Hírek

 

Buda_Ferenc__Bahget_Iskander_.jpg
(Bahget Iskander felvétele)

 

Buda Ferenc kapta az idei Ratkó-díjat

 

Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, műfordító, a nemzet művésze kapta az idei Ratkó József-díjat, a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány által adományozott elismerést hétfőn adták át a nyíregyházi megyei és városi könyvtárban.

 

A méltatás szerint a költő a „nemzeti identitást 1956-tól máig fenntartó és alakító, a történelem folyamatait, a magyar vidék sorsát érzékenyen értelmező, s a magyarság költészeti hagyományait korszerűen magába építő lírai világ megalkotásáért” vehette át a Ratkó József szellemi és művészi teljesítménye emlékére alapított díjat Karádi Zsolttól, az alapítvány megbízott elnökétől és Seszták Oszkártól, a megyei közgyűlés elnökétől.

Buda Ferenc 1936. november 3-án született Debrecenben, egyetemi tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv- és irodalom szakán végezte. Az 1956-os forradalom után írt versei közül három a hatóság kezébe került, emiatt egy év börtönre ítélték. A hatvanas években tagja volt a Hetek nevű költői csoportosulásnak, 1970-1986 között a Bács-Kiskun Megyei Levéltár munkatársa volt. 1986-tól a Forrás főmunkatársa, a Digitális Irodalmi Akadémia 2013-ban választotta tagjai közé.

Gazdag lírai költészetéért, a népköltészet és a modern líra hagyományait ötvöző formai megoldásaiért, műfordítói tevékenységéért 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 2014-ben egész életműve elismeréseként a nemzet művésze lett. A Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Költészeti munkássága mellett jelentős a műfordítói tevékenysége, ismertek többek között baskír, finn, kirgiz, lapp, mari, mordvin, török, udmurt, kazah fordításai is, verseit először a Kortárs, az Élet és Irodalom, majd az Új Írás közölte.

A Ratkó József-díjat 1993-ban alapította a Hangsúly Művelődési és Művészeti Alapítvány, az elismerést 1996-tól nem adta ki a kuratórium. Tíz évvel később civil kezdeményezők kérvényt nyújtottak be a megyei közgyűléshez a díj kiadásának támogatásáról, míg végül 2006 őszén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat megteremtette a Ratkó József-díj működésének anyagi feltételeit.

 

(MTI)


Főoldal

2018. november 27.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png