Hírek

 

 weores_sandor.jpg

 

Weöres Sándor Napokkal

indít a Gyulai Várszínház

 

A Gyulai Várszínház és Nemzeti Színház tavaly egy olyan hosszú távú színházi, összművészeti programsorozatot indított el a Székely János Napokkal, amelynek célja, hogy a közelmúlt nemzeti klasszikusainak az utóbbi évtizedekben kicsit háttérbe szorult életműveire egy-egy kétnapos programsorozattal, benne legalább egy fontos dráma bemutatásával hívják fel a figyelmet. Székely János munkássága után idén Weöres Sándor műveit állítják Gyulán középpontba, június 26-27-én.

A harminc évvel ezelőtt elhunyt Weöres Sándor (1913-1989) a huszadik század második felének egyik legkülönb, ugyanakkor a társaitól is leginkább különböző, világirodalmi rangú költője. Versein (Bóbita, Zimzizim) gyerekgenerációk sorozata nőtt fel, de ma már csak kevesen ismerik ennek a költészetnek (A hallgatás tornya, Tűzkút, Merülő Szaturnusz) valódi gazdagságát, sokoldalúságát és mélységeit, színpadi műveinek (A holdbeli csónakos, Octopus, A kétfejű fenevad, Csalóka Péter) szokatlanul izgalmas dramaturgiáit, vagy például az olyan eredeti műveit, mint a Psyché, A teljesség felé, Három veréb hat szemmel.

A Gyulai Várszínház nyári évadnyitó programsorozata június 26-án 15 órától egy irodalmi konferenciával kezdődik, Kenyeres Zoltán, Farkas Attila, Falusi Márton, Bucz Hunor próbálja az életmű teljességének részleteit felvillantani „Perzselő szomjat kelteni a jóra...” címmel. Este 19 órától Tallián Mariann és Lázár Balázs versszínházi előadása, Piros ruhában, szerelemben címmel Weöres Sándor és Károlyi Amy szerelmének történetét mutatja be. Másnap 27-én 15 órától A holdbeli csónakos című mesejátékot adja elő a Térszínház, a vásári képmutogató dramaturgiát felhasználva, gyerekek és felnőttek számára egyaránt figyelemkeltő módon. Este 18 órától a Tünet Együttes Az éjszaka csodái című látványos, mozgalmas, összművészeti előadásának a weöresi versvilág biztosítja az elrugaszkodási pontot, s miként a híres, címadó látomásvers, úgy az előadás is számít a nézői képzelet és fantázia szárnyalására. A kétnapos programsorozat zárásaként a Nemzeti Színház és a Gyulai Várszínház új előadásában láthatjuk a Psychét. Vidnyánszky Attila a kaposvári színészosztályával 2015-ben már készített egy igazán emlékezetes előadást a vár mögötti ligetben. Idén a részben megváltozott színészgárda ismét felvállalja a női princípium felfrissített, újragondolt változatát, ezúttal a várszínpadon.

 


Főoldal

2019. június 19.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png