Hírek

 

 Lovetei.jpg

 

Átadták a Quasimodo költőverseny díjait

Balatonfüreden

 


Átadták a Quasimodo költőverseny díjait Balatonfüreden: az emlékdíjat Lövétei Lázár László Melyik Nap alatt? című versével, a különdíjat Zsávolya Zoltán Munkacímre című versével nyerte el, a Debrecen városa által felajánlott Térey-díjat pedig Garaczi László az In Cauda Venenum című versével érdemelte ki.

 

A díjátadón Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára Európában is egyedülállónak nevezte a fesztivált, amelyre az elmúlt csaknem harminc évben mintegy tízezer verssel pályáztak a költők. Szavai szerint az időtlenség jellemzi a versenyt, hiszen a korábbi évszázadokban is hasonlóan zajlottak az irodalmi versenyek, csupán a technikai feltételek korszerűsödtek.

„Azt hinnénk, hogy a vers a múlté, de itt azt lehet tapasztalni, hogy a vers él” – fogalmazott Fekete Péter.

Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz–KDNP) szerint a rendezvény évtizedes múltja azt bizonyítja, hogy a magyar irodalom és a költészet ünnepére szükség van.

Can Togay János, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa (EKF) Program művészeti és kreatív igazgatója kiemelte: az a cél, hogy Veszprémet és környezetét kreatív régióként pozícionálják, ebben pedig Balatonfüred a város kiemelt partnere.

Idén először rendezték meg a korábbi években díjat nyert versekből született dalok versenyét. A Szőcs Géza író, Kováts Péter hegedűművész, Márta István zeneszerző összetételű zsűri Balogh Máténak Kálnay Adél Ami marad című versére írt szerzeményét találta a legjobbnak.

Szombaton a Tempevölgy és az Országút című periodikák bemutatkozásával folytatódott az irodalmi fesztivál, majd Szőcs Géza Kolozsvári hattyú, Franco Cajani Visszatekintés nyílt kártyákkal és Barabássy Miklós Szent Korona mérnöki szemmel című könyvét mutatták be.

Szöllősi Géza vizuális művész társaságában megnézhették az érdeklődők a kortárs magyar képzőművészet tíz legjobb alkotójának műveit bemutató, Top10 című tárlatot a Vaszary Galériában. Trianon 100 címmel szimpóziumot is rendeztek. Szőcs Géza költő, Demeter Szilárd író, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, Elek Tibor irodalomtörténész, a Bárka folyóirat főszerkesztője, Szkárosi Endre költő, Gyurgyák János történész, könyvkiadó kerekasztal-beszélgetését megelőzően a Veszprémi Petőfi Színháznak a békediktátumról szóló előadását láthatják az érdeklődők.

 

b.jpg

 

Megnyílt Silvio Monti kiállítása, koncertet adott a Misztrál együttes, zenélt a Huckleberry Guys, Bakó Krisztina énekes és Juhász Attila zongoraművész pedig a dzsessz világába kalauzolta hallgatóságát.

Salvatore Quasimodo olasz költő 1961-ben járt Balatonfüreden, a Tagore sétányon gyógyulásának emlékére emlékfát ültetett és versben fogalmazta meg a balatoni tájhoz, a városhoz fűződő érzéseit. A Nobel-díjas olasz költő tiszteletére rendezik meg 1992 óta évről évre a Quasimodo Nemzetközi Költőversenyt.

 

(MTI)


Főoldal

2020. szeptember 20.
Molnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcái
Szijj Ferenc versei 21 - Kalmár András Márton: KorkülönbségAcsai Roland verseiKiss Judit Ágnes versei
Döme Barbara: Angyal a pincébőlOláh András: MulasztásainkEgressy Zoltán: És a te kis szobádFehér Csenge: Éhezik a test
Maruszki Balázs: Vasember fiaiTéblábolók, avagy eszetlenül váltjuk a rendszertCsík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkája
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumProgramokFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA