Hírek

 

SzJ.jpg
Szentmártoni János köszöntője

 

Költői és újságírói díjakat adott át

a Magyar Írószövetség

a Magyar Kultúra Napja alkalmából

 

A Magyar írószövetség idén is Érden ünnepelte a Magyar Kultúra Napját – ezúttal január 20-án – ahol Szentmártoni János elnök és T. Mészáros András polgármester mondott ünnepi beszédet. Az ünnepség során átadták a 2008-ban közösen alapított Bella István-díjat, valamint a Magyar Írószövetség elismerő oklevelét nyolc, a kulturális területen kiemelkedő munkát végző rádiós újságírónak.

Szentmártoni János ünnepi beszédében kiemelte: „Mert kultúrharc ide vagy oda, előbb-utóbb kénytelenek leszünk szembesülni azzal, hogy nem az a valódi tét, melyik szellemi, ideológiai vagy politikai szemlélet győzi le a másikat – hanem az, hogy így együtt, a magunk sokszínűségében megmaradunk-e ebben a radikálisan átalakuló Európában, vagy sem. (…)"A magyar kultúra generációk százainak alkotása. Megmaradni csak kultúránkkal, művészetünkkel sikerülhet. S ha – ne adja Isten – mégis csak eltűnünk majd egyszer a Föld színéről, emlékezni nem ránk, hanem a kultúránkra és a művészetünkre fognak."

T. Mészáros András polgármester kiemelte, hogy immár több mint egy évtizede ünnepeljük közösen a Magyar Kultúra Napját a Magyar Írószövetség elnökével és tagjaival. Ez az együttműködés a Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú Város között példaértékű.

Ezt követően átadták a Bella István-díjat, amelyet Simon Adri költőnek ítélt a kuratórium. A Bella István Díj annak a költőnek adományozható, aki munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz, így Bella István életművének szellemiségéhez, és olyan fiatal, vagy középnemzedékhez tartozó alkotó, aki a költői, műfordítói pályán már eredményeket ért el. Iancu Laura laudációjában így jellemezte Simon Adri költészetét: „Simon Adri költészete mögött tehetség és szakmai felkészültség együttese rejlik. A József Attila Tudományegyetem magyar nyelv és irodalomelmélet szakán szerzett tudása az olvasó nagy örömére a hazai szépirodalom legjelesebb alkotásairól készült elemzéseiben, kritikáiban is tükröződik, hasznosul. Hangja nyughatatlan és szenvedélyes, lírája apokaliptikus. (…) Simon Adri költészete azt üzeni, hogy a reményt nem lehet aprópénzre váltani. Sokféle veszteségünk nem lehet nagyobb hűségünk jutalmánál.”

 

adri_bellad__jjal.jpg
Simon Adri

 

Korábbi díjazottak: 2008 – Zsille Gábor, költő, műfordító, 2009 – Nagy Gábor költő, író, irodalomtörténész, 2010 – Iancu Laura költő, 2011 – Király Farkas költő, író, műfordító, 2012 – Rózsássy Barbara költő, 2013 – Barna T. Attila költő, 2014 – Papp-Für János költő, 2015 – Falusi Márton költő, lapszerkesztő, 2016 – Ughy Szabina költő, 2017 – Both Balázs költő, 2018 – Kürti László költő.

Ezt követően, Magyarországon első alkalommal, a magyar kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó rádiós újságíróknak adott át elismerő oklevelet az Írószövetség elnöke. A díjazott újságírókat Zsille Gábor költő, a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztályának vezetője köszöntötte.

A díjazott újságírók: Albert Zsuzsa, Bicsák Eszter, Házi Hunor, Kövesdy Zsuzsa, Kulcsár Katalin, Liptay Katalin, Stifner Gábor, Völgyi Tóth Zsuzsa.


Főoldal

2019. január 23.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Szív Ernő tárcáiSzálinger Balázs tárcái Sándor Zoltán tárcáiSzabó T. Anna tárcái
Versek
Turai Laura verseiNógrádi Gábor verseiPéter Erika: PalettákZentai Adél versei
Prózák
Csabai László: HármanPapírváros-szilánkokOravecz Imre: Feljegyzések naplemente közbenBogdán László: Utazás haza
Kritikák
Az árulás testi kényszereRóni a kilométerek mondataitZsánertetoválások kontinense - Horváth Benji: A dicsőséges Európa Szimfónia regényre
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA