Hírek

 

makoi_medaliak.jpg

 

 Átadták a Makói Medáliák-díjat

 

Lukács Flóra kapta idén Egy sanghaji hotel teraszán című verseskönyvéért a város önkormányzata által elsőkötetes költők számára alapított Makói Medáliák díjat. Az elismerést hétfőn adta át Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester.

Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész az átadóünnepségen úgy fogalmazott, a járvány időszaka a könyvkiadásra is rányomta a bélyegét. Tavaly kevesebb lírai kötet jelent meg, talán ezért erősebbek is voltak az átlagosnál. Az elsőkötetes költők munkáit áttekintve azonban a kuratórium számára nyilvánvaló volt, Lukács Flórát illeti az elismerés.
Turi Tímea, a kuratórium tagja méltatásában úgy fogalmazott, Lukács Flóra versei sokszínűek. Sok szín van bennük és egészen meglepő társításokban: rózsaszín, kékeslila, infravörös, neonnarancs, palakék, szaharavörös, ezüst, olajzöld, gyöngyház és feketénél feketébb fekete. Első olvasásra ez az, ami meglepi az olvasót: a színek és a váratlan, mégis következetes képek. Egy imaginárius világ, szép ázsiai férfiakkal, álmatlan éjszakákkal és fényes reggelekkel. Ez a világ részletesen kidolgozott, mégis távoli: a versek nem árulnak zsákbamacskát, pontosan elmondják, hogy milyen távol vagyunk ettől a hiperrealisztikusan ábrázolt, mégis álomszerű tájtól.
A makói önkormányzat 2005-ben József Attila születésének centenáriuma alkalmából alapította a Makói Medáliák nevet viselő irodalmi elismerést. A díj célja, hogy Makó városa támogassa az elsőkötetes költőket, ahogy az történt egykor József Attilával is.
A Csányi Katalin szobrászművész készítette József Attilát ábrázoló bronzemlékplakettet és a vele járó 100 ezer forintos pénzjutalmat a Turi Tímea, Bíró-Balogh Tamás, Orcsik Roland alkotta kuratórium javaslata alapján ítélik oda.
Lukács Flóra 1994-ben született Miskolcon, jelenleg Budapesten él. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem esztétika szakán végzett. Publikációi többek között a Műútban, az Apokrifben és a KULT.er.hu-n jelentek meg.
A díjátadót megelőzően újságíróknak elmondta, az első, a Fiatal Írók Szövetsége gondozásában megjelent kötetének anyaga tíz év munkáját mutatja be. A könyv alapját egy féléves kínai ösztöndíj alatt született versek adják, de jóval korábbi költeményeket is beválogatott, ami összekapcsolja a költeményeket, az a vizualitás.

 

(MTI)


Főoldal

2022. április 13.
Gömöri György tárcáiVöröskéry Dóra tárcáiEgressy Zoltán tárcái Banner Zoltán tárcái
Erdész Ádám: Melyik a járható út?Mátkaság a dinasztikus érdekek árnyékában
Mohai Aletta: VérpacaMagyar Dániel új rövidprózái
Ha sok a meggy, akkor kevés a búza?Mi baja Medárdnak a kólóval, és mit keres az özönvíz Eleken?
Nádasdy Ádám verseiCsillag Tamás verseiDebreceni Balázs: Börtönversek / KarantényekBánki Éva versei
Rimóczi László: Kiss Judit Ágnes: AngyalcsinálásBene Zoltán: Pest-BudaMárton László: Apa a túlvilágonDarvasi László: Tóth elvtárs
Márton László: Nibelungok. Kriemhild bosszújaZalán Tibor: MiskaGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: A gyulai vérfürdőMárton László: Nibelungok – Ötödik felvonás
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKAEMMI_log__.jpgpku_logo.png