Hírek

 

M__n-V__rhegyi_R__ka.jpg 

 

Mán-Várhegyi Réka az EU Irodalmi Díjának

idei nyertesei között

 

Idén tizennégy, írói pályájuk elején járó szerző, köztük a magyar Mán-Várhegyi Réka nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját.

 

A díjazottakat Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportügyért felelős biztosa és Valer-Daniel Breaz román kulturális miniszter ismertette szerda este.

Az uniós biztos elmondta, hogy az Európai Unió Irodalmi Díja és a Kreatív Európa program révén az Európai Bizottság segítséget nyújt a szerzőknek, kiadóknak, fordítóknak és könyvkereskedőknek ahhoz, hogy színvonalas és változatos irodalmi alkotásokkal gazdagítsák az Európában és a kontinens határain kívül élő olvasók életét.

Az Európai Bizottság 2009-ben – a Kreatív Európa program támogatásával – hívta életre az Európai Unió Irodalmi Díját. A díjat az unió minden évben írói pályájuk elején járó szerzőknek ítéli oda, hogy ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom gazdagságára, valamint Európa sokszínű kulturális és nyelvi örökségére.

A díjazás során az országok hároméves ciklusban kerülnek sorra, évente 11-13 ország zsűrijét kérik fel a díjazandó író kiválasztására. Magyarországra legutóbb 2015-ben került sor, akkor Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című elbeszéléskötetét díjazták.

A győztesek október 2-án vehetik át díjukat és a díjjal járó ötezer eurós (mintegy 1,6 millió forint) pénzjutalmat Brüsszelben.

 

(MTI)


Főoldal

2019. május 24.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png