Hírek

 

 Salvatore_meret.jpg

 

Kiírták a Quasimodo Költőverseny

pályázatait

– Idén 30 éves a balatonfüredi rendezvény

 

Kiírták a pályázatokat az idén harmincéves Salvatore Quasimodo balatonfüredi költőversenyre. A hagyományos kortárs vers pályázat mellett dallal is lehet jelentkezni a megmérettetésre, a díjnyertes alkotásokat ez év szeptemberében, irodalmi fesztivál keretében mutatják majd be Balatonfüreden.

 

Harmincéves a balatonfüredi nemzetközi költőverseny. A jubileum apropóján a szeptemberben rendezendő eseményre az eddigi összes, még élő Quasimodo nagydíjas költőt meghívják, akik egy-egy őshonos gyümölcsfát is ültetnek majd a város egyik új parkjában. Czigány György, Gergely Ágnes, Gömöri György, Zalán Tibor, Szálinger Balázs, Marno János, Sajó László, Tóth Krisztina csak néhányan a teljesség igénye nélkül, azok közül akikkel lehet majd találkozni a rangos költőversenyen.

A Nobel-díjas Salvatore Quasimodo 1961-es, balatonfüredi tartózkodása emlékére 1992 óta évről évre megrendezett költőverseny a magyar irodalmi élet neves eseménye, amelyet az olasz kulturális élet is számon tart. A költőversenyre több száz magyar és külföldi pályázat érkezik minden évben, amelyek közül szakmai zsűri választja ki a legjobbakat.

Balatonfüred önkormányzata, mint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program partnere és a költőverseny közalapítványa ebben az évben is meghirdeti a XXX. Salvatore Quasimodo verspályázatot a Quasimodo Emlékdíj elnyerésére.
A verspályázaton kettő, magyar nyelvű, nem publikált költeménnyel lehet részt venni, amelyeket 2022. június 30-ig várnak a szervezők.

A költőversenyhez jeligés dalpályázat is kapcsolódik, a minimum négy perces kamarazenekari zenemű szövegéül választható bármely kortárs magyar vers, amelynek szerzője a Quasimodo költőverseny elmúlt évtizedeiben nagydíjas vagy különdíjas volt.

A zsűri által legjobbnak ítélt versek, valamint zeneművek a szeptemberi irodalmi fesztiválon elhangzanak majd.

A szeptemberi irodalmi fesztivál keretében, a tervek szerint Ennio Morricone emlékestet rendeznek, Petrarca, illetve a városhoz kötődő Kisfaludy Sándor apropóján szimpóziumot tartanak a magyar-olasz szerelmi költészetről. A vendégek autentikus olasz gasztronómiai élményre is számíthatnak Balatonfüreden, ahol a város több pontján kortárs költők adják majd elő megzenésített verseiket.

A költőverseny pályázati kiírása a város honlapján, a https://balatonfured.hu/ oldalon olvasható.

 


Főoldal

2022. március 30.
Gömöri György tárcáiVöröskéry Dóra tárcáiEgressy Zoltán tárcái Banner Zoltán tárcái
Erdész Ádám: Melyik a járható út?Mátkaság a dinasztikus érdekek árnyékában
Mohai Aletta: VérpacaMagyar Dániel új rövidprózái
Ha sok a meggy, akkor kevés a búza?Mi baja Medárdnak a kólóval, és mit keres az özönvíz Eleken?
Nádasdy Ádám verseiCsillag Tamás verseiDebreceni Balázs: Börtönversek / KarantényekBánki Éva versei
Rimóczi László: Kiss Judit Ágnes: AngyalcsinálásBene Zoltán: Pest-BudaMárton László: Apa a túlvilágonDarvasi László: Tóth elvtárs
Márton László: Nibelungok. Kriemhild bosszújaZalán Tibor: MiskaGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: A gyulai vérfürdőMárton László: Nibelungok – Ötödik felvonás
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKAEMMI_log__.jpgpku_logo.png