Hírek

 

halasz_rita_mely_levego.jpg

 

Halász Rita kapta az idei Margó-díjat

 

Halász Rita Mély levegő című regényéért kapta meg idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat, amelyet csütörtökön adtak át a Margó Irodalmi Fesztiválon a Várkert Bazárban.

 

Halász Rita a díjjal félmillió forintot, próbafordítást, tárcasorozatot, a Bookline 10 millió forintos médiatámogatását és bemutatkozási lehetőséget is kapott a Liszt Ünnep programján, a 2022-es Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár előestéjén a Müpában.

Halász Rita Mély levegő című első regényét tavaly ősszel mutatták be a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A regény tavasszal felkerült a Libri irodalmi díj tízes listájára, nemrég pedig bejelentették, hogy filmsorozat készül belőle.

A tájékoztató idézi Gaborják Ádámot, a zsűri tagját, aki méltatásában hangsúlyozta: Halász Rita érzékletesen és a téma szélesebb társadalmi vonatkozásait tekintve rendkívül érzékenyen és érzékenyítően ábrázolja a családon belüli nemi egyenlőtlenségek, erőszakos cselekedetek hétköznapi megvalósulását, kibomlását és egyéni pszichés következményeit. A fuldoklás, a némaság és a hallgatás állandó kísérője a főszereplőnek, Verának. Nemcsak abban az értelemben, hogyan lehet megtalálni egy trauma után a hangot és hogy milyen szavakkal adható tovább másoknak, hanem egyúttal azt a problémát is tematizálja, hogy ki az, akinek joga van megszólalni, és ki az, akinek nincs, és mit mondhat egyáltalán – mondta laudációjában Gaborják Ádám.

A Margó-díjra ebben az évben 40 első prózakötetet jelöltek a kiadók és a szerzők. Közülük a tíz legjobbat előzsűri választotta ki, majd a szakmai zsűri döntött az első három legjobbról. Halász Rita könyve mellett Gurubi Ágnes Szív utca című kötete és Gazda Albert Leningrád című regénye került az élmezőnybe.

A Margó-díjról döntő zsűri tagjai idén: Gaborják Ádám mellett Antal Nikolett (Fiatal Írók Szövetsége), Czinki Ferenc (Szépírók társasága), valamint Valuska László, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatója voltak.

Az első Margó-díjat Totth Benedek nyerte a Holtverseny című regényével, amit már több nyelvre lefordítottak, majd Milbacher Róbert a Szűz Mária jegyesével, Szöllősi Mátyás pedig Váltóárammal érdemelte ki a díjat. Mécs Anna  Gyerekzár című kötetéért vehette át, Fehér Boldizsár pedig Vak majom című regényért kapta, tavaly Harag Anita nyerte Évszakhoz képest hűvösebb című novelláskötetével.

 

(MTI)


Főoldal

2021. október 15.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png