Hírek

 

Louise_Gl__ck.jpg 

 

Louise Glück amerikai költő és esszéista

az idei irodalmi Nobel-díjas

 

Louise Glück amerikai költő és esszéista nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat. A hírt október 8-án 13 órakor jelentette be a Svéd Akadémia irodalmi bizottságának főtitkára, Mats Malm. A testület indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést. Ő a 16. nő, aki megkapta ezt a díjat; legutóbb a 2018-as elismerést Olga Tokarczuk nyerte.

A 77 éves szerző már eddig is számos rangos kitüntetést tudhat magáénak, gyakran önéletrajzi költőként is emlegetik. Apai nagyszülei magyar zsidók voltak, Glück édesapja volt a család első olyan tagja, aki már az Egyesült Államokban született.

Louise Elisabeth Glück néven 1943. április 22-én született New Yorkban, és Long Island-en nőtt fel. Tizenkét verseskötete és egy esszékönyve jelent meg eddig (melyben szintén költészetelméleti témákat tárgyal), jelenleg Massachussets-ben, Cambridge-ben él, és tanít a Yale Egyetemen. Alkotói karrierje mellett több neves intézmény költészeti tanáraként is működött mindvégig. Műveiben fontos szerepet játszik a trauma különböző aspektusainak megvilágítása, valamint a gyógyulás, a halál, a vágy és a természet is mint téma. Több kritikusa vitatkozott arról, hogy ez a fajta költészet mennyire tekinthető vallomásosnak.

A költőnő 10 millió svéd koronával (342,2 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.


Főoldal

2020. október 08.
Molnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcái
Szijj Ferenc versei 21 - Kalmár András Márton: KorkülönbségAcsai Roland verseiKiss Judit Ágnes versei
Döme Barbara: Angyal a pincébőlOláh András: MulasztásainkEgressy Zoltán: És a te kis szobádFehér Csenge: Éhezik a test
Maruszki Balázs: Vasember fiaiTéblábolók, avagy eszetlenül váltjuk a rendszertCsík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkája
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumProgramokFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA