Hírek

 

irotoll.jpg

 

Bevásárlóközpontokban szól

a „Vers mindenkinek”

a magyar költészet napján

 

Budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban hangoznak el a közmédia nagy sikerű Vers mindenkinek-sorozat darabjai, valamint a Petőfi Irodalmi Ügynökség Csimborasszó-programjának – gyerekek számára – megzenésített kortárs versei 2021. április 11-én, a magyar költészet napján.

A hétvégén összesen huszonegy – nyolc budapesti és tizenhárom vidéki – bevásárlóközpontban élvezhetik a magyar kultúra remekműveit a vásárlók, ugyanis vasárnap óránként két vers és egy Csimborasszó-dal hangzik majd el a plázarádióban, ezzel hívva fel a figyelmet a magyar költészet napjára.

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük. Ebből az alkalomból általában irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. A koronavírus-járvány miatt a személyes találkozásokra nincs mód, azonban, a közmédia és a Petőfi Irodalmi Ügynökség jóvoltából a kulturális élmény idén sem marad el: tizennégy verset és hat dalt hallhatnak a vásárlók az ország nagy bevásárlóközpontjaiban.

„A váratlant keressük. Az irodalom és versek szokatlan elhelyezését. Meglepő és kizökkentő »árukapcsolásokat«. Ha a versekre gondolunk, nem a hatalmas, csillogó bevásárlóközpontok jutnak eszünkbe. Ha pedig a plázákra, nem a rövid sorokba tördelt érzelmek vagy a rímek és jambusok mentén rendezett nyelvi lelemények. Ha kicsit csavarunk a megszokásainkon, nyitottak vagyunk a meglepetésekre, más fénytörésbe helyezzük a közhelyeinket, máris ott a találkozási pont. Hiszen a plázák közösségi terek is, találkozási pontok, randihelyszínek, nagy beszélgetések és közös programok színterei. A versek pedig bármelyikünk helyett fogalmazzák meg az érzéseinket, vágyainkat, bánatunkat vagy örömünket – vagy egyszerűen csak megnevettetnek minket. Ha egykor természetes volt egy fogadó közös udvarán, egy város főterén vagy egy piacon verset szavalni, színházat csinálni, ma miért ne lehetne? Ezt a szokatlan és eredeti párosítást próbáljuk ki idén először, és talán a világon is elsőként: mikor máskor, mint a magyar költészet napján, április 11-én” – mondta Pál Dániel Levente, a Petőfi Irodalmi Ügynökség irodalomszakmai igazgatója

„Igazán szívet melengető érzés, hogy tizenhét bevásárlóközpontunkban több mint 200.000 látogatóhoz juthat el a magyar költészet hangja és remekei. Úgy látjuk, hogy az ilyen projektek képesek igazi értéket adni és teremteni, így a jövőben is szeretnénk továbbgondolni és folytatni az együttműködést” – mondta Pintyőke Marcell az INDOTEK GROUP Marketingvezetője.

„A közmédia számára az értékmegőrzés és a kultúra ápolása nemcsak klasszikus közszolgálati feladat, de egyben küldetés is. A közmédia számos csatornáján foglalkozunk a magyar költészet napjával. A »Vers mindenkinek« valóban mindenkinek szól, örömünkre szolgál, hogy nagysikerű sorozatunk darabjai ilyen módon is eljuthatnak a nagyközönséghez” – tette hozzá Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója.

A rádióban elhangzó versek neves színészek előadásában hallhatók: 

Csokonai Vitéz Mihály: A reményhez (Előadja: Sztankay István); Vörösmarty Mihály: A Merengőhöz (Előadja: Koncz Gábor); Arany János: Családi kör (Előadja: Szabó Gyula); Petőfi Sándor: Minek nevezzelek? (Előadja: Cserhalmi György); Ady Endre: Elbocsátó szép üzenet (Előadja: Darvas Iván); Ady Endre: Játék, játék, játék (Előadja: Ruttkai Éva); Babits Mihály: Esti kérdés (Előadja: Gáti József); Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom (Előadja: Moór Marianna); Tóth Árpád: Lélektől lélekig (Előadja: Mensáros László); József Attila: Mama – Altató – Tél (Előadja: Domján Edit); József Attila: Óda (Előadja: Bessenyei Ferenc); Radnóti Miklós: Nem tudhatom (Előadja: Szabó Gyula).

A Csimborasszó Zenésversek:

Kiss Ottó: Égi Tinta (Előadja: Bognár Szilva), Miklya Zsolt: Találós (Előadja: Czutor Zoltán), Pinczési Judit: Légtornász (Előadja: Dorogi Péter), Kiss Judit Ágnes: Macska télire (Előadja: Magyar Bori), Kántor Péter: Körúti szél (Előadja: Cimbaliland), Kányádi Sándor: Madáretető (Előadja: Szalóki Ági)

A dalok itt megtekinthetők: https://bit.ly/3s2Rdyg

A verseket az alábbi bevásárlóközpontokban hallhatják április 11-én: Alba Plaza, Balaton Plaza, Corvin Plaza, Csepel Plaza, Csillag Center, Duna Plaza, Debrecen Plaza, Győr Plaza, Kaposvár Plaza, Kanizsa Centrum, Nyír Plaza, Mammut Bevásárló- és Szórakoztató Központ, Miskolc Plaza, MOM Park, Pécs Plaza, Sopron Plaza, Szolnok Plaza, Szeged Plaza, Zala Plaza, Újbuda Center, Westend Bevásárlóközpont.

 

További információ:

+36 30 516 7442
sajto@petofiugynokseg.hu


Főoldal

2021. április 09.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png