Hírek

 

 konyv_3.jpg

 

Megnyílt a Szlovén Könyvvásár,

amelynek idén Magyarország a díszvendége

 

Magyarország a díszvendége a kedden kezdődött 34. Szlovén Könyvvásárnak, amelyen száznál is több kiállító mintegy 25 ezer könyvét mutatják be Ljubljanában.

 

A vasárnapig tartó könyves seregszemlét Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Marjan Sarec szlovén miniszterelnök nyitotta meg. Szijjártó Péter a megnyitón kiemelte: mi magyarok különleges helyzetben vagyunk, hisz a mi nyelvünk egyedülálló a germán és szláv nyelvek tengerében, egy olyan szigetet jelentünk, amelynek megmaradnia hosszú időn keresztül bizony kihívásokkal volt teli.

„Itt és most történelmére, művészetére, hagyományaira büszke nemzet képviselőjeként állok önök előtt, és ezt egy hasonlóan büszke nemzet meghívására tehetem” – mondta a magyar tárcavezető beszédében. Úgy vélte: a szlovénok és a magyarok két olyan büszke nemzetet képviselnek, amelyek együttműködése a kölcsönös tiszteletre épül, és amely együttműködés így egy sikertörténetté válhatott.

A két nép közötti kölcsönös megértésnek fontos alapját adja az irodalom, amelynek tekintetében vannak közös hagyományaink. A múlt században élt Pável Ágoston (1886-1946) magyar-szlovén kettős identitású nyelvész, néprajztudós, költő rendkívül sokat tett azért, hogy a magyar és a szlovén nép közötti kulturális párbeszédet megteremtse. Ő ismertette meg a magyar olvasóközönséggel Ivan Cankar szlovén írófejedelem műveit, ezért is különleges a tény, hogy ma éppen az Ivan Cankarról elnevezett épület ad otthont a magyar irodalom bemutatkozásának a 43. Szlovén Könyvvásáron – fejtette ki Szijjártó Péter.

A könyvvásáron kilenc magyar író, költő, esztéta és műfordító mutatkozik be, fővendégként Nádas Péter, akinek több regénye is olvasható szlovénul, köztük a frissen megjelent Párhuzamos történetek. Összesen tíz kötet jelent meg a szlovén vásár tiszteletére szlovénul, köztük Márai Sándor Füves könyv, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, Kondor Vilmos Budapest noir című alkotása, egy kortárs magyar költészeti antológia, Tolnai Ottó legszebb verseit tartalmazó kötet, valamint Földényi F. László A melankólia dicsérete című esszékötete – olvasható a Balassi Intézet honlapján található összegzésben. A magyarországi írókat, költőket Nádas Péteren kívül többek közt Tolnai Ottó, Vörös István, Orcsik Roland, Pion István képviseli.

A huszonnégy kísérő program között van film, gasztronómia, tánc és zene. A rendezvényen fellép a Hot Jazz Band, Lukács Miklós cimbalomművész, vetítik a Budapest Noir című, Gárdos Éva rendezte filmet, A hentes, a kurva és a félszemű című, Szász János rendezte filmet, valamint Sopsits Árpád A martfűi rém című alkotását.

A 34. könyvvásár vendége lesz többek között a Man Booker-díjas ír Roddy Doyle, valamint a Goncourt-díjas francia Marie NDiaye is.

 

(MTI)


Főoldal

2018. november 21.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Márton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcái
Versek
Kántor Zsolt: Tandori Dezső 80 gombjaKerényi Kata verseiVörös István: A Hamletgép vándoréveiGömöri György versei
Prózák
Hernyák Zsóka: TobzoskaTóth Krisztina: A csizma öltöztetSándor Zoltán: Jelenetek egy kivándorló életébőlLackfi János: Beatles ledarálva
Kritikák
Csehy Zoltán: Színek könyveBejárni az írás terét - Krasznahorkai László: A Manhattan-tervMegtalált kötet - Csillag Tamás Megtalált országáról Az értelmezés füstcsíkjai - a Lözsurnál dö Lüniverről
Esszék, tanulmányok
A néző identitása: Mi József Attila Hamletnek?Hamlet: drámák és szövegkönyvek Kazinczy Ferenc Hamlet-fordításárólObjektív helytörténet szubjektív szemszögből
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA