Hírek

 

Louise_Gl__ck.jpg 

 

Louise Glück amerikai költő és esszéista

az idei irodalmi Nobel-díjas

 

Louise Glück amerikai költő és esszéista nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat. A hírt október 8-án 13 órakor jelentette be a Svéd Akadémia irodalmi bizottságának főtitkára, Mats Malm. A testület indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést. Ő a 16. nő, aki megkapta ezt a díjat; legutóbb a 2018-as elismerést Olga Tokarczuk nyerte.

A 77 éves szerző már eddig is számos rangos kitüntetést tudhat magáénak, gyakran önéletrajzi költőként is emlegetik. Apai nagyszülei magyar zsidók voltak, Glück édesapja volt a család első olyan tagja, aki már az Egyesült Államokban született.

Louise Elisabeth Glück néven 1943. április 22-én született New Yorkban, és Long Island-en nőtt fel. Tizenkét verseskötete és egy esszékönyve jelent meg eddig (melyben szintén költészetelméleti témákat tárgyal), jelenleg Massachussets-ben, Cambridge-ben él, és tanít a Yale Egyetemen. Alkotói karrierje mellett több neves intézmény költészeti tanáraként is működött mindvégig. Műveiben fontos szerepet játszik a trauma különböző aspektusainak megvilágítása, valamint a gyógyulás, a halál, a vágy és a természet is mint téma. Több kritikusa vitatkozott arról, hogy ez a fajta költészet mennyire tekinthető vallomásosnak.

A költőnő 10 millió svéd koronával (342,2 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.


Főoldal

2020. október 08.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png