkotótábor eredményességét bizonyítja a korábbi rövid lista szereplőinek friss kötetei, illetve a résztvevők közül többen idén is a legjobb tíz közé kerültek.

A győzteseket 2022. június 10-én, pénteken, 15:30 órakor hirdetik ki a Margó Irodalmi Fesztiválon a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

Mutatjuk a Mastercard Alkotótárs 10 döntősét!

 

Hegyi Ede egy nagy élménycsomagot, a gyerekkort írja meg novelláiban, nyomon követve egy felnövés történetét, a világ megismerését.

Kali Ágnes verseskötetében a hold ciklusaival szeretne párbeszédet kialakítani, újholdtól teliholdig mesélni történetet, a jelen történetét, a nők történetét, a gyógyulás történetét.

Kállay Eszter saját tapasztalatából kiindulva tenné láthatóvá a nőkre háruló gondoskodási munkát, versei felhívják a figyelmet az otthon terének kettősségére, ami egyszerre nélkülözhetetlen hely, ugyanakkor izolálhat, el is választhat a közösségtől.

Kerber Balázs verseskötetében a hétköznapi és jellemzően városi percepció felől értékelné újra, hogyan működnek a mechanizmusok, a virtuális viszonyrendszerek a mindennapi tudatban, látásmódban, érzékelésben.

Laboda Kornél Magasország című lapozgatós könyvének főhőse egy frissdiplomás színházrendező, aki körül lépésenként alakul át, omlik össze a kulturális rendszer.

Makai Máté hungarofuturista regénye egy ökológiai katasztrófa idején játszódik Magyarországon a kilövésre váró Csodaszarvas nevű űrhajó hátterében, főszereplője egy digitális drogdíler.

Mécs Anna elbeszélője édesapja 56-os történeteit és börtönéveit szeretné megismerni, személyes hangú regény örökségről és búcsúról.

Mucha Dorka a 2000-es évek közepén egy angyalföldi általános iskola nyolcadikosainak sötétbe és erőszakba forduló életét mutatja meg.

Vajna Ádám verses regényben egy 19. századi új-zélandi ornitológus, Sir Walter Lawry Buller és egy 1990-es években született magyar költő életútja találkozik.

Vonnák Diána első prózakötete tavaly jelent meg Látlak címmel. Hetedik éve tölt hónapokat, éveket Ukrajnában a háború hátországában: forradalomtól az orosz invázióig, a reménytől a rettegésig.

 

###

 

Sajtókapcsolat:

Kocsis Lajos, LocalTime PR
lajos.kocsis@localtime.hu

 

A Mastercardról:

Mastercard (NYSE: MA), www.mastercard.com egy globális fizetéstechnológiai vállalat. A világ leggyorsabb fizetési feldolgozó hálózatát működtetjük, amely több, mint 210 országában köti össze a fogyasztókat, pénzügyi intézményeket, kereskedőket, kormányokat és vállalkozásokat. A Mastercard termékek és megoldások egyszerűbbé, biztonságosabbá és hatékonyabbá teszik az olyan mindennapi kereskedelmi tevékenységeket, mint a vásárlás, az utazás, az üzleti vállalkozás, vagy a pénzügyek kezelése. Kövessen minket Twitterenblogunkon, vagy iratkozzon fel hírlevelünkre Sajtószobánkban

 

Megjelent a Bárka 2022/2-es számában.


Főoldal

2022. május 20.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png