Hírek

 

 Pestext_cover.jpg

 

André Ferenc nyerte

a PesText 2021-es

irodalmi pályázatának szakmai díját

 

Megszületett az eredmény a PesText világirodalmi fesztivál 2021-es, „Buborék” hívószóra kiírt irodalmi pályázatán. A zsűri döntése alapján a szakmai díjat André Ferenc Foszfor és verejték című alkotása nyerte. A tizenegy döntős mű elsőként a SZIFONline irodalmi portálon olvasható. Július 26-tól augusztus 20-ig szavazni is lehet, hogy melyik nyerje a közönségdíjat. Mind a szakmai, mind a közönségdíj nyertese 200.000 forint díjazásban részesül és fellépési lehetőséget kap a szeptember végi PesText irodalmi fesztiválon.

Eredményt hirdettek a PesText világirodalmi fesztivál 2021-es, „Buborék” hívószóra kiírt nagyszabású irodalmi pályázatán. A szakmai díjat André Ferenc Foszfor és verejték című verse kapta, a tíz további döntős közül egy pedig közönségdíjban részesül majd.

André Ferenc 1992-ben született Csíkszeredában, költő, slammer, műfordító és szerkesztő. Tagja a Fiatal Írók Szövetségének, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának és a Romániai Írók Szövetségének is. Az elmúlt 8 évben több mint 150 irodalmi est és slam rendezvény szervezésében vett részt. Verseit eddig román, angol és török nyelvre fordították le, és ő maga is 25 román költőtől fordított már magyarra. Eddig két kötete jelent meg, a Bújócskaverseny (Koinónia, Kolozsvár, 2020), valamint a szótagadó (Jelenkor, Budapest, 2018), utóbbiért elnyerte a JAK és az Írók Boltja könyvösztöndíját, valamint a Romániai Írók Szövetsége debüt-díját. Jelenleg a MasterCard Alkotótárs ösztöndíjasa. Irodalomelmélet szemináriumokat tart a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen.

 

Andr___Ferenc_-__fot___Gy__rgyAlida_.jpg
André Ferenc (György Alida fotója)

 

A pályázatra a szervezők kortárs magyar szerzők magyar nyelvű műveit várták maximum 6000 leütés terjedelemben a „Buborék” témakörében. Rekordszámú, a 2020-as 437-et jócskán meghaladó, összesen 756 nevezés érkezett, melyek zsűrizése két körben zajlott.

Alapos előválogatást követően végül a legjobb tizenegy pályamű került a főzsűri elé, melynek tagjai idén Szabó T. Anna, Mécs Anna és Dániel András voltak. Az előzsűri tagjai Borbáth Péter író, műfordító; Górász Péter irodalmár, a FISZ elnökségi tagja; Pinczési Botond kritikus, az Alföld Stúdió tagja; valamint Vass Norbert író, a Szépirodalmi Figyelő, a SZIFONline és a SiopArt szerkesztője voltak.

A tizenegy döntős alkotás elsőként a SZIFONline irodalmi portálon olvasható:

https://www.szifonline.hu/pestext-2021

„Idén is kizárólag jeligés pályázatokat fogadtunk, így sem az előzsűri, sem a főzsűri tagjai nem tudták, hogy ki a szerzője egy adott szövegnek. Le a kalappal minden pályázó előtt, aki nekifutott a feladatnak. Nem könnyű 6000 karakter alatt kialakítani egy szöveguniverzumot úgy, hogy szervesen kapcsolódjon a pályázat témafelvetéséhez és legyen benne egy-két izgalmas megoldás is. Olvastunk felejthető és emlékezetes szövegeket, és persze jó néhány személyes kedvenc kihullott menet közben, hiszen egyszerre négy embernek kellett rábólintania a döntős művekre” – fogalmazott Borbáth Péter a pályázat előzsűrijének nevében.

„A győztes egyértelmű volt, a rangsornál akadtak csak kisebb eltérések, de nem ugrottunk egymásnak, sőt” – tette hozzá Szabó T. Anna, a főzsűri tagja.

A szakmai díjat elnyert pályaművön kívül a többi tíz döntős mű szerzői is izgulhatnak, közülük egy ugyanis közönségdíjat kap, melyre július 26-tól augusztus 20-ig lehet szavazni a SZIFONline-on, illetve ezen a linken. Mindkét írást lefordítják angolra, valamint megjelenik a fesztivál zinjében is. Szerzőik bruttó 200-200.000 forint jutalomban részesülnek és meghívást kapnak a PesText fesztiválra.

A világirodalmi fókuszú PesText ősszel harmadik alkalommal valósul meg Budapesten a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE) szervezésében, a Petőfi Irodalmi Ügynökség támogatásával. Az esemény időpontja: 2021. szeptember 17-26. Részletes program hamarosan a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán.

https://www.facebook.com/pestext.festival/

https://pestextfestival.hu/

Támogatók: Petőfi Irodalmi Ügynökség, PIM, NKA, Visegrad Fund

 


Főoldal

2021. július 27.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png